Citromos mézes krémes
Hozzávalók egy 8 szeletes tortához:
- 12 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál méz
- 2 db tojás
- 50 dkg liszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
a krémhez:
- 2 tasak vaníliaízű pudingpor
- 10 dkg cukor
- 4 dl tej
- 2 dl frissen facsart citromlé
- 2 citrom reszelt héja
- 15 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
- 3-4 dkg tortadara
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 30 percig pihentetjük. 4 részre osztjuk, majd mindegyiket 3-4 mm vastag kb. 20×30 cm-es téglalapnak kinyújtjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt sütőlemezen 7-8 perc alatt készre sütjük a lapokat.
- A krémhez a vaníliapudingot elkeverjük a cukorral, fokozatosan felöntjük a tejjel, sűrűre főzzük, és még mindig melegítve hozzáadjuk a citromlevet, a citrom reszelt héját, majd a tűzről levéve elkeverjük benne a vajat. Hagyjuk hűlni.
- Összeállítjuk a süteményt: a krémet 3 részre osztjuk, 3 lapot megkenünk citromos krémmel, egymásra helyezzük őket, majd a felső lapot bevonjuk olvasztott csokoládéval, amelyben elkevertük az olajat. A tetejét csokidarával szórjuk. Szeletelés előtt hűvös helyen hagyjuk egy éjszakát pihenni.
Fotó: Vrábel Kriszta