Otthon és Kert

Függönymosás olcsón és hatékonyan: így lesz újra hófehér a textília

Mielőtt újra bekuckózunk, tegyük alaposan rendbe a lakást. Érdemes, tiszta lakásban ugyanis sokkal jobban lehet pihenni.

Piszkos a szőnyeg?

Tisztítására kitűnő a növényi alapú sampon is. De ha beledörzsölünk teafüvet, majd alaposan kiporszívózzuk, szintén eltávolíthatjuk a szennyeződéseket. Ha pedig, száradás után konyhasóval beszórjuk, majd alaposan átkeféljük a szőnyeget, visszanyerhetjük az eredeti színét is.

Gond van a kárpittal?

Sokoldalú, környezetbarát tisztítószer a bórax, mely hatásos fegyver a foltok ellen. Használata előtt először nedvesítsük be a kárpit foltos részét, majd a tisztítandó felületet dörzsöljük be a porral. Miután megszáradt a kárpit, már csak át kell porszívózni. Ha szagtalanítani szeretnénk, szódabikarbónával kell beszórni – 20 perc múlva jöhet a porszívó, és már kész is az illatos kanapé. Ha pedig a színét szeretnénk frissíteni, akkor ecetes hideg vízzel átitatott ruhával dörzsöljük át

Betolakodók a takaróban?

Még most mossuk ki a plédeket, díszpárna huzatokat. Így nem csak a nyáron lerakódott portól, a bennük lévő atkáktól, de az egyéb rovarok és bogarak esetlegesen lerakott petéitől is megszabadíthatjuk magunkat.

Hol van már a függöny fehérsége?

Ha már rászántuk magunkat a függönymosásra, érdemes azokat egy ékszakára szódabikarbónás vízbe áztatni. Az áztatás után jól nyomkodjuk ki, de a mosógépbe téve ne mulasszunk el az öblítőhöz egy kis ecetet is önteni – élénkíteni fogja a színeket. De ha igazán profik szeretnénk lenni, vágjunk félbe egy már kifogyott, műanyag fogkrémes tubust. A benne levő maradék pont elég lesz ahhoz, hogy fertőtlenítse az utolsó szennyeződésektől is az anyagot.

+1 tipp:

Hogy ne az egész nyáron felhalmozódott por égett szaga járja át a lakást, ha majd bekapcsoljuk a radiátorokat, tisztítsuk meg azokat. Ha a portalanítással végeztünk, készítsünk egy tál vizet, melybe egy kevés szappant, valamint két evőkanál ecetet keverünk – szivaccsal mossuk át a radiátorokat, majd puha textillel, vagy papírtörlővel töröljük őket szárazra.

Fotó: pexels.com