Otthon

Kis terek, nagy zugok: így rendezze be jól az amerikai konyhás nappalit

Az amerikai konyhák változatlanul hódítanak, így sokaknál a nappali egyben van a konyhával vagy éppen az étkezővel is. Összegyűjtöttük a legjobb trükköket, hogyan legyen stílusos az ilyen helyiség.

Csepegtetett hangulat

Az egy térben elhelyezkedő nappali és konyha még mindig trendben van. Nagyon praktikus, főleg családosoknak, hiszen a szülők úgy tudják szemmel tartani a gyerekeket, hogy közben tudnak főzni, sütni. Ugyanígy jó választás az egybenyitott konyha-nappali azoknak, akik szeretnek vendégeket fogadni, hiszen a háziasszony nincs kizárva a közösségi életből, tud beszélgetni a látogatókkal.”l

Sokakat az tart vissza az amerikai konyhától, hogy a főzés szaga bejárja az egész lakást. Ma már egy jó teljesítményű szagelszívó, vagy akár a kereszthuzat is megoldja ezt a problémát. Aki viszont nagyon érzékeny a szagokra, válassza inkább azt a megoldást, hogy a konyhát és az étkezőt nyitja egybe.

Az egyterű nappali-konyha megoldásnál fontos feladat, hogy egybehangoljuk a különböző területek stílusát. Nem kötelező egy vonulat szerint berendezni minden sarkot, viszont a harmóniára figyeljünk oda.

Lehetnek különböző hangulatok a konyhában, nappaliban, étkezőben, viszont néhány bútorral, tárggyal lopjunk be minden stílust a helyiségekbe. Például, ha country stílusú a konyhánk, de a nappalit inkább modernebb bútorokkal rendeztük be, jelenítsük meg itt is a vidéki hangulatot. Például a nagymamánk füles foteljével.

Hogyan jelezzük a helyiségek határát?

Ha burkolatokkal nem is, más módon jelezhetjük a helyiségek határát. A legtöbb helyen a konyhaszigetet választják,
ami nemcsak jól elhatárolja a nappalit és a konyhát, de praktikus is, hiszen a belseje sok-sok konyhai eszközt, edényt, étkészletet elnyel. Ha nincs akkora helyünk, hogy szigetet építtessünk, könyöklőmagas parapetfalat is felhúzathatunk. A konyha felőli oldalt dekoráljuk annak stílusában, míg a nappali irányából akár be is polcozhatjuk.

A helyiségek határait jelezhetjük egy mennyezetig érő, szellős könyvespolccal, és elegáns megoldásnak hatnak a térbe állított bútorok. Ám természetesen csak akkor, ha elegendő nagyságú a helyiség. Ha a nappalit és az étkezőt szeretnénk hangsúlyosan elválasztani, a térbe állított kanapéval és a háta mögé tett komóddal ezt stílusosan megtehetjük.

Ne szabdaljunk burkolattal!

Bár sokakban él a szabály, miszerint a nappali parketta borítása nem futhat tovább a konyhába, ez ma már nem pontosan így van. Főleg, ha nem túl nagy az alapterület, ne szabdaljuk szét különböző burkolatokkal, mert még kisebbnek fog hatni a tér. Letisztultabb
a hatás, ha nincs burkolatváltás, ráadásul, ma már kaphatóak – és nem is csillagászati áron – olyan parketták, amelyek bírják a hőt, a nedvességet, sőt, savállóak is, így a konyhába is jó megoldásnak bizonyulnak.

Fotó: profimedia