Egészség Riportok

Suli+ősz = már megint beteg a gyerek! Így erősítse az immunrendszerét, hogy a tél már ne erről szóljon

Megfázás, orrfolyás, köhögés, láz – az ősszel együtt ezek a tünetek is menetrendszerűen megérkeznek, különösen, ha a gyerek közösségbe jár. Elkerülni nem nagyon lehet, ám jó hír, hogy nem is érdemes.

Már két hónapja tart a bölcsőde, óvoda, iskola, így hát megkezdődött a gyerekes családokban a betegségek időszaka – oda-vissza adjuk egymásnak a kórokozókat. Különböző cseppek, vitaminok: általában ezek jutnak eszünkbe, ha gondos szülőkként, nagyszülőkként szeretnénk ellenük felvenni a harcot, és ezzel együtt csökkenteni azon napok számát, amikor a gyereket nem vihetjük közösségbe, nekünk meg táppénzre kell mennünk. Ezek a módszerek hatásosak lehetnek, ám az immunrendszer működésének fokozása nem itt kezdődik. Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, pulmonológus segítségével nézzük, mit tehetünk, hogy a kórokozók minél kevesebb bajt, kellemetlen tünetet okozzanak.

Havi egy megfázás még hasznos is

Tudományosan igazolt tény, hogy a bélflóra fontos szerepet tölt be az immunrendszer érésében. A császármetszéssel világra jött, vagy a tápszerrel táplált babák hátrányból indulnak a védekezőképesség tekintetében, a hasznos baktériumok ugyanis a szülés során, illetve az anyatejjel kezdenek bejutni az újszülött szervezetébe. Később aztán a megfelelő táplálkozással, életmóddal egyre több hasznos baktériumot juttathatunk a vékony-, illetve a vastagbélbe.

„Amíg a gyerek otthon van, nem jár közösségbe, és nincs nagyobb testvére, nem visszük babaúszásra, stb., addig általában nem is betegszik meg. A fertőzések akkor kezdődnek, amikor a kicsi közösségbe kerül. Ám ez nem baj, ettől nem kell félni, csak számolni kell vele” – mondja a Tüdőközpont szakorvosa.

Az őszi-téli időszakban havi egy megfázás nemcsak, hogy nem ad okot az aggodalomra, de kifejezetten hasznos is, hiszen az immunrendszernek is meg kell tanulnia védekeznie a kórokozók ellen, amire ez az egyik legjobb módszer. Nem árt tudni, hogy a felső légúti betegségek több mint 80%-a vírusos eredetű, amire az anti­biotikum nem hat.

„Természetesen, ha többször lesz a gyereknek középfül-, esetleg tüdőgyulladása, vagy a betegség 5-7 napnál tovább tart, akkor ajánlott elsősorban fül-orr-gégészhez fordulni, súlyosabb esetben immunológiai vizsgálatot elvégezni, hiszen komolyabb probléma is állhat a háttérben” – mondja szakértőnk.

Amik a működést serkentik

Az immunrendszert tehát a fertőzések stimulálják, erősítik, ám vannak olyan készítmények is, amelyek segítenek legyőzni a kórokozókat. Ezek a speciális, orvos által felírható készítmények a leggyakoribb kórokozó baktériumok elölt darabkáit tartalmazzák, ezáltal lehetővé teszik, hogy az immunrendszer megtanulja az ezek elleni küzdelmet, így serkentve a működését. Ha a gyerek sokszor beteg, érdemes a gyerekorvosnál rákérdezni erre a lehetőségre.

A vitaminokat is túl lehet adagolni

A bélflóra és a védekezőmechanizmus között szoros a  kapcsolat, így mindenképpen hasznos lehet a jó baktériumok pótlása a bélflóra egyensúlyának megőrzése érdekében. Akár kúraszerűen vagy rendszeresen is szedhetjük a probio­tikumokat, ha betartjuk az előírt mennyiséget, nem lehet túladagolni. Természetesen nem maradhatnak ki a felsorolásból a vitaminok sem, ám a doktornő szerint a mesterséges vitaminpótlással nem árt óvatosnak lenni.

„A gyerekeknek 80 mg C-vitaminra van szükségük, betegség, megfázás esetén rövidebb ideig bevehetnek 300 mg-ot, ám ennél nagyobb mennyiségben nem érdemes rendszeresen szedni, mert a szervezet nem tudja hasznosítani. A C-vitamin mellett a D-vitamin szintén lényeges az immunrendszer működése szempontjából. Kétéves korig egész évben szükséges pótolni ezt a vitamint, efölött csak az őszi, téli, napsütésben szegény időszakban kell szedni. Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel ez zsírban oldódó vitamin, így túladagolható, tehát az ajánlott mennyiségnél (felnőtteknek napi 2000 NE, gyerekeknek 800-1000 NE) ne szedjünk többet” – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit.

Válogassuk össze gondosan, mi kerül a tányérra!

A szervezet számára szükséges tápanyagokat legegyszerűbben és talán a legolcsóbban megfelelő táplálkozással juttathatjuk a szervezetbe.

A már említett D- és C-vitamin segít legyőzni a kórokozókat, de a szelén és a cink is erősíti az immunrendszert, éppen ezért ebben az időszakban együnk olyan ételeket, amelyek ezekben a hatóanyagokban bővelkednek. A zöldségek, gyümölcsök ne maradjanak ki az étrendből. A citrusfélék például C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően tele vannak antioxidánsokkal, de a hagymafélék immunerősítő, baktériumölő hatása is közismert. A csirkehúsban, a hüvelyesekben, valamint a mandulában és a mogyoróban sok a cink, így ezeket is érdemes beiktatni a napi étkezésekbe. A szelént pedig brokkoli, káposzta, spenót, banán, kivi fogyasztásával tudjuk pótolni.

Gyógyító pihenés a felnőtteknek

Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen a pihenés, az alvás. A gyerekek esetében különösen fontos, hogy időben ágyba kerüljenek és legalább napi 8-10 órát aludjanak.

De hogy a szülőkről is essen szó, ami a kicsiknél az alváshiány, az a felnőtteknél a fáradtság mellett a túlzott stressz, ezért próbáljunk meg minél többet pihenni, kikapcsolódni. „Ha nem működik megfelelően az immunrendszerünk, akkor nem csak a megfázástól kell tartanunk, de egyéb – sokkal súlyosabb – betegségektől is” – magyarázza Hidvégi doktornő.

Séta, játék a szabadban

A helyes táplálkozás mellett a sport, a mozgás is segít. Legyünk minél többet a szabad levegőn, kiránduljunk, sétáljunk, hagyjuk bátran a kicsit is futkorászni. Ha a gyereknek nincs láza, csak taknyos, akkor is nyugodtan kimehetünk vele a szabadba. Az oxigéndús levegő hatására ugyanis jobb lesz az anyagcseréje, az étvágya, így az egészséges ételeket is könnyebben meg tudjuk etetni vele.

+1 tipp

A náthás, megfázásos időszakban sokan használnak fertőtlenítőket. Ezek a bacilusok ellen hatásosak, ám jobb, ha óvatosan alkalmazzuk őket. A túlzott sterilitás, vagy a felesleges anti­biotikum-használat a bélflórát is tönkre­teszi, de a bőrnek is árt, és mindkettőre szükség van a megfelelő immunitás kialakításához.

Szöveg: Kovács Vera

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete