Riportok

Gyógyító helyek Magyarországon: gyermekáldáshoz, regenerálódáshoz és látásjavításért is érdemes felvenni a túracipőt

Országszerte számos olyan helyről tudunk, amely nemcsak a természet közelsége vagy a szép kilátás miatt vonzó, hanem azért is, mert a környékén tudományosan megmagyarázhatatlan erők munkálkodnak. Tegyük próbára a hatásukat egy szép őszi napon!

A jó alvásért: Esztergomi kőfejek

Az esztergomi prímási palota kerítéséből három, nagyjából félméteres kőfej emelkedik ki. Arcvonásaikat már elmosta az idő, de a zarándokokat máig vonzzák. A legenda szerint, ha tenyérrel felfelé föléjük nyújtjuk a kezünket, elmúlik az alvászavar, sőt más betegségek is. Állítólag reggel nyolckor a legnagyobb az erejük. Az eredetileg valószínűleg az evangélisták arcmását viselő szobrok közelébe, a kerítésre a 8-as, az 5-ös és a 10-es számokat festették – ez sokak szerint az egyes fejek előtt eltöltendő időt jelöli. Amikor itt állunk, a  legyőzendő betegségre koncentráljunk, és jó, ha a Mária Valéria híd lábánál lévő szobrot és márványtáblát is megérintjük.

Gyermekáldásra várva: Vértessomló

A búcsújáróhelyen a gyermek Jézust a tejével tápláló Mária kegyképe előtt imádkoznak azok, akik bővíteni szeretnék a családjukat. A megtörtént csodákról a boldog szülőkké vált hívek hálaajándékai tanúskodnak. A kegyhely egyre népszerűbb imahely a kisbabáért fohászkodók körében, de azok is rendszeresen visszajárnak ide, akiknek a kérése meghallgatásra talált. A Sarlós Boldogasszony templom búcsúján minden évben népviseletbe öltözve vonulnak a hívek a kegyhelyhez, hogy áldást kérjenek.

Ha regenerálódni szeretnénk: Hegyestű, Monoszló

A Balaton-felvidéken, a Káli-medence szélén fekszik az a 337 méter magas vulkáni kúp, amely a bazaltbányászat miatt vesztette el eredeti alakját. Ekkor váltak láthatóvá az egykori tűzhányó belsejét alkotó hatalmas bazaltoszlopok. A hegyről lélegzetelállító a kilátás a környező tájra és a Balaton kék vizére, de nem csak ezért érdemes ellátogatni ide. A Hegyestű ugyanis az egész világot behálózó energiavonalak, az úgynevezett Szent György-vonalak mentén fekszik, így a testünket és a lelkünket is képes energiával feltölteni. Aki eltölt egy kis időt ebben az erőteljes energia-csomópontban, mintha érezné a kövekből, fákból áradó nyugtató, testet-lelket regeneráló erőt. Már tíz-húsz perc is elég ahhoz, hogy a kirándulás utáni kellemes fáradtság helyett felélénküljünk és szebb színben lássuk a világot.

A könnyebb lélegzetvételért: Fallóskút, Mária-kegyhely

1947-ben egy mélyen vallásos asszony, Sánta Lászlóné Csépe Klára előtt megjelent a Szűzanya, és megmutatta neki a fallóskúti csodatévő forrást. Klára asszony nekiindult az erdőnek, még erőszakos férjét is meggyőzte, hogy tartson vele. A házaspár rá is talált a forrásra, ahol Mária a férjnek is megjelent, hogy jó útra térítse. Csépe Klára sokat harcolt azért, hogy a forrás fölé kegyhely épüljön, az államhatalom többször ideggyógyintézetbe záratta, elektrosokknak vetette alá, hogy eltérítse szándékától. Végül közadakozásból megépült a templom, és a katolikus egyház is kegyhellyé nyilvánította. Mátraszentimrére, amelynek határában a fallóskúti kegyhely található, régóta kirándulnak a légzőszervi betegek. A templomban állítólag egy tüdőrákos asszony is gyógyulást talált, de mozgásszervi és szembetegek állapota is javult, ha Szűz Máriához imádkoztak itt.

A látásunkon javíthatunk: Hercegszántó, Máriakert

A kegyhely a közelben lakó sokácok (horvátok) körében évszázadok óta népszerű búcsújáró hely. A kápolna helyén korábban nagy rét volt, ahol állatokat legeltettek. Itt esett meg, hogy egy férfi a kút vizében többször is megpillantotta Szent Anna képmását, ölében a kisded Máriával. 1933-ban egy bajai polgár vak kisfia nyerte itt vissza a látását. Ma itt áll a világ második legmagasabb Mária-szobra.

Feltöltenénk energiával a testünket? Bükkszentkereszti gyógyító kövek

A Miskolc közelében fekvő falu különleges erejének titkát a geo­lógusoktól az ezoterikus tanok mestereiig sokan kutatták. Azt tartják, hogy a kövekhez elzarándokolva, egy energia-háromszög csúcsába lépünk be, amely harmonizálja a szervezetünket. A leghíresebb „gyógykövet” Boldogasszony kövének is nevezik. A legenda szerint Mária Jézus halála után világgá indult, és amikor ideért, leült pihenni. A szikla megpuhult, felvette az alakját, majd újra megkeményedett. Sok történet szól errefelé asszonyokról, akik a kő gyógyító erejének hatására sok évnyi meddőség után várandósak lettek, és zarándokokról, akik hosszas gyaloglás után visszanyerték az erejüket. A fákat megölelve is részesülhetünk a hely áldásai­ból. A tudományos magyarázat szerint a föld alatt egy uránvonulat húzódik, amelynek rádiumsugárzása érezhető. Ez azokból az itt élő erdei növényekből is látszik, amelyek a rádiumdús környezetet kedvelik.

Amikor fürgébben mozognánk: Attila-domb, Tápiószentmárton

A dombon találták meg a régészek 1923-ban a híres szkíta aranyszarvast, és állítólag itt állhatott Attila király palotája is. A hely olyan sajátos elektromágneses és radioaktív erőterek központjában fekszik, hogy a betegségek tüneteit először átmenetileg felerősítheti, később azonban meg is gyógyíthatja. Aki először jár erre, különös, csipkedő, bizsergő érzést tapasztalhat a végtagjain. Van, aki elálmosodik, később mégis energikus lesz. Az ízületek könnyebben mozognak, a fájdalmak enyhülnek a dombon. A história szerint akkor figyeltek fel a hely energiájára, amikor egy beteg ló lefeküdt itt, majd egy idő után gyógyultan felállt. A híres versenyló, Kincsem is az Attila-dombon született és nevelkedett. Sokan ennek tulajdonítják rendkívüli sporteredményeit.

Fotó: Vodica máriakert kegyhely, Korponai Tamás, kincsem lovaspark, Neves Ildikó, Mti, profimedia, archív, Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete