Sütőben sült édes bundáskenyér
Hozzávalók 4 személyre:
- 12 szelet toast kenyér
- 8 db tojás
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg bogyós gyümölcs vegyesen (málna, áfonya, ribizli)
Elkészítés:
- Bekapcsoljuk a sütőt, és 180 fokra előmelegítjük.
- A tojásokat tálba ütjük, villával enyhén felverjük.
- Vajjal vékonyan kikenünk egy tűzálló tálat. A toast kenyereket felezve háromszögeknek felvágjuk, megmártjuk a felvert tojásban, majd a tűzálló tálba helyezzük.
- A vajat megolvasztjuk, jól összekeverjük a tejjel, majd ezt elvegyítjük a maradék felvert tojással, a cukorral és a vaníliás cukorral.
- A kenyerekre öntjük a tejes keveréket (mindenhova jusson!), rászórjuk a gyümölcsöt, és 20 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben.
Vanília az őszibarackhoz, bazsalikom a málnadzsembe: itt vannak a legfinomabb fűszeres lekvárok
Ribizlis-kakaós házi granola joghurttal, gyümölccsel
Hozzávalók kb. 60 dkg granolához (6 személyre):
- 10 dkg zabpehely
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg aszalt áfonya apróra darabolva
- 10 dkg barna cukor
- 2,5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 dkg vaj
- 3-4 evőkanál napraforgóolaj
- 10 dkg ribizli
- natúr joghurt, gyümölcsök a tálaláshoz
Elkészítés:
- A zabpehely felét konyhai mixerrel felaprítjuk.
- A vaj, az olaj és a ribizli kivételével összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a már nem túl hideg felkockázott vajat, az olajat, a villával összetört ribizlit, és kézzel morzsásra dolgozzuk.
- A morzsát vékony rétegben sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, majd előzetesen 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt ropogósra sütjük. Figyeljünk oda rá, hogy ne égjen meg.
- Ha teljesen kihűlt, natúr joghurttal, tetszés szerint összeválogatott gyümölcsökkel tálaljuk.
- Tipp: A granolát előre elkészíthetjük. Miután kihűlt, üvegben 1 hétig tárolhatjuk.
Sárgabarackos csiga
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 50 dkg érett sárgabarack
- 1 tasak vaníliás cukor
- 275 g leveles tészta (kész, előhűtött)
- porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kajszibarackokat jól megmossuk, kimagozzuk, a fele barackmennyiséget botmixerrel pépesre turmixoljuk, és elkeverjük a vaníliás cukorral.
- A maradék barackot egészen apróra kockázzuk.
- Óvatosan kitekerjük a félkész leveles tésztát, megkenjük a barackpürével, egyenletesen rászórjuk a felkockázott barackot, majd a rövidebbik oldalánál fogva rúdnak feltekerjük.
- Késsel 10 egyforma darabra vágjuk, a csigákat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, enyhén laposra ütögetjük őket, majd az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Képek: Vrábel Kriszta