Sztárok

A ’80-as években mindenki nekik drukkolt: mi lett a Tövismadarak szerelmespárjával?

A romantikus történet sok nézőt elvarázsolt a 80-as években, elsősorban Ralph atyának, azaz Richard Chamberlainnek köszönhetően. Az egykori szívtipró ma már 88 éves, filmbeli szerelme, Rachel Ward 65 lesz ősszel.

A tévénézőknek annak idején fogalmuk sem volt arról, hogy az öt Emmy-díjat és négy Golden Globe-ot megnyert sorozatban látott édesbús szerelmi történet a valóságban aligha eshetett volna meg így a két főszereplő között. A Ralph atyát alakító jóképű amerikai színész ugyanis – bár erről egészen 60 éves koráig soha nem beszélt nyíltan – a saját neméhez vonzódik.

Sokáig rejtegette a titkát

A Tövismadarak forgatása idején, a 80-as évek elején már együtt élt élete nagy szerelmével, a nála húsz esztendővel fiatalabb Martin Rabbett színésszel, zenésszel, producerrel. Chamberlain már elmúlt negyven, amikor egymásba szerettek, és több mint harminc éven át egy pár maradtak. Egy darabig Rabbett szülőföldjén, Hawaiin is éltek együtt, sőt afféle nem hivatalos ceremónián örök hűséget is fogadtak egymásnak, a külvilág előtt azonban igyekeztek titkolni a viszonyukat. Egy francia bulvárlap ugyan már 1989-ben megszellőztette a színész titkát, amiről amúgy is régóta suttogtak holly­woodi körökben, de Chamberlain csak 2003-ban megjelent önéletrajzi könyvében vallott először nyíltan róla. Úgy érzi, erre főszerepeket játszó vezető színészként jó oka volt.

– Sokat változott a világ, de én személy szerint még mindig azt tanácsolnám egy romantikus hősöket játszó filmszínésznek, hogy inkább ne vállalja fel nyíltan, ha meleg. Ne legyünk képmutatóak, ez még mindig könnyen tönkreteheti a karrierjét – mondta néhány éve. Talán igaza van, hiszen alighanem kevesebb nő rajongott volna érte, ha tudják, hogy bálványuk a férfiakhoz vonzódik. Így viszont számos szerepben aratott hatalmas sikert a Shoguntól a Vasálarcoson és A három testőrön át a Monte Cristo grófjáig.

Megőrizte a sármját

Nagy szerelmével bő tíz éve elváltak útjaik. Chamberlain visszaköltözött Los Angelesbe, de Rabbett-tel a mai napig jó barátok. Gyakran visszatér hozzá Hawaiira. Sőt, a színész azt mondja, még jobb is a kapcsolatuk, amióta nem élnek egy fedél alatt. Amúgy kifejezetten szépen öregedett, közel a 90-hez is megőrizte a sármját.

Egészen a legutóbbi évekig színészként is aktív volt, ám most már – mint mondja – készül az utolsó fejezetre, tökéletes lelki nyugalomban készülődik az elmúlásra.

– Mindig igyekeztem szépen és jól élni, és a hosszú évek alatt rájöttem, tényleg a szeretet a legfontosabb. Nemcsak az emberekkel való kapcsolatban, hanem a világhoz való hozzáállásban, és engem az életem végén ez vezérel – árulta el.

A film óta szeretik egymást

Ralph atya egykori filmbeli szerelmét, Meggie Clearyt a bájos angol színésznő, a ma a 65. évét taposó Rachel Ward alakította, aki a sorozat forgatása idején a húszas évei közepén járt. A Tövismadarak nemcsak a siker miatt volt mérföldkő az életében, hanem azért, mert itt találkozott élete nagy szerelmével, akihez hamarosan hozzáment feleségül. Az ausztrál színész, Bryan Brown játszotta a film­beli férjét, Luke O’Neillt. A fáma szerint, amikor a forgatáson először találkoztak, Brown megnézte Rachel tenyerét, és azt jósolta neki, hogy három gyereke születik majd…

Pár hónappal azután, hogy a forgatást befejezték, a filmbeli házaspár a való életben is összeházasodott, és máig – egy híján 40 éve! – együtt vannak. Mit tesz isten, éppen három gyerekük született: Rosie, Matilda és Joe.

Chamberlain és a színésznő hosszú ideig nem látták egymást a Tövismadarak után. Tíz éve találkoztak újra, akkor meghatottan idézték fel a régi szép időket. Rachel akkor őszintén bevallotta: azért fordított nagyrészt hátat a színészetnek, mert hiába jelölték a szerepéért Golden Globe-díjra, sok szörnyű kritikát olvasott az alakításáról a Tövismadarak után, és ezeket nagyon a szívére vette.

– Amúgy sem volt elég önbizalmam, ez pedig végleg elbizonytalanított, hogy filmezzek-e valaha– árulta el. Férjével ezután Ausztráliába költözött, és hosszú évekig lekötötte az anyaság, végül pedig átállt a kamera túloldalára, és több filmet is készített rendezőként, forgatókönyvíróként.

Szöveg: Bognár Kriszta

Képek: GettyImages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete