Savanyított lila hagyma
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg lila hagyma
- hideg víz
- 1 teáskanál só
- 2-4 evőkanál virágméz
- 5-8 evőkanál 10%-os ételecet
- 1 teáskanál római kömény
- 2 teáskanál fekete szemes bors
A lila hagymákat egy éles kiskéssel meghámozzuk, megmossuk, papírtörlőn leszárítjuk, majd hosszában félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Ezután jól kimosott-kiöblített üvegekbe tesszük, finoman megnyomkodjuk, hogy kicsit összetömörödjenek a szeletek, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, majd ezt a vizet egy fazékba leöntjük róla.
A vizet felforraljuk, a sóval, virágmézzel, ételecettel erőteljesen pikánsra ízesítjük, lehúzzuk a tűzről, beleszórjuk a római köményt, a szemes borsot, és az elkészült, forró mézes-ecetes levet a lila hagymára öntjük. Végül az üvegekre a tetejüket rácsavarva jól lezárjuk, hogy lehetőleg ne folyjon ki a lé a tetejénél, ne kapjon levegőt sem, és tiszta konyharuhával áttörölve rögtön a kamránk polcára tehetjük.
Savanyított brokkoli, karfiol
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg tisztított karfiol
- 50 dkg tisztított brokkoli
- 2-6 db piros csilipaprika
- hideg víz
- 1,5 teáskanál só
- 6-10 evőkanál cukor
- 6-10 evőkanál 10%-os ételecet
- 1 mokkáskanál koriandermag
- 1 mokkáskanál fekete szemes bors
- késhegynyi szódabikarbóna
A karfiolt, a brokkolit rózsáira szedjük, majd alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és leszárítjuk. Ezután kimosott-kiöblített üvegekbe rétegenként, kissé szorosan beletesszük, felöntjük hideg vízzel. Ezt egy fazékba öntjük róla, felforraljuk, sóval, cukorral, 10%-os ételecettel ízesítjük, és szódabikarbónát keverünk hozzá, hogy a zöldségek megőrizzék a színüket. A folyadékot lehúzzuk a tűzről, és beleszórjuk a koriandert, a szemes borsot.
A megmosott csilipaprikákat a karfiol- és brokkolirózsák közé dugdossuk, és felöntjük a forró ecetes lével. Végül az üvegekre a tetejüket szorosan rácsavarjuk, hogy ne folyjanak ki, konyharuhával megtöröljük, és a kamrába tesszük.
Fűszeres-ecetes gombafejek
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg apró fehér csiperke
- hideg víz
- 1 púpozott teáskanál só
- 6-10 evőkanál cukor
- 8-12 evőkanál 10%-os ételecet
- 1 csokor friss kapor
- 1 teáskanál fekete szemes bors
- 1 teáskanál fűszerkömény
A fehér apró csiperkét 1 percig hideg vízben áztatjuk, majd alaposan átmossuk, hogy ne maradjon rajta föld. A tönkök végeit éles kiskéssel levágjuk, és lecsepegtetjük. A gombát kimosott üvegekbe tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és egy fazékba leöntjük róla. Ezt a levet főzzük, és ha felforrt, sóval, cukorral, ételecettel ízesítjük. Beleszórjuk a szemes borsot és a fűszerköményt.
A friss kaprot szálaira szedjük, a gombák közé dugdossuk, és felöntjük a forró, fűszeres lével. Végül a gombákat két keresztirányú hurkapálcával leszorítjuk, hogy ne emelkedjenek a lé felszínére, az üveg fedelét szorosan lezárjuk, és a kamrapolcra tesszük.
Fotó: pexels