Otthon

Nem növekszik a pálmám, mit csinálok rosszul? Bevált tippek a szobai szépségek gondozásához

Sok pálmaféle csak egyetlen levelet hoz egy évben. Tavaszi átültetésre és tápoldatozásra lehet szükség.

Év elején vásároltam egy pálmát. Sajnos azonban csak megerősödött, de új levelet nem hozott. Nem igazán tudok vele semmit kezdeni, mivel mint tapasztalom, sem az öntözés nem használ, sem a tápoldat, és nem tudom, egyáltalán milyet használjak. Nagyon jó helye van a lakásban, délelőtti napot kap. Várom megtisztelő válaszát a magazinban – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Ne aggódjon a pálmája növekedése miatt. Erre a növényre nem jellemző, hogy sietne az ég felé. A legtöbbje egy évben csak egy „gallér” levelet hoz, utána látszólag csak vegetál. Lehet, hogy az ön példánya az adott évben már kinevelte az új leveleit, és ezért nem haladt a növekedéssel. Ha azonban, ahogyan írta, látszik a növényen, hogy erősödik, akkor nincs miért aggódni. Tavasszal, ha a cserepét kinőtte, ültesse át nagyobb edénybe, pálmaföldet használva, és tápoldatozza zöldnövények számára készített tápoldattal.

Jó volna utánajárni, hogy pontosan milyen növényt vásárolt, mert télen egyes pálmaféléknek más és más lehet a hőmérsékletigénye. A cikászfélék, datolyapálmák, kenderpálmák például hűvösebb helyet és igen mérsékelt öntözést kívánnak. A Howea, kenciapálma, királypálma viszont télen is meleg, párás helyet szeretnek, és rendszeresen igénylik a vizet. Ami biztos, hogy a pangó vizet nem szeretik a pálmák, tehát figyeljünk az öntözésre!

Kiszel Péter további hasznos növényvédelmi tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: archív