Konyha

Így a gyerekek is megszeretik a spenótot és a sóskát: 3 recept képpel „fújzöldségből”

A leveles zöldségek a nem szeretem kategóriába tartoznak a legtöbb gyereknél. Pedig muszáj lenne belőlük többet enniük. Így biztosan megszeretik!
spenótos rétes recept

Spenótos-juhtúrós rétes

Hozzávalók:
50 dkg friss spenót
25 dkg juhtúró
25 dkg tehéntúró
2 evőkanál búzadara
15 dkg réteslap (6 lap)
3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
1 tojás
só, bors, szerecsendió

  1. A spenótot megmossuk, megszárítjuk, majd késsel felcsíkozzuk. Az aprított fokhagymával együtt olajon megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A túrókat összedolgozzuk, majd óvatosan a lecsöpögtetett spenóthoz keverjük. Ha szükséges, újra sózzuk, borsozzuk.
  3. Olvasztott vajjal megkenünk egy réteslapot, teszünk rá még egy lapot, ezt is megkenjük, majd egy harmadik lapot.
  4. Beletöltjük a spenótkrém felét, feltekerjük, majd hasonlóan betöltjük a maradék 3 lapot is. Felvert tojással megkenjük a rétesek tetejét, és 160-180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a rétest.

Ez is érdekelhet: Gyerekként szerettük, ma alig eszi valaki: ez a savanyú gyógynövény oldja a nyákot és segít a pikkelysömörben

Spenótos-sajtos muffin

spenótos muffin recept

Hozzávalók:
12 darabhoz:
25 dkg liszt
20 dkg friss spenót
15 dkg reszelt ementáli sajt
3 dkg vaj
kis fej vöröshagyma
2 teáskanál sütőpor
2 dl tej
1 tojás
só, bors

  1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A hagymát felkockázzuk, a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a megtisztított, összevágott spenótot. Pár perc alatt megfonnyasztjuk.
  2. Elkeverjük a lisztet a sütőporral és a reszelt sajttal. A tejbe belekeverjük a tojást és a spenótos keveréket. A száraz és a folyékony hozzávalókat összekeverjük.
  3. Muffinpapírokkal kibélelünk egy muffinformát, a formákat kétharmadáig megtöltjük a tésztával, és 30-35 percre az előmelegített sütőbe tesszük.

Sóskaleves főtt tojással

sóskaleves recept

Hozzávalók:
50 dkg sóska
5 dl tej
5 dkg vaj
1 evőkanál liszt
só, cukor
4 főtt tojás

A megmosott sóskát felaprítjuk, vajon megfonnyasztjuk. Rászitáljuk a lisztet, kicsit pirítjuk, sózzuk, cukrozzuk, majd a tejjel és 3 dl vízzel felöntjük. Felforraljuk. Felkockázott főtt tojással kínáljuk.

Fotó: archív