Egészség Riportok

60 év felett is lehet biztonságosan spórolni: ezeket az szabályokat tartsa be, hogy elkerülje a sérülést

Mindannyian tudjuk, hogy az aktív életmódnak számos egészségügyi előnye van, de a kor előrehaladtával egyre nehezebb edzésre bírni a testünket. Ez különösen igaz, ha már nehezebben mozognak az ízületeink, és ez fájdalommal is jár.

Pedig több olyan sport és mozgásforma is létezik, amit idősebb korban is biztonságosan és boldogan végezhetünk. A sportolás öröme ugyanis egyáltalán nem csak a fiatalok kiváltsága. Sőt, egy új kutatás szerint az idősebb felnőttek még többet profitálhatnak a rendszeres testmozgásból – kezdve a jobb fizikai, érzelmi és szociális egészségtől a kórházi kezelések kockázatának csökkenéséig. Tehát az életkor előrehaladtával is nagyon fontos az aktív életmód, amit végezhetünk egyénileg vagy csoportosan – a lényeg, hogy motiváltak maradjunk, és akkor se adjuk fel, ha éppen nehezebb napunk van. A rendszeres edzés javítja a szív- és érrendszer működését, energiát ad a testnek, illetve a koordinációs készségeket is pozitívan befolyásolja. Arról nem is beszélve, hogy nagyszerű lehetőség a társasági életre. Mi a csodálatos az egészben? Az, hogy bármikor belevághatunk az új életünkbe, még akkor is, ha korábban kevésbé volt jellemző ránk az aktivitás. Fontos azonban, hogy mindig hallgassunk a testünkre, ne erőltessük meg magunkat, és minden új edzésterv megkezdése előtt konzultáljunk az orvosunkkal egészségügyi szempontból, illetve érdemes egy trénert, személyi edzőt felkeresni, aki segít a gyakorlatok helyes végzésében.

Mire vigyázzunk?

Egy bizonyos kor felett nagyobb esély van arra, hogy elesünk, és megütjük magunkat. Bölcs dolog először csoporttal vagy nyilvános helyen, parkban sportolni, ahol potenciális segítség lehet a közelben. Ugyanilyen fontos a megfelelő lábbeli viselése is. A csontok ilyenkor már sérülékenyek – ez különösen igaz a nőkre a menopauza utáni ösztrogénszint csökkenése miatt. Érdemes belülről is táplálni a csontokat, és olyan vitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztani, amelyek erősítik a belső vázunkat.

A pedálozás öröme

Az ellenállási gyakorlatok – mint például a biciklipedál hajtása – erősítik a csontokat. Nemcsak a magasabb oxigénszint előnyeit élvezhetjük kerékpározás közben, de a méreganyagok kiválasztásához is tökéletes ez a mozgásforma. Így idővel javul a bőr állapota, és egyre több energiánk lesz tőle. A kihívást jelentő, de nem túl megerőltető tempójú kerékpározás javítja az általános fizikai egészséget.

Lapátot a kézbe!

Az evezés rendkívül szórakoztató, izgalmas és jót tesz az egészségnek. Egyszerre erősíti és hosszabbítja a főbb izomcsoportokat, segít fenntartani, illetve építeni a csonttömeget, és javítja az egyensúlyt. Az evezőgyakorlatokat belső térben, akár egy edzőteremben, a városi parkban vagy a nappaliban is végezhetjük.

Egyszerű és nagyszerű

Nem kerül semmibe és nagyon is élvezhető a rendszeres séta – legyen akármilyen idő is odakint. Ha mindezt partnerrel vagy társasággal tesszük, még beszélgethetünk is közben, és még motiváltabbak maradhatunk. Nem kell hozzá más, mint egy kényelmes cipő és ruha. Napi tizenöt perc gyaloglás bizonyítottan zsírt éget, növeli az izmokat, javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot, csökkenti a betegségek kockázatát és még az immunrendszert is erősítheti. Nincs a világon olyan pirula, vitamin, gyógynövény vagy főzet, amely olyan jó hatással lenne az egészségünkre, mint a séta.

Érezzük a ritmust!

A tánchoz soha nem lehetünk elég idősek! A salsa és a rumba is erősíti a légzést és a memóriát, de a latin táncok kimondottan nagyon jót tesznek az ízületeknek, legfőképpen a csípőízületeket támogatjuk velük. A páros táncok közben könnyen ismerkedhetünk, és egy kutatás szerint a stresszt is jelentősen csökkentik.

A nyújtás előnyei

A jóga tökéletes a mentális, fizikai és érzelmi jóllétünk szinten tartásához. Több tanulmány is bizonyítja, hogy csökkentheti a vérnyomást és a szorongásos tüneteket. Ezenkívül megkönnyíti az esti elalvást, szabályozza a hormonokat, zsírt éget, izmokat épít, növeli a test rugalmasságát és szebb testtartást ad. A jógát akár fitneszlabdán ülve is lehet gyakorolni, és az interneten is számos gyakorlatsor elérhető.

A víz erejével

Az ízületi gyulladás, a köszvény és számos más betegség fájdalmassá teheti az edzést, viszont az úszás, a vízi aero­bik és egyéb vizes sportok minden korosztály számára nagyszerűek. A vízben még a gerincproblémákkal vagy a túlsúllyal küzdők is jelentősen javíthatnak az állapotukon, nem beszélve a víz relaxáló, kedélyjavító hatásáról.

A fokozatosság a kulcs

Vajda Veronika személyi edző, gerinctréner, sportrehabilitációs tréner azt mondja, fokozatosan kell hozzászoktatni a szervezetünket a sporthoz. „Vegyük figyelembe, hogy mennyit és mit sportoltunk, mozogtunk korábban. közepes intenzitású mozgásokkal kezdjünk – séta, úszás, vízitorna, gerinctréning . A pulzuskontroll sokat segíthet ennek betartásában” – javasolja a szakember. – „Az a legjobb, ha valamilyen gerinc- és ízületkímélő mozgást választunk. Ha van meglévő mozgásszervi problémánk, fájdalmunk, forduljunk megfelelő szakemberhez, például gyógytornászhoz, rehabilitációs trénerhez, személyi edzőhöz. Fektessünk nagy hangsúlyt a mélyizmokra és a hátizmokra, melyek a helyes testtartást segítik. Fontos az ízületek megfelelő mozgástartományának helyreállítása.”

Veronika azt is elárulta, hogy egyre több idős ember választja az edzőtermet, nem kell tőle félni! „Bátran keressünk fel egy közeli termet, ahol egy megfelelő szakember segítségével erősíthetjük az izmainkat. Nem kell tartani 60 éves kor felett sem a súlyzós edzéstől. A célzott izomerősítés sem hiányozhat az idősebbek edzéstervéből. A súlyzós, gumiszalagos, saját testsúlyos gyakorlatok segíthetnek az izmok erejének megőrzésében, a csontritkulás progressziójának lassításában, és ne feledkezzünk meg a sportolás utáni lazításról, nyújtásról sem. Az étkezésnél figyeljünk a fehérjebevitelre, fogyasszunk szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, illetve kerüljük a feldolgozott, hozzáadott adalékot tartalmazó ételeket és a cukros, finomított lisztes termékeket” – tanácsolja a személyi edző.

Fotó: Adobestock

Szöveg: Sinkó Edit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete