Konyha Sztárok

Működik köztük a kémia: Wossala Rozina és Rákóczi Feri végre megkapta egymást

Nem csak a VIASAT3 új kulináris krimijében jönnek jól ki egymással, az élet dolgairól is hasonlóan gondolkodnak. Tippeket adnak arra is, hogyan tehetjük könnyebbé ezt a gazdaságilag nehéz időszakot.

Ez az első közös munkájuk a Troll a konyhában, és hamar egy hullámhosszra kerültek.

„Korábban csak távolról csodáltam Feri munkásságát. Szeretem az intelligenciáját, a humorát és a műsorvezetői stílusát. Éveken át rajta tartottam a szememet, és féltékenyen figyeltem, ahogy más nők oldalán szerepelt különböző tévéműsorokban. Most végre én is megkaptam őt!”– mondja nevetve Wossala Rozina.

„Elárulom, hogy a műsor tévéfelvétele előtt többfordulós szereplőválogatás volt, és már akkor úgy éreztük, hogy ezt a kulináris krimit együtt lenne jó vezetni, mert működik köztünk a kémia. Anélkül, hogy összebeszéltünk volna, mindketten jeleztük ezt a kívánságunkat a műsorkészítők felé. Szerencsére megfogadták a kérésünket, és a ­VIASAT3 csatornán egy nagyon izgalmas műsor látható hétköznap esténként”– teszi hozzá Rákóczi Feri.

Sokat evett és fröccsözött

Rozina két év után tért vissza a képernyőre. Megújult külsejével beragyogja a stúdiót, nőiesebb és fittebb, mint bármikor korábban. A hangsúly mégsem a megjelenésén van, hanem a tudásán. A műsor ítészeként dönti el, hogy a csapat mely ételei mehetnek át a rostán, és mi az, ami szabotálva lett. „Az elmúlt időszakban celebműsorokba hívtak szerepelni, de azokra nemet mondtam. Már csak olyan dolgokhoz adom a nevemet, aminek a gasztronómiához köze van. A konyha, a főzés az én terepem. Ez a szakmám, az életem.”

Az étteremtulajdonos Feri is otthonosan mozog a műsorban. „Szeretek, és állítólag jól tudok főzni. Annak idején a Vacsoracsatát megnyertem. A Troll a konyhában című műsorban viszont nem mindenki született konyhaművész – bár most nem is a főzőtudáson van a hangsúly. Nem mindegyik fogásból ennék jóízűen, igaz, néhány hónapja diétán vagyok. A koronavírus miatti lezárás nekem is betett, sokat ettem és fröccsöztem a haverokkal. 121 kg voltam, most már 15 kilóval nyomok kevesebbet. Jó lenne, ha még néhány kiló lemenne rólam. Amikor több szabadidőm lesz, futással gyorsítom majd fel a fogyást” – ígéri Feri, akin már most szembetűnő a változás.

Nem lehet tízezer egy rántott hús

Étteremtulajdonosként mindketten nehéz helyzetben vannak a megemelkedett költségek és a gazdasági válság miatt.

„Azt mondják, hogy a vendéglátóhelyek fele hamarosan bezár. Szeretném hinni, hogy mi a másik feléhez tartozunk, akik talpon tudnak maradni. Nyolc éve csinálom a Korhelyt, és ez az étterem volt az álmom. A pandémiát túléltük, most sem szándékozzuk lehúzni a rolót. Huszonöt embernek adok munkát. Felelősséggel tartozom értük és a családjuk megélhetéséért. Éjszakánként kattog az agyam, próbáljuk kihozni ebből a szorongató helyzetből a mindenki számára legjobbat. Tízezer forintot mégsem kérhetek egy szelet rántott húsért, mert senki nem rendelné meg, miközben a beszerzési árak folyamatosan emelkednek. Legalább két-három évig tartó mélyrepülésre számítok…”

„Én örök optimista vagyok – veszi át a szót Rozina, aki a Bestia társtulajdonosa. – Meg kell találni a megoldást. Olyan nem létezik, hogy egy komplett iparág bedőljön! Az árakat a végtelenségig nem lehet emelni, még a turisták által látogatott pesti belvárosban sem. Szerintem összefogással lehetne valamit elérni, és a költségek csökkentésével. Például a gázzal működő berendezéseket elektromosra cseréltük a konyhában.”

Az önfenntartó világ jön vissza?

Azt mesélik, hogy a saját házuk táján is meghoztak néhány észszerű döntést.

„Az összes nyílászárót barkácsáruházakban kapható gumicsíkkal szigeteltem le, a két ablak közé pedig párnákat teszek, így marad bent a meleg. De én egyébként sem vagyok a túlfűtés híve. Hosszúnadrágban és pulóverben is lehet otthon tartózkodni. A főzésen is sokat tudunk spórolni, ha egyszerre nagyobb adagot főzünk le, és eltesszük a mélyhűtőbe. Megfelelő hőfokon hónapokig tárolhatóak a fagyasztott ételek. Hamarosan megjelenik egy szakácskönyvem. Ez egy praktikus kézikönyv lesz, amiből olcsón, gyorsan és okosan tudnak a háziasszonyok főzni”– mondja Rozina.

„Szerintem azoknak lesz könnyebb, akiknek kertjük van, és megterem benne a zöldég, a gyümölcs – folytatja Feri. – Gyerekkoromban nekünk is hatalmas telkünk volt, haszonállatokat is tartottunk. Nyulat, kakast, pulykát, disznót. Úgy gondolom, hogy az önfenntartó világ visszajön. Könnyebben tudja átvészelni ezt az időszakot az az ember, aki talpraesett. Velencén lakunk, és nem tartom elképzelhetetlennek, hogy jövő tavasszal a paradicsompalántán kívül más zöldségféléket is ültetünk a kertbe. Ezenkívül igyekszünk ökotudatosan élni, de már nem csak arra figyelünk, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, és magunk után lekapcsoljuk a villanyt, amikor kijövünk egy helyiségből, mostantól az sem megengedhető, hogy túlfűtsük a házat. Felkészítettem a családomat arra, lehet, hogy csak 18 fok lesz nálunk. Úgysem jó meleg szobában aludni! Éjszakára mindig résnyire nyitva hagyom az ablakot. Egészségesebb, ha picit hűvös van!” – tanácsolja ezt már Rozina. Mi pedig próbáljuk ki, hátha nekünk is beválik!

Valaki mindig nagy pácban lesz!

A Rákóczi Feri műsorvezetésével látható kulináris krimiben minden héten 6-6 ­celeb áll a konyhapult mögé, hogy bebizonyítsák, nemcsak a főzéshez, de egymás csőbe húzásához is van tehetségük. A versenyzők között azonban mindennap megbújik egy troll, aki észrevétlenül dolgozik azon, hogy szabotálja a döntőbíró, Wossala Rozina elé kerülő ételeket a VIASAT3 új műsorában.

Fotó: VIASAT3

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete