Konyha

Ízletes, szaftos és olcsóbb, mint a Mekiben: Házi hamburger lenmagos buciban – Recept

Az unokákat elkápráztathatjuk a népszerű étteremláncok finomságaival – és valljuk be, néha nekünk is jólesik egy gyros, hot dog vagy hamburger. Plusz, ha otthon készítjük őket, olcsóbbak és egészségesebbek is.

Házi hamburger lenmagos buciban

Hozzávalók 4 db hamburgerhez:
• 40 dkg darált marhahús
• 10 dkg ledarált vagy apróra kockázott sózott zsírszalonna
• késhegynyi szódabikarbóna
• só, frissen őrölt bors
• 1 kis gerezd fokhagyma
• 3 evőkanál Worcestershire-mártás
• 1 fej lila hagyma
• zöldsalátalevél
• 4 szelet sajt
• 2 szem paradicsom
• majonéz, ketchup
A 4 db házi bucihoz:
• 25 dkg liszt
• 1 kávéskanál só
• fél tasak szárított élesztő
• 1 teáskanál cukor
• 2 tojás (egy a tésztához, egy a kenéshez)
• 1 dl langyos tej
• 5 dkg natúr joghurt
• 2,5 dkg vaj
• 1,5 evőkanál lenmag

1. A darált húst összedolgozzuk a szalonnával, a Worcestershire-mártással, a zúzott fokhagymával. Megsózzuk, megborsozzuk, és legalább egy órát pihentetjük.
2. Pogácsákat formázunk belőle, és teflonserpenyőben, kontaktgrillben vagy vaslapon készre sütjük. Alufó­liával lefedve pihentetjük.
3. A bucikhoz a langyos tejet és a cukrot kikeverjük az élesztővel. A liszthez adjuk a sót, majd az élesztős masszát, a tojást, az olvasztott vajat és a joghurtot. Ha túl kemény a tészta, óvatosan adagoljunk hozzá tejet, amíg gyúrható, lágy lesz.
4. Rugalmasra dagasztjuk, konyharuhával letakarva a duplájára kelesztjük. Négy részre osztjuk, zsemléket formázunk belőle, és ismét kelni hagyjuk. Megkenjük a tojással, megszórjuk lenmaggal, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
5. A zsemléket félbevágjuk, a vágott felüket kissé megpirítjuk. Zöldsalátát, húst, sajtszeletet, hagymát, paradicsomot helyezünk beléjük. Ízlés szerint ketchup és majonéz fűszerezheti a hamburgert.

Fotó: Vrábel Kriszta