Uncategorized

Olcsó strandmenü: házi koszt, ami után a gyereknek sem kell lángos és palacsinta – 3 recept

A büfék kínálata lassan megfizethetetlen, és gyakran nem is túl változatos. Jobban járunk, ha otthonról viszünk magunkkal harapnivalót, amikor a parton töltjük a napot vagy kirándulni megyünk a családdal.

Tarhonyás zöldségsaláta baconnel

Hozzávalók 4 adaghoz:
• 20 dkg tarhonya
• 15 dkg csíkozott, füstölt bacon
• 20 dkg cukkini
• 20 dkg brokkoli
• 1 nagyobb kápia paprika vagy kaliforniai paprika
• 1 nagy fej lila hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor petrezselyem
• 1 db citrom
• só, bors, olaj

1. A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, majd felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel. Megsózzuk és puhára főzzük, majd lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
2. A felcsíkozott bacont ropogósra sütjük, és a tarhonyához adjuk. A cukkinit és a paprikát felkockázzuk, a hagymát szeletekre vágjuk, a brokkolit rózsákra szedjük.
3. A zöldségeket kevés olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt megpirítjuk, majd elkeverjük a kifőtt és kihűlt tarhonyával és az apróra vágott petrezselyemmel. Citromlével lecsepegtetjük, sóval, borssal ízesítjük. Hűtőtáskában vihetjük magunkkal.

Sajtos-kukoricás tekercs

Hozzávalók 10 tekercshez:
• 275 g kész leveles tészta (tekercsben)
• 20 dkg konzerv kukorica
• 15 dkg félkemény sajt
• 5 dkg aszalt paradicsom
• pár szem magozott olívabogyó
• 1 db tojás
• 1 teáskanál mustár
• 1 csipet só
• frissen őrölt bors

1. A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. A tojást elkeverjük a mustárral, kevés sóval és a frissen őrölt borssal.
2. A leveles tésztát kitekerjük, megkenjük a mustáros tojással. Egyenletesen rászórjuk a lecsöpögtetett kukoricát, a reszelt sajtot, a feldarabolt aszalt paradicsomot és a felkarikázott olívabogyót.
3. A megkent tésztát a rövidebbik oldalánál fogva lazán feltekerjük. Az így kialakult hengert 10 részre vágjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, és az előmelegített sütőben
kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Kolbászkrémmel töltött mini kiflik

Hozzávalók 32 darabhoz:
• 50 dkg liszt
• 2 dl natúr joghurt
• ½ dl olaj
• 2 db tojás
• 7 g szárított élesztő
• 1 teáskanál só
• kb. 1 dl langyos víz
• durva tengeri só
• 15 dkg puha füstölt kolbász
• 12,5 dkg krémsajt
• 1 csokor petrezselyem

1. A sót teljesen feloldjuk a langyos vízben. A lisztet elvegyítjük a szárított élesztővel. Hozzáadunk 1 db tojást, a joghurtot, az olajat és annyi vizet, hogy a végén lágy kenyértésztát kapjunk. Ruganyossá dagasztjuk, és lefedve, szobahőmérsékleten a duplájára kelesztjük.
2. A lágy kolbászhúst kiszedjük a bélből, villával összetörjük, elkeverjük a krémsajttal, és hozzákeverjük az aprított petrezselymet.
3. A megkelt tésztát 4 részre osztjuk. Lisztezett felületen körökké nyújtjuk a részeit, majd éles késsel mindegyik kört 8 cikkre vágjuk.
4. Az így kapott háromszögek talpára 1-1 kiskanálnyi tölteléket teszünk, és mindegyiket kifli formára tekerjük fel. Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük őket, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk durva tengeri sóval, és addig kelesztjük, amíg a sütő elő nem melegszik. 200 Celsius-fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta