Otthon

Nem virágzik a golgota: egyszerű trükkel kell becsapni és virágzásra bírni a kényes növényt

Próbálja meg legközelebb olyan helyre tenni a növényt, ahol a lehető legtöbb nap éri, és készítsen támrendszert, amelyre felfuthat, mert elképzelhető, hogy csak akkor nyílik, ha úgy gondolja, hogy biztosan áll a lábán.

Van nekem egy passiflora alata nevű golgotám, ami már négyéves, és még nem hozott virágot. Nem tudom, mi lehet a gond vele. Kapott többször is virágindító tápot, kint van a kertben, cserepestől van elültetve és 11 órától 14 óráig éri a nap, utána félárnyékba van. Szép nagy levelei egészségesek. Mit csinálok vajon rosszul? – kéérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Sikeresen beletrafált abba a növénybe, amivel még az üvegházban sem boldogulunk. Pálmaházunkban is van ilyen, de sajnos nem virágzik. Pedig szűrt fényt kap, végtelen a rendelkezésére álló föld, és a lombozata is gyönyörű. Egyszer virágzott egy tő a szaporítóházban. Az asztalon lévő cserépből lekúszott a gyökere a földre, a hajtásai beszőtték a ház vázrendszerét, és annyi fényt kapott, hogy már kezdett megégni a levele. Ezen felbuzdulva idén
100 literes dézsába ültettem egyet, és a legnaposabb növényházban árnyékolás nélkül hagytam, hogy fusson, amerre szeretne. Egyelőre nincs virág, de ami késik, nem múlik! Próbálja meg legközelebb olyan helyre tenni a növényt, ahol a lehető legtöbb nap éri, és készítsen támrendszert, amelyre felfuthat, mert elképzelhető, hogy csak akkor nyílik, ha úgy gondolja, hogy biztosan áll a lábán. A rendszeres, tápanyag-utánpótlást pedig ne hagyja abba, tavasszal nitrogéntúlsúlyos, nyár elejétől, pedig foszfor- és káliumtúlsúlyos tápoldattal öntözze!

Kiszel Péter további növényvédelmi tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: Shuttestock