Riportok

Viszlát, csillámpor! Kivonják a forgalomból a mikroműanyagokat, de mit is jelent ez valójában?

Az Európai Bizottság szigorú döntést hozott a termékekhez szándékosan hozzáadott mikro­műanyagok használatának tilalma érdekében. Mit jelent ez pontosan? Ennek jártunk utána.

Az alternatív megoldásoknál egyszerűbb és olcsóbb műanyagok sokféle módon megkönnyítik az életünket. Nem megfelelő ártalmatlanítás esetén azonban rendkívüli módon károsítják a környezetet. Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője segít megérteni a problémát.

Miért káros?

A környezetbe kerülő mikroműanyagok nagyon lassan bomlanak le. Felhalmozódhatnak az állatokban, a halakat és kagylókat is beleértve, és így élelmiszerként elfogyasztva az emberi szervezetbe is bekerülnek. Ennek egy jelentős része áthalad rajtunk, de valamennyi a szervezetben marad. Arról egyelőre nincs információnk, hogy ezek a részecskék miként hatnak ránk. Az Egészségügyi Világszervezet jelenleg is vizsgálja ezt a kérdést.

„Ami ismert kockázat: a mikroműanyagokban lehetnek káros vegyi anyagok adalékként vagy az anyaghoz kötődve” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

A kozmetikumok jelentős részében van

„A mikroműanyagok egy része a műanyagok aprózódásából, kopásából, használatából kerül ki a környezetbe, amit nehéz kivédeni, de jó pár termékbe szándékosan, a gyártás során tesznek mikroműanyagot, ami már más kategória. Egy korábbi Greenpeace-felmérés szerint a kozmetikumok jelentős százaléka tartalmaz mikroműanyagot” – magyarázza Simon Gergely.

Tizenegy ismert márka 664 terméke közül 502 esetében találtak mikroműanyagot. Döbbenetes, mert ez 76 százalékos arány! Egynegyedük szilárd, míg a többi folyékony, félig szilárd vagy oldható formában lévő műanyag volt.

„Emellett bárhol vizsgálódunk, minden tele van mikroműanyaggal, a lakásunk levegője, a házi por, a vizeink, az élelmiszerünk. Több tízezer mikroműanyag jut a szervezetünkbe évente, és nem tudjuk mit okoz” – teszi hozzá.

Elfogadhatatlan kockázat

Az új uniós szabályozás szerint a cégeknek tilos lesz szándékosan mikroműanyagot adni a termékekhez azért, hogy bizonyos tulajdonságokkal – ilyen a csillogás, a jobb tapadás, a bőrradírfunkció is – ruházzák fel azokat. Ide tartoznak például egyes kozmetikumok, bevonatos gyógyszerek, kapszulák, mosó- és tisztítószerek, a műfüves sportpályák, egyes növényvédő szerek, de van műanyag a műszálas ruhákban, polírozókban és légápolási termékekben is. A jogszabály környezetvédelmi szempontból nagyon fontos.

„Az EU-s döntéshozók kimondták végre, hogy a mikroműanyagok komplett anyagcsaládja nagyon hosszú ideig nem bomlik le, ha kikerül a környezetbe, ami elfogadhatatlan kockázatot jelent” – mondja a Green­peace vegyianyag-szakértője.

Van, ahol hosszú a türelmi idő

Bár sokakat – kozmetikai cégeket és fogyasztókat egyaránt – rosszul érinthet, hogy el fog tűnni például a csillámpor és a körömlakkban található csillám is. Ám a környezetvédők szerint még így is indokolatlanul sok bio­polimerre (biológiailag lebomló mikroműanyagra) vonatkozóan biztosít mentességet a szabály. Ráadásul több ágazat is hosszú átmeneti időszakot élvez, például a sminkekhez hozzáadott mikroműanyagok esetében 12 év a türelmi idő, hogy a cégeknek legyen idejük kifejleszteni más alternatívákat.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete