Otthon

Palackvisszaváltás: ön tudja, melyik intézményeknek megy a jótékonyságra felajánlott összeg?

Július elsejétől a boltok polcain egyre több visszaváltható csomagolású termékkel találkozhatnak a vásárlók. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb itthon forgalomba hozott, 0,1-3 literes űrtartalmú üveg, fém és műanyag italos palack visszaváltható a gyűjtőpontokon, REpontokon.

A visszaváltásra országosan több ezer elérhető automatánál vagy kézi visszaváltó ponton van lehetőség, függetlenül attól, hogy a fogyasztó az adott üzletben vásárolta-e meg előzetesen a palackokat. Réthelyi Ádám, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. üzletfejlesztés szenior szakértője segít megérteni a rendszert. „Mostanra kijelenthetjük, hogy az emberek jelentős része már sikeresen alkalmazza a visszaváltáshoz szükséges lépéseket, a REpont applikációt már több mint 460 ezren töltötték le. Ennek eredményeként július utolsó hetében elértük a napi két és fél millió visszaváltást.”

Ami visszajár

A vásárlók többféleképpen is hozzájuthatnak a termék vásárlásakor kifizetett visszaváltási díjhoz. Kézi visszaváltás esetén a díj kérhető készpénzben vagy helyben levásárolható kuponban. REpont automatáknál pedig utalvány, jótékonysági felajánlás és bankszámlára utalás formájában is rendelkezhetnek a díjjal.

„Az utóbbi opció választásánál szükség van a REpont applikáció letöltésére és egy egyedi azonosító létrehozására. Ez esetben az automatába épített QR-olvasó segítségével a regisztrált ügyfél a telefonos applikációjával tudja azonosítani magát, a visszaváltási díj pedig automatikusan jóváírásra kerül a rögzített bankszámlán” – mondja a szakértő.

Jótékonykodhatunk is

Az idei évben a visszaváltási díjjal három gyermekegészségügyi intézményt is támogathatunk. A felajánlásra a visszaváltási folyamat végén, az automaták kijelzőjén van lehetőség. A jótékonysági felajánlásokat egy külön erre a célra elkülönített adatbázisban gyűjti a MOHU, majd év végén utalja a kedvezményezetteknek.

2024 kedvezményezettjei: A Heim Pál Országos Gyógyászati Intézet, a Bethesda Gyermekkórház és a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika.

Mi az a többutas palack?

Találkozhatunk néhány típusú üvegen elfektetett üveges, 70 Ft-os logóval is. Ez a többutas palackokra vonatkozik, melyeket a gyártók értékesítenek betédíjjal. Ez a betétdíj nem a MOHU rendszerének része, a gyártó határozza meg. A többutas palackokat nem lehet minden automatában visszaváltani, ezért először érdemes a REpont appban megnézni, hogy az adott hely képes-e erre. Az ilyen palackokat nem is töri össze az automata, hanem visszakerülnek a gyártóhoz, amely kimosás után újra megtölti. Ezzel szemben az egyutas PET-palackok és üvegek esetén csak az anyag kell, azaz összevágva, összetörve hasznosítják.

Mi történik az árával, ha nem visszük vissza?

A visszaváltási díjat, vagyis az 50 Ft-ot első lépésként a gyártó fizeti meg a MOHU-nak. „Ezt követően a kereskedő a gyártótól már a visszaváltási díjjal növelt áron vásárolja meg a palackokat, majd az 50 forintos visszaváltási díjjal terhelt áron értékesíti azokat a fogyasztónak. A fogyasztó által kifizetett visszaváltási díjat a visszaváltást követően a MOHU téríti meg. A fogyasztó döntése, hogy a használt palackokat visszaváltja-e, amennyiben ezt elmulasztja, akkor az előzetesen, a gyártók által megfizetett díjat a MOHU-nak teljes egészében a rendszer működésére kell fordítania” – mondja Réthelyi Ádám.

Fotó: gettyimages