Riportok

Egy csepp Itália a Balaton mellett: színházi estéken kel élétre a balácai régészeti park

A kulturális programok közül kiemelkedő helyet foglalnak el a színházi produkciók, amelyek idén augusztus 4-5-6-án kapnak helyet a Villa Romana Baláca régészeti parkban. A Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményében átélhető szabadtéri színházi élményeket a Veszprémi Petőfi Színház és a Székesfehérvári Balett Színház biztosítja.

„Egy csepp Itália a Balaton mellett – Baláca élménypark” címmel indult útjára tavaly a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül megvalósuló eseménysorozat. A kulturális programok közül kiemelkedő helyet foglalnak el a színházi produkciók, amelyek idén augusztus 4-5-6-án kapnak helyet a Villa Romana Baláca régészeti parkban. A Magyar Nemzeti Múzeum tagintézményében átélhető szabadtéri színházi élményeket a Veszprémi Petőfi Színház és a Székesfehérvári Balett Színház biztosítja.

Sokféle előadás, számos szórakozási lehetőség

Két produkció is érkezik a Veszprémi Petőfi Színházból a nyáron Balácára. Megzenésített Petőfi-versekkel, látványos színpadképpel, a régmúltba visszakalauzoló előadással, Topolcsányi Laura-Szomor György: PETŐFiFJÚ című musicale lesz látható augusztus 4-én, a Nádasdy Kálmán-díjas rendező, Szomor György színpadra állításában.

A színpadi történetben, mely Topolcsányi Laura tollából született, olyan epizódok tárulnak fel a néző szeme előtt, amelyekről csak azoknak van ismeretük, akik valaha jobban elmélyedtek az ikonikus költő életútjában, a színpadon azonban átélhetően találkozhatnak a költő érzéseivel, küzdelmeivel, személyiségének alakulásával, életének olyan fontos eseményeivel, amelyek segítik megérteni őt és mindazt, amiben rendületlenül hitt, ami mellett mindig kitartott.

Szomor György Nádasdy Kálmán-díjas rendező elmondta: „Amikor belevágtam ebbe a csodálatos munkába, akkor kicsit megrémültem, hogy ezt a hatalmas embert miképp jelenítsem meg, most pedig úgy gondolom, hogy „befolyásol” engem, hogy a jövőben, hogy álljak hozzá bizonyos dolgokhoz.” Azt is elmondta, az előadás teljes mértékben Petőfi versekre épül, és azokat a pontokat, eseményeket, momentumokat villantja fel, amik fontosak lehetnek ahhoz, hogy még jobban megismerjük őt. „Jobban nem mesél senki Petőfiről, mint a saját versei. Aki eljön, az egy zenei kavalkádot fog kapni, rengeteg fajta stílus megjelenik, mint népzenei motívum, blues, balladák, rock számok, szerelmi lírák, sanzon, komolyzene, balkáni zene.” Kiemelte, „a szöveghez és dalokhoz Madarász János csodálatos vizuális munkát álmodott meg.”

Petőfi-lázban égnek minden nap

„Mi minden nap Petőfi-kultuszban élünk! Érezzük, hogy ez a fantasztikus ember itt van velünk, kétszáz év után is! Ebben a kiemelt évben nagyon sok mindennel készülünk és valósítunk meg, mely eseményekkel, programokkal kicsit mindig közelebb kerülhetünk hozzá. Mi nem a forradalmárt szerettük volna bemutatni, úgy már ismerjük a versein keresztül, mi a személyiségét helyeztük a középpontba.” – mondta el az előadás ötletgazdája, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser.

Augusztus 6-án, vasárnap pedig a családok kapják a főszerepet, amikor is a Romhányi-Nepp-Ternovszky átiratában készült A Mézga család című mesejátékot tűzik műsorra, a Jászai Mari-díjas Szűcs Gábor rendezésében. A produkció minden generációban nagy sikert arató családi vígjáték közkedvelt szereplőinek – Géza, Paula, Kriszta, Aladár, Maffia, Máris szomszéd és MZ/X – kalandjai a felnőtteknek nosztalgikus élményt nyújt, a gyermekeknek pedig izgalmas, vidám színházi kalandot!

A színházi műfajkínálatot kiszélesítve, a régióhoz legközelebb eső professzionális balett-társulat is megmutatkozik két egyfelvonásos balettszínházi előadással. A Székesfehérvári Balett Színház a Prométheusz és az Idézőjelek címet viselő balettszínházi produkciót hozza el augusztus 5-én a látogatóknak, mindkét darabot az együttes balettigazgatója, Egerházi Attila jegyzi koreográfusként.

Táncszínház és Beethoven

„Beethoven zenéje izzik, mint a tűz. A tűz olyan szimbólum, amely jól kifejezi az ember vágyát a fényre és az ismeretlen megismerésére. Az én értelmezésemben Prométheusz antihős. Ez a helyzet tragikomikus elemeket visz a történetbe, és a balett egyfajta burleszkké alakul át” – mondta el Egerházi Attila balettigazgató, koreográfus a Prométheusz című előadással kapcsolatban.

Az Idézőjelek című táncszínházi előadásban a koreográfia az író, L. Simon László által kifejezésre juttatott megfoghatatlan, olykor szinte kimondhatatlan gondolatokat és érzéseket ragadja meg és teszi láthatóvá, miközben a szövegben rejlő kódolt üzenet a lélek számára letapogatható módon jelenik meg és táncköltészetként kel életre.

Az előadásokra már elindult az online jegyértékesítés a jegy.mnm.hu felületen.

Az események támogatója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete