Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: A szellemi frissességért

„Bármilyen hihetetlen, de nekem jobb, mint egy vásárlás, mert én azon kevesek közé tartozom, akiket éppen a vásárlás tesz türelmetlenné.”

Az egyik kedvenc hobbimat, a rejtvényfejtést az idősödés hozta el számomra. Kellemes időtöltésként kezdődött, de ma már nem múlik el nap, hogy ne fejtenék rejtvényt. Egyszerűbb skandikkal kezdtem, aztán amikor már három perc alatt végeztem egyikkel-másikkal, keresgélni kezdtem valami nehezebbet. Egyébként is azt hallottam, hogy érdemes egyre bonyolultabbakat választanunk, mert ez is jó módszer az agyunk tornáztatására. Így bukkantam rá a betűrejtvényekre, „művésznevükön” a szám és betű rejtvényekre, amik nélkül soha sehova nem megyek. Igaz, manapság a papírformáról áttértem az okostelefon kínálatára, ahol óriási a választék. Szórakoztat, pihentet. De miért is hasznos a rejtvényfejtés? Először is, mert jó érzés, amikor eljutok a megoldásig. Kezdetben még előfordult, hogy csak másnap sikerült megfejtenem a hiányzó szót. Micsoda öröm! Azt már egy szakembertől hallottam, hogy a sikerélmény hatására az agyban dopamin – örömhormon – termelődik. Vagyis a rejtvényfejtés segít jókedvűnek és motiváltnak lenni. Mindemellett nagyon egészséges is, hiszen ez is egy szellemi munka, ami segít megakadályozni, illetve késleltetni az életkorral járó „elbutulást”. Sok kutatás igazolja, hogy akik rendszeresen rejtvényt fejtenek, azoknál kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye.

Azt is megfigyeltem, hogy segít elterelni a figyelmemet, ha netán türelmetlenkedni kezdenék, vagy éppen bosszankodnék valamin. Bármilyen hihetetlen, de nekem jobb, mint egy vásárlás, mert én azon kevesek közé tartozom, akiket éppen a vásárlás tesz türelmetlenné.

A szavakkal való játék fejleszti a kommunikációt is. Egy vizsgálat szerint a rendszeres rejtvényfejtőknek gazdagabb a szókincsük, és színesebben, választékosabban fejezik ki magukat. Azért hadd jegyezzem meg, hogy szerintem az olvasás az, ami a leginkább alkalmas a szókincsünk fejlesztésére. Végül pedig ne felejtkezzünk el arról sem, hogy fontos ismeretekre tehetünk szert a rejtvényfejtés által.

Száz szónak is egy a vége, ha igaz az, amit a kutatók állítanak, miszerint akár 10 évvel is fiatalíthatja az agyunkat ez az elfoglaltság, nem is kérdés: fejtsünk rejtvényeket!

Szeretettel: Judit

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete