Konyha

Fogyaszt, fiatalon tart, tele van vitaminnal a kedvenc zöldséged: ezért kellene minél több spárgát enned

Lehetőleg ne tartogassuk sokáig a spárgát, állítsuk vízbe, mint a petrezselyemcsokrot. Tegyük vízzel teli befőttesüvegbe a spárgacsokrot, állítsuk a vízzel töltött fazékba.

Fiatalon tart a spárga

Ha sok spárgát eszünk, megőrizhetjük a fiatalságunkat. Használjuk ki a szezonját, együnk belőle minden nap, mert frissen finom igazán. Alacsony kalóriatartalma miatt a legjobb partner a tavaszi fogyókúrákban. Magas kálium-, magnézium- és kalciumtartalma a legegészségesebb zöldségek közé rangsorolja. C-, B- és E-vitaminban is gazdag. Párolás közben sem veszíti el vitamintartalmát.

A legjobb köret

Rengeteg spárgafajta létezik, a termesztés évszázadai során a fehér és a zöld vált a legismertebbé. A fehéret még azelőtt leszedik, hogy kibújna a földből, ezért olyan zsenge. Levesek és krémek készíthetők belőle leginkább. A zöld spárga keményebb, de ha megpuhul, jobb köret, mint a sült krumpli vagy a rizs. Mindkettő fogyasztható önálló ételként is, besamelmártással, csőben sütve vagy pirított zsemlemorzsával összekeverve, reszelt sajttal meghintve. A spárga párolva a legfinomabb, de ki is ránthatjuk, és tésztákba keverve is nagyon finom. A zöld spárga nagyon finom fokhagymás vajjal is.

Tippek, hogy finomabb legyen a spárga

  • Lehetőleg ne tartogassuk sokáig a spárgát, állítsuk vízbe, mint a petrezselyemcsokrot.
  • Tegyük vízzel teli befőttesüvegbe a spárgacsokrot, állítsuk a vízzel töltött fazékba.
  • Fedjük le alufóliával, a vizet forraljuk fel: a spárga tökéletesre fő.
  • Spárgát süthetünk sütőpapírban is, vajjal meglocsolva, sóval, cukorral meghintve.

Fotó: pexels