Otthon

Szaporodni akar a tulipán: mit csináljuk az apró sarjhagymákkal, hogy tavaszra virágozzanak?

Néhány évig kell csak nevelgetni őket, mindaddig, míg a virágzáshoz szükséges fejlett körméretet el nem érik. Pontos méretet nem tudok mondani, mert az fajtánként eltérő.

Szíveskedjék felvilágosítani, mit csináljak a tulipánok apró hagymáival? Nem szeretném kidobni őket, talán van valami ültetési mód, amivel segíthetném a növekedésüket. Mit gondol? – írta korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

A kérdésére a válasz igen egyszerű. Nevelje tovább őket! Így gyakorlatilag vegetatív úton szaporodnak a tulipánok, ami azért jó, mert pontosan olyan habitusú és virágú növényeket kapunk, amilyen az anyahagymából fejlődik. Ugyanúgy, ahogyan a kifejlett virágzóképes hagymákat, a sarjhagymákat is el kell ültetni, ugyanakkor, mint a többit. Érdemes a tápanyagutánpótlásról gondoskodni ültetéskor, mert ez nagyban segíti a fejlődést. Komposzt vagy műtrágya használatát javaslom, de arra figyeljünk, hogy ne legyen fertőzött a komposzt, mert az könnyen hagymakárosodáshoz vezethet. Nem muszáj ugyanoda ültetnünk ahová a virágzóakat, hiszen csak lombjuk lesz, virágjuk nem, ne sűrűsítsenek ott, ahol nem kell. Néhány évig kell csak nevelgetni őket, mindaddig, míg a virágzáshoz szükséges fejlett körméretet el nem érik. Pontos méretet nem tudok mondani, mert az fajtánként eltérő.

Kiszel Péter további növényápolási jó tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: shutterstock