Egészség Lélek Sztárok

A vakságot és az amputációt is segít elkerülni Erős Antónia: „Száz évvel ezelőttig a cukorbetegség halálos kór volt”

Időskori vagy 2-es típusú diabétesznek nevezik a cukorbetegségnek azt a típusát, amelyik nem feltétlenül igényel inzulinos kezelést, de életmódváltást mindenképp. Ha időben fény derül rá, megelőzhetők a súlyos szövődmények.

„Bár a köznyelvben sokszor időskori cukorbetegségnek nevezik, mivel korábban jellemzően idősebbeknél alakult ki, a 2-es típusú cukorbetegség ma már egyre fiatalabb korban okoz problémát” – mondja a betegségről Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója és vezetője, az RTL Praxis című egészségügyi műsorának producere és műsorvezetője. A népszerű televíziós maga is cukorbeteg, de ő a betegség 1-es típusával él.

Mi a különbség?

A betegség két típusa között alapvető különbségek vannak. Az 1-es típus az esetek többségében autoimmun eredetű. Az immunrendszer a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit támadja és semmisíti meg. Emiatt a hasnyálmirigy egyáltalán nem termel inzulint, vagy csak nagyon keveset, így ezt kívülről kell pótolni, a betegeknek naponta többször be kell adniuk maguknak. A 2-es típusú cukorbetegség akkor lép fel, amikor a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek ugyan inzulint, de az képtelen kifejteni a hatását – segíteni abban, hogy a glükóz, azaz a cukor bejusson a sejtjeinkbe –, mert azok érzéketlenné válnak rá. Ez a kezdődő érzéketlenség az inzulinrezisztencia, amit az orvosok a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak.

A családi hajlam is növeli a kockázatot

„A Praxis egyik adásában utánajártunk, hogy a 2-es típusú cukorbetegség egyik nagyon fontos kockázati tényezője a családi hajlam. Akinek a felmenői között volt cukorbeteg, annak 60 százalékos esélye van rá, hogy nála is kialakul a betegség” – mondja Erős Antónia, aki azt is hozzáteszi, hogy jelentős kockázati tényező még a túlsúly, a mozgás­szegény, stresszes, rendszertelen életmód és az idősebb életkor is.

„Akiknél a várandósságuk alatt terhességi diabétesz alakult ki, azok innentől akkor is 2-es típusú cukorbetegnek minősülnek, ha szülés után helyreáll a vércukorértékük. A későbbiekben ugyanis sokkal könnyebben tér vissza a probléma ilyen előzmények után” – hívja fel a figyelmet a televíziós. Azt is elmeséli, hogy az egyik adásban egy gasztroenterológus szakorvos kifejtette: a túlsúly nem mindig az oka, sokszor inkább a tünete a sejtek inzulinrezisztenciájának.

Műsorában a bizonyított tényeknek jár utána szakemberekkel

Évekig tünetmentes maradhat

Antónia arra is figyelmeztet: a 2-es típusú cukorbetegség sokszor évekig tünetmentes maradhat. Miközben az 1-es típusnak erős tünetei vannak, például a gyakori szomjúságérzet, a bőr erős kiszáradása, a nehezen gyógyuló sebek, a hirtelen fogyás, a 2-es akár évekig is fennállhat tünetek nélkül. Ezért rendkívül fontos, hogy évente legalább egyszer, de inkább kétszer mindenki ellenőriztesse a vércukorszintjét. Az ország számos patikájában jelképes összegért elvégzik ezt az egyperces vizsgálatot, amely fontos információ lehet.

„Nem is kell, sőt nem is szabad mindig éhgyomorra mérni, mert az éhgyomri vércukorérték sokszor akkor is normális, ha már gond van. Az viszont figyelmeztető jel, ha étkezés után 2 órával kiugróan magas az érték. Ilyenkor fel kell keresni a háziorvost, aki elküld a szükséges vizsgálatokra” – magyarázza Antónia. A műsorvezető hozzáteszi: sokan félnek orvoshoz menni, nehogy fény derüljön valamilyen betegségre. A cukorbetegség esetében azonban ez nem jó álláspont. Az a hasznos, ha minél hamarabb tudunk róla, és megkezdődik a kezelés, anélkül ugyanis csendben károsítja a szívet és az érrendszert, a szemeket, a vesét. A súlyos szövődmények pedig akár a vakságig vagy az amputációig is fajulhatnak.

Gyógyítható lehet?

A cukorbetegséget jelenleg kezelhető, de nem gyógyítható betegségnek tartják. Ám már Magyarországon is beadtak egy új gyógyszert egy 1-es típusú cukorbetegséggel nemrég diagnosztizált fiúnak. Az új szer segíthet lassítani az inzulintermelő sejtek pusztulását, így csökkentheti a beteg inzulin­igényét. „Száz évvel ezelőttig még inzulin sem létezett, a cukorbetegség halálos kór volt – azóta hihetetlenül sokat fejlődött az orvostudomány” – mondja Antónia.

Nem mindig kell a gyógyszer

A 2-es típusú cukorbetegség ráadásul nem is igényel minden esetben gyógyszert. Sokszor elég hozzá az életmódváltás, az egészségesebb táplálkozás, a mennyiség és minőség tekintetében is tudatos szénhidrátbevitel, a rendszeres mozgás, és az ezek nyomán elért fogyás is. Ha azonban az orvos a gyógyszer mellett dönt, a szövődmények elkerülése érdekében ezt mindenképp be kell szedni. A megelőzésért is hasonló módon tehetünk.

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos az a bizonyos közmondásos egészséges életmód, a táplálkozás, a mozgás – és még egyszer hangsúlyozom: a rendszeres szűrővizsgálat” – nyomatékosítja Erős Antónia.

A tévhitek eloszlatása

A Praxis című egészségügyi műsor, amelynek műsorvezetője, szerkesztője és producere is Erős Antónia, harmadik évadában azt járja körül, vajon mi lehet a hosszú élet titka. „Nagyon sok tévhit kering az egészségünkkel kapcsolatban, sokszor magától értetődőnek veszünk olyan információkat, amelyekre semmilyen bizonyíték nincs, miközben az orvosokkal szemben bizalmatlanok vagyunk” – mondja a műsorvezető, aki bevallottan azért hozta létre a műsort, hogy ezeknek a téveszméknek utánajárjon. Emellett az Egy Csepp Figyelem Alapítványban is naponta dolgozik, augusztus végén nevezi meg az alapítvány Magyarország cukormentes tortáját, de már a novemberi diabétesz-világnap programjaira is készülnek.

Fotó: Fülöp Dániel, RTL

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete