Otthon Riportok

Burgonya a tükörre, terpentin a penészhez: így lesz tökéletesen tiszta a fürdőszoba

Vízkő a csaptelepeken, sárga foltok a kádban, zuhanyban, fogkrémmaradványok a mosdóban és penészfoltok – ezek a leggyakoribb problémák a fürdőszobában. Összegyűjtöttük, hogyan varázsolhatjuk gyorsan patyolattisztává őket.

A legfontosabb szabályok: szellőztessünk rendszeresen a fürdőben, hogy a párás levegő miatt ne alakuljon ki a penész. Ne hagyjunk vizes törülközőket egymás hegyén-hátán – a legjobb megoldás, ha minden használat után kiteregetjük, vagy ha tehetjük, esetleg otthon vagyunk, van tető a terasz fölött, napközben néhány órára akasszuk ki a szabad levegőre. Végül pedig hetente legalább egyszer takarítsuk ki a helyiséget. Nézzük ez utóbbit most lépésről lépésre!

Mosdó, kád

  • A mosdó újra csillogni fog, ha só és terpentin elegyével kezeljük.
  • A vízcsapok alatt képződő sárga csíkokat, melyeket a csöpögő víz okoz, 100 ml ecetből és 100 g sóból álló paszta segítségével tüntethetjük el. A pépet vigyük fel a foltra, félóráig hagyjuk rajta, öblítsük le, ha kell, ismételjük meg a műveletet. Eltűnhet akkor is, ha citrom­levet csöpögtetünk rá.
  • A tusoló üveg vagy műanyag válaszfalait szintén ecettel töröljük le. Fontos, hogy minden zuhanyzás után ablaklehúzóval, esetleg egy régi törülközővel, papír törlőkendővel töröljük át a felületet, így nem marad látható rajta a vízfolt.

Függöny

A legtöbb zuhanyfüggönyt harminc fokon lehet tisztítani mosógépben. Tegyük a gépbe, használjuk a szokásos mosószert, sőt, amennyiben nem színes az anyag, úgy akár fehérítőt is adhatunk az adagolóba. Az öblítő helyére kerülhet ecet is, így még ragyogóbb lesz a függöny. A makacs penészfoltokat viszont legjobb szódabikarbónával eltávolítani. Áztassuk a függönyt szódabikarbónás vízbe, ha kell egy kefével dörgöljük át az érintett részt, végül öblítsük ki, és hagyjuk megszáradni. Fontos, hogy minden esetben akkor akasszuk vissza a függönyt, ha teljesen megszáradt.

Csaptelepek

A fürdőszobai berendezési tárgyakon gyakran képződik vízkő. Itassunk át egy rongyot ecettel, és töröljük le a foltokat.
Makacs lerakódások kezelésére használhatjuk az alábbi főzetet: 150 ml ecetet és ugyanennyi vizet forraljunk fel, oldjunk fel benne ¼ teáskanál sót. A folyadékot egyenletesen oszlassuk el a felületen, és egy órán át hagyjuk rajta. Öblítsük le, majd puha ruhával dörgöljük szárazra.

Egy idő után a zuhanyfejben is vízkövessé válnak a lyukak. Töltsünk meg egy tálat ecettel, és hagyjuk benne a zuhanyrózsát mindaddig, amíg a mész fel nem oldódik.

Csempe

Újra a régi fényében ragyog az elhanyagolt csempe, ha ezzel a kipróbált szerrel tisztítjuk: 100 ml lenolajat keverjünk össze 35 ml terpentinnel. Csepegtessük tiszta rongyra, és fényezzük a keverékkel a burkolatot. Ne feledkezzünk meg a fugáról sem, itt gyűlik össze ugyanis a kosz, így a fuga könnyen elszíneződhet. Íme a megoldás: egy evőkanál szódabikarbónához adjunk annyi vizet, hogy pépes állagú anyagot kapjunk. Vigyük fel a fugára egy már nem használt fogkefével, hagyjuk hatni 10 percig. Vizes kefével súroljuk át a felületet.

Szekrény

A különböző fürdőszobai kellékeket célszerű szekrényben elhelyezni, mert a nedves levegő miatt idővel penészfoltosak lehetnek. A krómtárgyak megőrzik fényüket, ha alkalomadtán 1 liter vízből és ½ teáskanál szalmiákból készült keverékkel dörzsöljük át őket. Ezután alaposan öblítsük le, és töröljük szárazra a felületeket.

Szivacs

A fürdéshez használatos szivacsot naponta ki kell öblíteni tiszta, hideg vízzel.

  • Egyszer egy héten alkalmazzuk az alábbi módszert: 125 g sót oldjunk fel 1 l vízben, és 24 órára helyezzük bele a tisztálkodóeszközt. Végezetül öblítsük ki langyos vízzel.
  • A szivacsot kimoshatjuk mosógépben, a fehérnemű mellé téve, de akár a mosogatógépben is megtisztíthatjuk magas hőmérsékleten.

Eldugult lefolyó

Megelőzésképpen ajánlatos rendszeresen szódás vizet önteni a lefolyóba. 2 liter vízhez adjunk 3 evőkanál szódabikarbónát, forraljuk fel, és rögtön öntsük a csőbe. Ha megtörtént a baj, a dugulást a következőképpen háríthatjuk el: szórjunk a lefolyóba 150 g sót, illetve ugyanennyi lúgkőt (nátrium-hidroxidot), majd öntsünk rá vizet. Várjunk néhány percig, és ismét engedjünk rá vizet.

Tükör

Tisztításához kiválóan alkalmas a forró, ecetes víz.

  • A másik lehetőség, amilyen furán hangzik, olyan hatásos: egy burgonyával dörzsöljük át a tükröt, öblítsük le tiszta vízzel, azután újságpapírral töröljük fényesre.
  • Szintén szokatlan ötlet, de a borotvahab is alkalmazható: kenjük fel a habot a tükörre, majd egy ablaklehúzó segítségével távolítsuk el az üvegről, és megszűnik a pára.
  • Hasonló hatást érünk el, ha szappannal dörgöljük be a felületet, majd hagyjuk megszáradni, végül újságpapírral átpolírozzuk.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete