Egészség Riportok

Nem kell egyből orvoshoz rohanni: házi praktikák a kínzó afta ellen

Gyerekek és felnőttek egyaránt szenvednek a szájüregi aftáktól – felmérések szerint minden ötödik embert érinti ez a kellemetlenség. Utánajártunk a lehetséges okoknak és a gyógyulás lehetőségeinek is.

Az afta nem más, mint a szájüregben kialakuló felületi hámhiány, a terület ilyenkor jellemzően sárgás-fehéres színűvé és fájdalmassá válik. Egyszerre akár több helyen is megjelenhet, így nehézkessé, kínná válik az evés. A tünetek akár napokig is fennállnak, aztán az esetek többségében nyomtalanul gyógyulnak, de sajnos sokaknál rendszeresen kiújulnak.

Lisztérzékenységet is jelezhet

Hogy az afta megjelenését pontosan mi váltja ki, azt máig vizsgálják a kutatók. Arról azonban már napvilágra kerültek eredmények, hogy mi mindennek van a kórkép kialakulásában fontos szerepe. „Ilyen jelentős tényezőnek számít a stressz, a gyenge immunrendszer, az egyoldalú, B12-vitaminban, folsavban, vasban és cinkben szegény táplálkozás – mondja dr. Németh Bálint szájsebész szakorvos. – Bizonyos ételek, mint például a dió, a paradicsom és a narancs fogyasztása, valamint öröklött hajlam is közrejátszhat az afta jelentkezésében. Az okok közé tartozhatnak még a hormonális hatások, például a várandósság, a menopauza vagy a hormont tartalmazó gyógyszerek, de állhat a háttérben allergia, lisztérzékenység, sőt akár leukémia is. A rendszeresen visszatérő afta esetében tehát mindenképpen kivizsgálásra van szükség.”

Csillapító trükkök a házi patikából

Az afta zavaró tüneteit otthon is enyhíthetjük. Ilyenkor a legfontosabb, hogy kerüljük a száj nyálkahártyáját sértő, irritáló anyagokat, tevékenységeket. Érdemes elhagynunk a túlságosan sós, fűszeres, csípős vagy savanyú ételeket, jó viszont, ha nagyon puha sörtéjű fogkefét használunk. A fogkrém sem mindegy: figyeljünk, hogy az ne tartalmazza a habzásért felelős SLS nevű anyagot, mivel ez súlyosbíthatja a tüneteket. A gyógyulás idejére érdemes felfüggesztenünk a rágózást, és kerülni minden olyan élelmiszert, ami felsértheti az ínyt. Az afta megszüntetésében sokat segít a nyugodt, stresszmentes életmód és az elegendő alvás. Különféle gyógyteákkal is öblögethetünk, a kamilla, az apróboborján és a geránium is segíti a regenerálódást. Az afta általában 1-2 hét elteltével visszahúzódik, és ezzel együtt a fájdalom is megszűnik.

Mikor menjünk orvoshoz?

Ritkán, de vannak esetek, amikor az afta házi kezelése nem elég, például rendszeres kiújulás, felülfertőződés esetén, vagy ha már túl nagy területet foglal el a nyálkahártyán. Akkor is ideje orvoshoz fordulnunk, ha nem tudunk rendesen enni, inni tőle. Az aftát ugyanis okozhatják letört, éles fogperemek, vagy a sérült fogpótlás szélei is, ezeket pedig csak fogorvos tudja kezelni. „Nehezen gyógyuló afták esetében általában speciális ecsetelő használatát is javasoljuk – mondja dr. Németh Bálint. – Azt is fontos tudni, hogy belsőleg az afta gyógyszere a B-vitamin. Egy intenzív kúra mellett még a visszatérő afta esetében is sokkal eredményesebb a gyógyulás. Ugyanakkor a vitaminszedés mikéntjét, dózisát, a kúra időtartamát orvossal kell egyeztetni.”

A fogszabályzó is okozhatja

Nem ritka, hogy gyerekek is küzdenek az afták megjelenésével, főként azok, akik fogszabályozás alatt állnak. A készülékek – különösen a beüzemelési és aktiválási időszakokban – az irritáció miatt okozhatnak ilyen tüneteket. Jellemzően, ahogyan a szájüreg megszokja az új eszköz jelenlétét, vagy annak aktuális helyzeti változását, az afta megszűnik. A regenerálódás ideje alatt a gyerekek sokszor nagyon nehezen tudnak enni a fájdalomtól, ami megviseli őket. Ilyenkor is sokat segíthet a rágást alig igénylő, kímélő ételek fogyasztása, valamint a gyógyteákkal történő öblögetés, ecsetelés.

Ne keverjük össze a herpesszel!

Az afta nem csupán egy fekély a szájban, minden esetben gyulladásos udvar veszi körül. Mérete 1-2 millimétertől egy centiméteresig változhat, de ritkán akadnak 2-3 centiméteres óriásafták is. A herpesz és az afta között a legfontosabb különbség, hogy az előbbi az ajkak külső részén, az utóbbi pedig mindig a szájüregen belül jelentkezik. A herpesznek hólyagos a felülete, míg az aftára ez nem jellemző. A hatékony kezelés miatt fontos a pontos diagnózis.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete