Házi gyros pitával
Hozzávalók
8 db gyroshoz:
• 40 dkg csirkecombfilé
• 3 evőkanál gyros-fűszerkeverék
• 3 dl natúr görög joghurt
• 20 dkg kígyóuborka
• 4 evőkanál olívaolaj
• zöldsaláta
• paradicsom
• lila hagyma
• 1 gerezd fokhagyma
• kis csokor friss menta
• só, frissen őrölt bors
A pitához:
• 30 dkg liszt
+ a nyújtáshoz
• 1 dl natúr joghurt
• 0,3 dl olaj
• só
• fél csomag szárított élesztő
1. A csirkecombot megmossuk, megtöröljük. 1 dl joghurtot összekeverünk 2 evőkanál olívaolajjal és a fűszerkeverékkel, ebben pácoljuk a húst legalább egy óráig.
2. A tzatzikihez lereszeljük az uborkát, kinyomkodjuk a levét. Elkeverjük 2 evőkanál olívaolajjal, a zúzott fokhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk, elvegyítjük a maradék joghurttal és a finomra vágott mentával.
3. A hússzeleteket 180 Celsius-fokra melegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük, majd fólia alatt hagyjuk hűlni. Vékony csíkokra vágjuk.
4. A pitához a lisztet összekeverjük a szárított élesztővel, 1 teáskanál sóval, a joghurttal és az olajjal. Kb. 1-1,5 dl langyos vizet adunk hozzá, hogy gyúrható kenyértésztát kapjunk. 8-10 perc alatt ruganyosra gyúrjuk, majd a duplájára kelesztjük.
A tésztából 8 gombócot formázunk,
és lisztezett felületen 2 cm vastagra nyújtjuk.
5. A sütőt egy tepsivel együtt 230 Celsius-fokra előmelegítjük. A forró tepsit megszórjuk liszttel, majd ráhelyezzük a pitákat, és 8-10 perc alatt készre sütjük őket. A forró sütőlemezen azonnal felhólyagosodnak. A kész pitákat hússal, zöldségekkel, tzatzikivel töltjük meg.
Fotó: Vrábel Kriszta