Lélek Sztárok

Korhatártalanul Endrei Judittal: Szerencse kell a hosszú élethez?

Nagyon egyszerűen a napi menüm. Tojás, tejtermékek, zöldség, gyümölcs, ha kenyér, akkor teljes kiőrlésű. Igen ritkán hús, leginkább csirke, hal. Persze jogos a kérdés, akkor mitől van a túlsúlyom.

Nemrégiben egy társaságban arról beszélgettünk, mi a hosszú élet titka. Voltunk idősebbek és voltak fiatalok. Az egyik fiatalember lelkesen hangoztatta, szerinte a hosszú élet titka a szerencse. No, nekem sem kellett több, rögtön ellentmondtam, mert szerintem a hosszú életért elsősorban nekünk magunknak kell tenni. Itt is írtam már erről, de az egészség örökzöld téma, minden nap kell tenni érte. A kutatások is igazolják, hogy több mint fele részben az életmódunk a meghatározó, a genetika is csak olyan 20% körül számít.

Hogy mit jelent nekem az egészséges életmód? Kezdjük talán a napi mozgással. Ami persze nem mindig volt az életem része. Úgy 15-16 évvel ezelőtt kezdtem el a gyaloglást, azóta ritkán múlik el úgy nap, hogy ne gyalogolnék legalább 5 km-t. Az egészséges életmód másik meghatározó része az étkezés. Nagyon egyszerűen a napi menüm. Tojás, tejtermékek, zöldség, gyümölcs, ha kenyér, akkor teljes kiőrlésű. Igen ritkán hús, leginkább csirke, hal. Persze jogos a kérdés, akkor mitől van a túlsúlyom. Elárulom, édesszájú vagyok. És olykor bizony el is csábulok. Törekszem a megfelelő mennyiségű vízivásra. Illetve folyadékivásra. Mert erre még nem kaptam meggyőző választ, hogy víz vagy folyadék. Jól alszom, bár azt mondják, idősödve kevesebb alvás is elég, nekem általában 7-8 óra kell. Sok éve fogyasztok vitaminokat, ásványi anyagokat, engem meggyőzött az az információ, hogy a legtöbb betegség valamilyen hiányból indul el. A mai zöldségek, gyümölcsök, gabonák, a tej már közel sem tartalmaz annyi tápanyagot, mint valaha. Tehát szükség van a pótlásra. Legalább ilyen fontosak az emberi kapcsolatok is, amiket keresnünk, ápolnunk kell. Ki kell mozdulnunk a négy fal közül. A család mellett igenis szükségünk van barátokra, akikkel örömmel töltünk időt. Persze sorolhatnám még, mitől érzem jól magam a bőrömben: a pozitív életszemléletem is segít az aktivitásom megőrzésében. Végül még egy megfigyelés – nem az enyém, de megfontolandó –, nem azok egészségesebbek, akiket sokan szeretnek, hanem azok, akik maguk tudnak szeretetet és segítséget nyújtani másoknak.

Szeretettel: Judit

Endrei Judit többi írását ide kattintva tudja elolvasni.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete