Otthon

Szomszédbiztos ültetés: ilyen távolságra telepítsen gyümölcsfát, hogy ne legyen vita

Egy életre meg tudja keseríteni a viszonyt két szomszéd között, ha egyikük fája úgy lóg át a kerítésen, hogy az a másikat zavarja.

Szeretném a tanácsát kérni az ügyben, hogy a szomszéd ház falától milyen távolságra ajánlott ültetni a normann fenyőt vagy a szilvafát, gyümölcsfákat. Milyen ezeknek a gyökérzete? Csak hogy később a szomszéddal ne legyen probléma! – kérdezte korábban egy olvasónk.

Kiszel Péter okleveles kertészmérnök, a Meglepetés állandó szakértőjének válasza

Sajnos nem tudtam utánanézni a pontos adatoknak, mert nem írta, mely településen tervezett ültetni. Gyakorlatilag olyat kérdezett, amelyre nem nekem, hanem a helység jegyzőjének kell tudnia válaszolni. Ezeket a távolságokat helyi rendeletek szabályozzák, melyek kiterjednek az ön tulajdonában álló ingatlan területére, és az azt körülvevő közterületre is. Sajnos országos, egységes szabályzat erre nincsen.

Fontos tudnia, nem mindegy, hogy folyamatosan kordában tartott gyümölcsfáról van-e szó, vagy egy állandóan növekedő díszfáról, ugyan mindkettő fa, mégis eltérő magasságúak lehetnek. Ugyanígy szabályozott a sövények telepítése a telekhatártól, illetve a futónövények és támrendszereik elhelyezése is. Ha a jegyző tájékoztatása szerint nincsen az önök településére vonatkozó rendelet, akkor én
a következőképpen járnék el:

  • A normann fenyő bőven meg fogja haladni a 3 métert, akár 20 méteres is lehet. Éppen ezért, legalább 3 méter távolságra ültetném a kerítéstől, és ha lehet, úgy, hogy a leendő árnyéka minél kevésbé zavarja a szomszéd telek napsütöttségét. Ezt a tervezett helyről egy magasra engedett lufival könnyű modellezni.
  • A szilvafát szintén legalább 3 méterre ültesse, hiszen az sem kis termetű, bár metszhető. Azonban érdeklődjön vásárláskor, hogy mennyire sarjadzó alanyra van oltva, mert a feltörő gyökérsarjak az ön életét is megkeseríthetik, nem csak a szomszédét.

Kiszel Péter további növényvédelmi tanácsait ide kattintva tudja elolvasni.

Fotó: Shutterstock