Mézes mustárszószos sertésszűz pirított gombás rizzsel
Hozzávalók:
• 70 dkg sertésszűz
• 2 evőkanál magos mustár
• 2 evőkanál méz
• 1 dl Worcestershire mártás
• 2 közepes fej vöröshagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• 2 dl főzőtejszín
• 1 evőkanál liszt
• 3 dl marhahúslé vagy zöldéglé
• só, frissen őrölt bors
• olaj
A körethez:
• 40 dkg csiperkegomba
• 20 dkg hosszú szemű rizs
• 1 csokor petrezselyem
1. A sertészüzet 3 centiméteres szeletekre vágjuk. Egy nagyobb, felforrósított serpenyőben, kevés olívaolajon, nagy hőfokon, oldalanként kb. 1-1 perc alatt megsütjük a szeletek mindkét oldalát. Félretesszük a húst.
2. A vékonyra szelt vöröshagymát ugyanebben a serpenyőben, kevés olajon puhára dinszteljük. Felöntjük a húslével, a Worcestershire mártással, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymagerezdet is.
3. Beletesszük a hússzeleteket. Lefedve 10-15 percig főzzük, majd fokozatosan beleöntjük az 1 evőkanál liszttel csomómentesre kevert tejszínt. Összeforraljuk, mustárral, mézzel, sóval, borssal ízesítjük.
4. A rizst bő, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A feldarabolt gombát kevés olívaolajon megpirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, elkeverjük a rizzsel és a finomra vágott petrezselyemmel.
Csirkecombok rozmaringos sajtmártásban, serpenyős burgonyával
Hozzávalók:
• 4-6 db csirkecomb
• 1 nagy fej vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 2,5 dl száraz fehérbor
• 5 dl húslé
• 1,5 dl főzőtejszín
• 5 dkg tejszínes krémsajt
• 10 dkg füstölt sajt
• 1 evőkanál liszt
• 3-4 ág rozmaring
• só, frissen őrölt bors
• 3 evőkanál olívaolaj
• egy negyed gránátalma
• egy kis csokor petrezselyem
• olívaolaj
A körethez:
• 1 kg apró szemű serpenyős burgonya
• 3 evőkanál olívaolaj, só
• egy kis csokor petrezselyem
1. A megtisztított csirkecombokat megsózzuk, megborsozzuk, majd egy nagy teflonserpenyőben 2-3 evőkanál olívaolajon körbepirítjuk. Átszedjük egy sütőlemezre, és 60 percre betesszük sülni a 160 Celsius-fokra előmelegített sütőbe.
2. A teflonserpenyőben visszamaradt zsiradékon a finomra felkockázott vöröshagymát a rozmaringgal együtt dinszteljük, majd felöntjük a fehérborral. Kevergetve forraljuk 4-5 percig, az összes lesült darabkát felkapargatjuk a serpenyőből. Hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, felöntjük a húslével. Belekeverjük a krémsajtot és a reszelt sajtot, a tejszínt és a zúzott fokhagymákat is, és lefedve kb. 20 percig főzzük a mártást. Sózzuk, borsozzuk.
3. A készre sült csirkecombokat átszedjük a sajtmártásba, megszórjuk a gránátalma magjaval és a finomra vágott petrezselyemmel.
4. A körethez a burgonyát alaposan megmossuk, sütőpapírral bélelt sütőlemezre borítjuk, megkenjük olívaolajjal, megsózzuk, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Összeforgatjuk a finomra vágott petrezselyemmel, és a raguval tálaljuk.
Sütőtökös vadas marharagu burgonyafánkkal
Hozzávalók:
• 60 dkg marhahús
• 2 fej vöröshagyma
• 30 dkg sütőtök
• 30 dkg sárgarépa
• 15 dkg fehérrépa
• 1 db kisebb zellergumó
• 2 dl tejföl
• 1 evőkanál liszt
• 1 evőkanál méz
• 1 teáskanál csilikrém
• fél citrom
• 1 merőkanál húslé
A burgonyafánkhoz:
• 1 kg burgonya
• liszt
• 1 tojás
• 7 g (egy csomag) szárított élesztő
• só, frissen őrölt bors
• olaj a sütéshez
1. 1 fej finomra vágott vöröshagymát olajon dinsztelünk. Hozzáadjuk a felkockázott marhahúst, lepirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Megsózzuk, megborsozzuk, és lefedve
1,5 óráig főzzük. Közben pótoljuk az elfőtt vizet.
2. Amíg fő, a hámozott sütőtököt és a zöldségeket, valamint a másik fej hagymát feldaraboljuk, lábosba tesszük. Felöntjük annyi húslével vagy vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve puhára főzzük a zöldégeket. Botmixerrel krémesítjük.
3. Hozzáadjuk a marhahúst, sóval, mustárral, mézzel, csilivel és kevés citromlével ízesítjük. Addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. Hozzákeverjük a liszttel csomómentesre kikevert tejfölt,
és újra felforraljuk.
4. A burgonyafánkhoz a krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megpuhult, leszűrjük és villával összetörjük. Hűlni hagyjuk, majd amikor már csak enyhén langyos, elkeverjük az instant élesztővel, a tojással, és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megsózzuk, 1 óráig kelesztjük, majd fánkokat formázunk belőle. Lisztezett felületen 30 percig tovább kelesztjük a fánkokat, majd bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukat készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta