Fiatalon tart a spárga
Ha sok spárgát eszünk, megőrizhetjük a fiatalságunkat. Használjuk ki a szezonját, együnk belőle minden nap, mert frissen finom igazán. Alacsony kalóriatartalma miatt a legjobb partner a tavaszi fogyókúrákban. Magas kálium-, magnézium- és kalciumtartalma a legegészségesebb zöldségek közé rangsorolja. C-, B- és E-vitaminban is gazdag. Párolás közben sem veszíti el vitamintartalmát.
A legjobb köret
Rengeteg spárgafajta létezik, a termesztés évszázadai során a fehér és a zöld vált a legismertebbé. A fehéret még azelőtt leszedik, hogy kibújna a földből, ezért olyan zsenge. Levesek és krémek készíthetők belőle leginkább. A zöld spárga keményebb, de ha megpuhul, jobb köret, mint a sült krumpli vagy a rizs. Mindkettő fogyasztható önálló ételként is, besamelmártással, csőben sütve vagy pirított zsemlemorzsával összekeverve, reszelt sajttal meghintve. A spárga párolva a legfinomabb, de ki is ránthatjuk, és tésztákba keverve is nagyon finom. A zöld spárga nagyon finom fokhagymás vajjal is.
Tippek, hogy finomabb legyen a spárga
- Lehetőleg ne tartogassuk sokáig a spárgát, állítsuk vízbe, mint a petrezselyemcsokrot.
- Tegyük vízzel teli befőttesüvegbe a spárgacsokrot, állítsuk a vízzel töltött fazékba.
- Fedjük le alufóliával, a vizet forraljuk fel: a spárga tökéletesre fő.
- Spárgát süthetünk sütőpapírban is, vajjal meglocsolva, sóval, cukorral meghintve.
Fotó: pexels