Riportok

A kert téli pihentetése előtt, itt az ideje a nagytakarításnak: ezek a munkák várnak ránk most

Mielőtt a birtokunk aludni tér, támogassuk abban, hogy nyugodtan pihenhessen, és tavasszal majd újra pompázzon. Szakértőnk összegyűjtötte a legfontosabb elintézendőket.

Hálás lesz a talaj
Az első fagyok előtti időszak ideális ahhoz, hogy talajjavítót, például komposztot juttassunk ki. Ez helyreállítja a föld állagát, vízelvezető képességét, és a tápanyagokat is pótolja. Készíthetünk sajátot is, de faiskolában, kertészetben is vásárolhatunk jó minőségűt. Érdemes ennek minden évben figyelmet szentelnünk, így a kertünk jövőre is bőséges terméssel és szép növényekkel ajándékozhat meg bennünket.

Vendégek az etetőben

A hideg közeledtével helyezzünk ki madáretetőt, gondoskodjunk szárnyas kis barátainkról. Táplálkozás közben megannyi kártevőtől szabadítanak meg bennünket, ősszel és télen viszont alig találnak élelmet. Fontos, hogy figyeljünk a rendszerességre: időről időre töltsük fel a madáretetőt, mert ha egyszer odaszoknak a madarak, várni fogják az eledelt.

Meleget adó takarás

Az év ezen időszakában már bármikor beköszönthet az első fagy, így a hidegre érzékeny növényeket jó alaposan be kell takargatnunk – a tövükre tegyünk vastagon egy jó nagy adag mulcsréteget. Örökzöldek és lombhullató fák esetén hagyjunk szabadon egy keskeny sávot, ezzel megelőzhetjük a kártevők ténykedését.

Nagytakarítás az ágyásokban

Gyökerestől távolítsuk el és dobjuk ki az elszáradt, beteg, esetleg baktériummal vagy gombával fertőzött növényeket. Az ágyások földjét is tisztítsuk ki, különös tekintettel a növények töve körüli részekre. Így nem lesznek olyan hatékonyak a kórokozók, kártevők, még az áttelelő egyedek sem tudnak majd tömegesen fellépni tavasszal. A rendezésbe fektetett erőt épp ezért nem érdemes megspórolni.

Tőosztással a hajtásokért

Október az ideális ideje az elburjánzott évelők kiásásának is. A töveket több kisebb darabra osztva kell újra elültetni. Ha ezt mostanság, ősszel tesszük, a növény a tél folyamán szép erős gyökeret ereszt, és tavasszal új hajtásokat hoz.

Tápanyag a gyepnek

Ebben az időszakban érdemes a fűtakaró tavaszi szépségét is megalapozni. Ezt úgy érhetjük el, hogy beszerezzük a megfelelő anyagokat tartalmazó műtrágyát, és még egyszer, idén utoljára tápanyagot szórunk ki. Hogy hol milyen összetételre van pontosan szükség, az az ország minden vidékén kicsit más, erről érdeklődjünk a helyi kertészetben, gazdaboltban.

Gondoljunk a hagymákra

Ha fontos számunkra, hogy tavasszal, amint lehet, színpompásan virágzó kertünk legyen, itt az ideje, hogy beszerezzük a nárcisz- és tulipánhagymákat. Az őszi időszakban, még az első fagyok beállta előtt a földbe kell helyeznünk őket.

A felszerelés is gondozásra vár

Az öntözőrendszer minden locsolótömlőjéből ürítsük ki a vizet, majd a szórófejekkel, tömlőösszekötőkkel és egyéb tartozékokkal együtt tegyük őket zárt helyre. Érdemes az eszközeinket is átnézni, és megszabadulni a csorba, sérült daraboktól. Így elkerülhető, hogy megfeledkezzünk róluk, és balesetet okozzanak.

Szakértő: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete