Egészség Riportok

Ősi receptek a nátha leküzdésére: két nappal is lerövidítheti a betegeskedést

A nátha sosem jön jókor, ám ha a tennivalókkal teli advent és a családi ünnepek idején tör ránk, az még a szokottnál is bosszantóbb. A tünetek enyhülését azonban több módszerrel is segíthetjük, és a betegség szövődményeinek megelőzését is támogathatjuk.

A téli szezon felső légúti betegségeit közel kétszázféle vírus okozhatja, így a tünetei is sokfélék lehetnek. Az enyhe torokkaparástól a sajgó torokfájásig, a fáradtságtól a levertségig, a köhögéstől és tüsszögéstől a hőemelkedésig terjedhetnek. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy kicsit félretesszük a rengeteg tennivalónkat, kíméljük a testünket egy kis extra pihenéssel, és bevetjük a tüneteinket enyhítő praktikákat.

Fontos a folyadékbevitel

Félvállról venni semmiképp nem érdemes a meghűléses betegségeket, hiszen ha nem pihenünk eleget, súlyosabbá válhatnak a tünetek, és szövődmények is kialakulhatnak. A nem megfelelően kezelt nátha nyomán például felléphet bakteriális eredetű tüdőgyulladás, torok-, mandula- és középfülgyulladás vagy arcüreggyulladás. Ezek a betegségek akár antibiotikum-kezelést is igényelhetnek, így ha a náthánk néhány nap alatt nem enyhül, vagy egyre rosszabbul érezzük magunkat, mindenképp fontos, hogy orvoshoz forduljunk.

Ha szeretnénk megelőzni a szövődmények kialakulását, pihenjünk eleget és igyunk minél több folyadékot. Az elegendő folyadékfogyasztásra több okból is érdemes odafigyelni. Ha hidratáljuk a  szervezetünket, könnyebben megszabadulhatunk a légutakban letapadt váladéktól, ráadásul az immunrendszer működését is támogathatjuk. Mivel már az enyhe mértékű kiszáradás is ront az állapotunkon, ha rendszeresen kortyolgatunk teát, vizet, facsart gyümölcslevet, akkor a fejfájást és a gyomrunkat érintő kellemetlenségeket is enyhíthetjük.

Húslevessel, gyógyteával

A nátha egyik népszerű házi gyógymódja a húsleves, amellyel a folyadékfogyasztáshoz is hozzájárulunk. A forró finomság jólesik a fájós toroknak, a benne lévő hús és zöldségek pedig kímélő, mégis értékes tápanyagforrást jelentenek a szervezetünk számára: ásványi sókkal, fehérjékkel, szénhidrátokkal látják el. Még jobb, ha a levest „náthaűző” fűszerekkel, fokhagymával, gyömbérrel, borssal ízesítjük.

A kellő folyadékmennyiséget gyógyteákkal is a szervezetünkbe juttathatjuk, miközben a gyógynövények a tüneteinket is enyhíthetik. A kakukkfűből, gyömbérből, kamillából vagy lándzsás útifűből forrázott tea mérsékli a köhögést, nyugtatja a légutakat, csillapítja a gyulladást. A méz kórokozókat pusztító tulajdonságára is számíthatunk ilyenkor, de ne a tűzforró, hanem a már ihatóan meleg teába kanalazzuk. Kedvező hatásúak lehetnek a patikában kapható forró italporok is, amelyeket célzottan a náthával járó kellemetlenségek enyhítésére állítanak össze.

Akadálytalan lélegzet

Az illóolajok segítenek kitisztítani a légutakat és enyhíteni az ilyenkor szokásos orrdugulást. Tegyünk a párologtatóba egy kis eukaliptusz vagy borsmenta illóolajat, hogy szabadabban lélegezhessünk. Gyerekek, illetve azok, akik kevésbé kedvelik a mentolos aromákat, a levendulát és a citromot használhatják. Ha a fürdővizünkbe csepegtetünk belőlük, egy kiskanál sóval vagy egy kevés mézzel keverjük el az olajat, így adjuk a kád vizéhez.

A rendszeres orrfújás a fület érintő szövődmények elkerülése végett nagyon fontos, de lohasztó hatású orrcsepphez csak indokolt esetben nyúljunk, és ne használjuk egy hétnél tovább. Túlzott alkalmazása nyomán ugyanis akár függőség is kialakulhat.

Fotó: Adobestock

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete