Riportok

Ne váljon áldozattá nyaraláskor (sem): így kerülje el a zsebtolvajokat

Ahhoz, hogy az utazás, a strandolás, a kikapcsolódás vagy épp egy nyáresti táncos mulatság felhőtlen maradjon, és ne a bűnözőknek szerezzünk örömet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Nyáron szabadabban viselkedünk, pláne a nyaralás, a jól megérdemelt szabadság alatt. Ezzel nincs is gond, ha a felszabadultság nem jár együtt óvatlanság­gal. Mire figyeljünk, mivel hívjuk fel magunkra a rosszakarók figyelmét? Topa Zoltán rendőr alezredest kérdeztük.

Gondolkodjunk előre!

Jó dolog a spontaneitás a vakáción, de ilyenkor is muszáj óvatosnak lenni.

„Tervezzük meg a strandolást, akkor is, ha hirtelen ötlettől vezérelve vesszük elő a fürdőruhát. Gondoljuk át, mit viszünk magunkkal, hova pakolunk, merre megyünk, és azt is, hogy fogunk vigyázni az értékeinkre. Vicces mémként látni, hogy gyerekkorunk széfje a törülközővel letakart táskakupac volt, de most más világ van, és ha az értékeinknek nyoma vész, már nem lesz kedvünk nevetni” – kezdi Topa Zoltán.

Csak a szükségeset

A szórakozóhelyre, kirándulásra, városnézésre csak a legszükségesebb holmit vigyük, nem kell az összes készpénzünket, ékszerünket vagy elektronikai berendezésünket magunknál tartani.

„Az értékesebb dolgokat ne rámoljuk egy helyre, és ne a táska külső, vagy épp a nadrág hátsó zsebeiben helyezzük el. A pénztárcát érdemes belső zsebben tárolni, vagy még biztonságosabb kisebb lánccal a derékövhöz erősítve hordani” – figyelmeztet az alezredes.

Többen lehetnek

A zsebtolvajok rendszerint csoportban dolgoznak mind a tömegközlekedési eszközön, mind a zsúfolt bevásárlóhelyeken.

„Vásárlás közben, tömegközlekedési eszközön, utcán, vásárban a táskánkat mindig a testünkön keresztbe átvetve hordjuk. Soha ne tegyünk pénzt a bevásárlótáska tetejére és aljára se! Jó szolgálatot tehet forgalmasabb helyeken a kellemetlen hanggal rendelkező személyriasztó, amit főleg idősebbeknek és a nagyon fiataloknak ajánlok.”

Hová fordulhatunk?

Ha zsebtolvajok áldozatává váltunk, soha ne szálljunk szembe az elkövetőkkel, mert a testi épségünk minden tárgyi értékünknél fontosabb, és nem lehet előre látni, hová fajulhatnak a dolgok egy váratlan helyzetben.

Kérjünk segítséget!

Tegyünk feljelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon (a helyszínről telefonáljunk a 112-es segélyhívón keresztül), majd a feljelentés vagy igazolás birtokában forduljunk bizalommal az Áldozatsegítő Központokhoz vagy a járási (fővárosi kerületi) hivatal áldozatsegítési feladatokat ellátó szervezeti egységeihez (ingyenesen elérhető Áldozatsegítő Vonal: 06-80-225-225).

Őrizet nélkül soha

Az értékeinkről ne beszéljünk hangosan mások előtt, nem lehet tudni, hogy ki látja meg bennünk a lehetséges áldozatot.

„A legtöbb strand már rendelkezik karóra alakú beléptetővel, és ilyenkor ugyanez a szerkezet nyitja a szekrényt is. Ez a megoldás praktikus ugyan, de egyben veszélyes is lehet. A bajt megelőzendő, soha ne vegyük le a kezünkről a készüléket, és a szíját se lazítsuk meg! A tolvajok ugyanis pillanatok alatt kipakolják a szekrényt a »talált« órával.”

szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete