Egészség Riportok

Zsibbad, ég, bizsereg? Veszélyes betegségre utalhatnak ezek a tünetek

Végtagzsibbadás, égő érzés, tűszúrásszerű fájdalom is lehet a neuropátia tünete, épp ezért ezeket a jeleket nem szabad félvállról venni!

Maga a betegség idegbántalom, amikor az idegek burka, majd a rostok károsodnak, végül elpusztulnak, ami miatt romlik az érzékelés, bizonyos érzések kieshetnek, és hosszabb távon emiatt kialakulhatnak szív- és érrendszeri betegségek, súlyos esetben pedig végtag-­amputációra is sor kerülhet. Éppen ezért már a gyanú esetén is fontos a szűrővizsgálat – ­cukorbetegeknél különösen, hiszen a neuropátia mögött gyakran diabétesz áll.

Okok a háttérben

A betegség kiváltó oka lehet a ­B-­vitamin-hiány is, valamint más kórképek, mint például autoimmun, kötőszöveti, máj-, vese-, pajzsmirigyprobléma is okozhatja. Kiválthatják bakteriális vagy vírusfertőzések is, mint például a Lyme-kór, az övsömör vagy az Epstein-Barr vírus, emellett különféle gyógyszerek vagy balesetek okozta sérülések hatására is kialakulhat.

Fontos tudni!

A magas vércukorszint felelős a kialakult betegségek körülbelül egyharmadáért, így nem csoda, hogy a diabéteszesek 10%-ánál a neuropátia vezet az alapbetegség feltérképezéséhez is. Terápiáját tekintve nagyon fontos tehát a megfelelő vércukorszint beállítása, ami megelőzi, hogy további szövődmények alakuljanak ki, vagy a meglévők súlyosbodjanak.

Figyeljünk a tünetekre!

A probléma tünetei igen változatosak lehetnek, a figyelmeztető jelek a következők:

  • Leggyakoribb a végtagok végein jelentkező zsibbadás, bizsergés, tűszúrásszerű fájdalom, vagy éppen érzéketlenség, ami jellemzően éjjel jelentkezik.
  • Gyakran előfordul nyak-, hát- és derékfájdalom, izomgyengeség, ami az idő előrehaladtával egyre komolyabbá válik.
  • Érzéskiesés jelentkezése, tehát ha a fájdalom-, hő- és tapintásérzetben vagy az egyensúlyérzék terén negatív változás következik be.
  • Előfordul, hogy sok ülés után felálláskor gyengeséget, izzadást, szédülést, szapora szívverést tapasztalunk.
    A gyakori gyomorégés, hányás is lehet a neuropátia tünete.
  • A probléma érintheti a vastagbelet is, ami miatt éjszakánként jelentkezhet hasmenés, de a székrekedés is lehet jel.
  • Utalhat neuropátiára a túlságosan gyakori vizelési inger is, vagy ha úgy érezzük, nem tudjuk szabályozni a vizelést visszatartó izmokat.
  • Ha étkezés közben, főleg a felsőtesten, fokozott izzadás jelentkezik, az szintén lehet tünet.
  • Idegbántalomra utalhat a látás romlása is.
  • A merevedési zavar és az impotencia is jelezhet neuropátiát.

Így derül ki

A rendszeres háziorvosi, vagy szakorvosi vizsgálatok során egyszerű, fájdalommentes diagnosztikai eszközökkel deríthető ki a betegség. További vizsgálatok szükségessége esetén a kezelőorvos erre szakosodott centrumokba utalhatja a beteget.

Kiemelt kép: AdobeStock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete