Sztárok

Jakupcsek Gabriella: Félek a méltatlan időskortól

Mindig határozottnak tűnik, mégis van valami, amitől retteg: élete második felében sem szeretné mellőzötten tengetni a mindennapjait. Csak az aktív, jó egészségben töltött éveket tartja egy élet méltó befejezésének, szeretne rá időben felkészülni.

Bármilyen furcsa, ennek az interjúnak az időpontja a bútorszállítók érkezésétől függött. Ha bárki azt gondolná, hogy Jakupcsek Gabriellának elég egy telefon, és másnap máris leszállítják számára az áhított kanapét, az nagyon téved. Olykor a műsorvezetőnek is meggyűlik a baja a mesterekkel és a szállítókkal.

– Olyan világot élünk, amikor a szerelőkhöz, a futárokhoz és a taxisokhoz kell alkalmazkodnunk, minden más háttérbe szorul. A férjem szerint jó szervező vagyok, de ebbe még az én bicskám is beletört, lassan már egy hete próbálok időpontot egyeztetni, hogy végre megérkezzen a bútor. Gyakorlatilag állandóan készenlétben állok, és tologatom a naptáromban a többi találkozót, nehogy pont akkor hozzák, amikor nem vagyok otthon. Egy szó, mint száz, ádáz küzdelmet vívok, de nem adom fel – mondja Gabi nevetve, miközben fejben már a hétvégére készül, hiszen az egész család az unokákkal együtt vele tölti a vasárnapot.

Kicsitől a nagyig mindenkire figyel

– Ma már alig vannak klasszikus nagymamák, én sem vagyok az. Amikor gyerek voltam, szinte mindig a nagy­mamámhoz vittek a szüleim, mert akkor ő már nyugdíjas volt, és tudott velem foglalkozni. Hálás vagyok a sorsnak, hogy sok időt töltöttünk együtt. Én nem tudok olyan nagymama lenni, mint amilyen ő volt, hiszen aktív életet élek, többnyire csak hetente-kéthetente találkozom az unokáimmal. A felnőtt fiaim és én is elfoglaltak vagyunk, kész logisztikai bravúr tető alá hozni egy családi programot. Azt szoktam mondani, hogy a szendvicsgeneráció nálunk már ötven felett kezdődik, akiknek a gyerekeiről és az idős szüleiről, valamint már lehet, hogy az unokáiról is egyszerre kell gondoskodni. Sokat küzdök azért, hogy mindenkire jusson időm. Folyamatos lelki­ismeret-furdalásom van, vajon elég jó lánya vagyok-e a 87 éves anyukámnak, és elég jó édesanyja vagyok-e a tinédzser gyerekemnek? Az idős édesanyám joggal tart ugyanúgy igényt a figyelmemre, mint a 13 és fél éves lányom. Példának okáért, miközben, mondjuk, az anyukámat jelentem be az orvoshoz, és viszem el még aznap a vizsgálatra, majd rohanok megvenni a hallókészülékét, azon kattog az agyam, hogy időben odaérjek Emmáért az iskolába, mert még a város másik pontjára is el kell fuvaroznom edzésre. Eközben persze a saját munkámat sem hanyagolhatom el, hiszen van egy hivatásom, kötetlen munkaidővel. És ezt nem panaszként mondom, mert tudom, hogy más családanyák is hozzám hasonló helyzetben vannak. Annyira megihletett a téma, hogy ebből könyvet is tervezek írni: mi minden dilemmája és küzdelme van ennek a szendvicsgenerációnak – mondja az ATV képernyőjén is rendszeresen feltűnő műsorvezető.

Nem a kerek popsi a célja

Őszintén beszél a félelmeiről is, ami ugyan most még nem aktuális, de gyorsan elrepül 10-15 év, és máris az lesz.

– Nem szeretnék méltatlan módon, kiszolgáltatottan élni idős koromban. Látom, hogy hajdanán nagy munkabírású, daliás emberek öregkorukra milyen rossz egészségi állapotba kerülnek, és sokszor elmagányosodnak. Én nem szeretném hasztalanul, szobanövényként tengetni az életem utolsó időszakát. Ezért is fontos számomra, hogy megőrizzem a fizikai és szellemi kondíciómat. Nem a kerek popsi miatt járok hetente kétszer edzeni, és nem is ezért megyek fel lift helyett gyalog az emeletre, hanem azért, hogy a lehetőségekhez képest minél tovább megőrizzem a rugalmasságomat, és ne szoruljak rá senkire, mert a segítségről lehetne mit beszélgetni. A lányom még 14 éves sincs, ezért támogató szülőként még sok éven át szeretnék mellette állni, és jó lenne, ha az unokáim életében is aktívan részt tudnék venni.

Ápolt nő szeretne maradni

Az 59 éves tévéstől megszoktuk, hogy mindig hozza a stílusos, ízléses megjelenésű nőt, aki nem hivalkodó, ugyanakkor figyelni kell rá. Gabi azt mondja, akkor lesz elégedett a tíz évvel későbbi önmagával, ha a munkabírását és a nőiességét is sikerül megőriznie.

– Életem utolsó napjáig ápolt és szellemileg friss nő szeretnék maradni. Van egy elvárásom magammal szemben. Nekem fontos, hogy rendben legyek külsőleg és belsőleg egyaránt. Most éppen a natúr korszakomat élem, ami azt jelenti, hogy natúr színűre festem ki a körmöm, de ettől még simán előfordulhat, hogy valamikor visszatérek a piros rúzshoz, piros körömlakkhoz és a magas sarkú cipőhöz, ezt mindig az élethelyzet hozza meg. Szerintem a vörös szín sem korhoz kötött. A francia keresztanyám 90 évesen is hófehér tüsifrizurát hordott, vörösre festette a száját és a körmeit, és nagyon jól állt neki, mert stílusos volt. Én is szeretnék a jó ízlés határán belül egyedi maradni. A munkával kapcsolatban pedig annyi biztos, hogy a semmittevést, a lustálkodást nem nekem találták ki. Mindig, mindenért meg kellett dolgoznom, de nem bánom, ez vitt előre. Szeretek alkotni, teremteni és élvezni az eredményét.

 

Molnár Piroskához családi kötelék fűzi

Gabi mindkét fiának Molnár Piroska a keresztanyja.

– Amikor a fiaink születtek, az első férjem, Máté Gábor a kaposvári színházban játszott, ahol Piroska is. A színészházban laktunk, a szomszédunkban pedig Piroska élt. Olyan keresztszülőt akartunk, akire egy életen át nyugodt szívvel hagyhatjuk a gyerekeinket, ha velünk valami baj történne. Piroskánál jobb választás nem is lehetett volna. Bálint és Marcell a mai napig kapcsolatban vannak a keresztanyjukkal, gyakran kérnek tanácsot tőle, szoros a kötelék.

Kiemelt kép: ATV

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete