Sajtkrémes tésztakosarak
HOZZÁVALÓK:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 késhegynyi só
- 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejföl
a sajtkrémhez:
- 15 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- forró tej
- só, őrölt szerecsendió
- 15 dkg füstölt sajt
- 2 evőkanál pirított szezámmag
- piros húsú paprika
petrezselyem a tálaláshoz
A lisztet a vajjal, sóval összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1-2 órára hűtőbe tesszük, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kerek formával kiszaggatjuk, és kibélelünk vele egy-egy fém kosárkaformát. Megtöltjük szárazbabbal, és 190 fokos sütőben pirosra sütjük.
A krémhez besamelt készítünk és kihűtjük. Összedolgozzuk a 10 deka habosra kevert vajjal, sózzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, és belekeverjük a reszelt füstölt sajtot. Habzsákból megtöltjük a tésztakosarakat, megszórjuk pirított szezámmaggal, és paprikával, petrezselyemmel, díszítjük.
Töpörtyűkrémes zakuszkik
HOZZÁVALÓK:
- 1 fehér formakenyér
- 25 dkg sertéstöpörtyű bőre nélkül
- 1 vöröshagyma
- 1 evőkanál mustár
- só, frissen őrölt bors
- 1 kicsi kígyóuborka
- 3-4 kisebb paradicsom
- friss petrezselyem, kakukkfű a tálaláshoz
A kenyér minden oldalát egyenesre vágjuk, majd lapjával hat egyforma szeletet vágunk belőle. A töpörtyűkrémhez a töpörtyűt ledaráljuk, reszelt hagymával, mustárral, sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. 3-3 kenyérszeletet egymás mellé teszünk, kettőt megkenünk töpörtyűkrémmel, majd egymásra fektetünk, és a harmadik kenyérszelettel befedjük. Lefóliázva 2-3 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a zakuszkikat 3×3 centis kockákra daraboljuk, kígyóuborka-, paradicsomszeletekkel, friss petrezselyemmel és kakukkfűvel díszítjük. Jól lehűtve kínáljuk.
Lencsekrokett sajtmártással
HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg főtt lencse
- 2+1 tojás, só, frissen őrölt bors
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál mustár, zsemlemorzsa
- 4 dl olaj a sütéshez
a sajtmártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 3 evőkanál liszt
- forró zöldségleves
- 1 dl 30%-os tejszín
- 12 dkg füstölt sajt
- só, őrölt bors
A főtt lencsét forrón pépesre törjük, hozzáadunk két tojást, sózzuk, borsozzuk, hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, mustárral ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy könnyen keverhető masszát kapjunk.
Vizes kézzel 4-5 centi hosszú kroketteket formálunk, majd felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban 5-6 perc alatt pirosra sütjük, és szalvétával bélelt tányérra szedjük.
Az olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, kevergetve felöntjük annyi forró zöldséglevessel, hogy tejszín sűrűségű mártásalapot kapjunk, belekeverjük a szobahőmérsékletű tejszínt, a reszelt füstölt sajtot, és megsózzuk, megborsozzuk. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről. A kroketteket tányérra halmozzuk, és külön tálkában kínáljuk melléjük a sajtmártást.
Csilis húsgolyók

HOZZÁVALÓK:
- 60 dkg darált sertéshús
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál őrölt kömény
- só, őrölt bors, 2-3 csilipaprika
- 2 tojás
- kevés zsemlemorzsa
a pirított zöldségekhez:
- 5 dkg vaj
- 1 lila hagyma
- 2 sárgarépa
- 30 dkg sütőtök
- 30 dkg kelbimbó
- só, őrölt szerecsendió
- 1 csokor petrezselyem
A húst összekeverjük hagymával, fokhagymával, fűszerpaprikával, fűszerköménnyel, sóval, borssal, csilipaprikával, a tojásokkal és zsemlemorzsával. Vizes kézzel gombócokat formálunk, forró olajban pirosra sütjük.
A forró vajon a kockákra darabolt lila hagymát, sárgarépát, sütőtököt, a félbevágott kelbimbót megfuttatjuk, sózzuk, szerecsendióval, petrezselyemmel fűszerezzük, és lefedve, lassú tűzön roppanósra pároljuk.
fotók: pexels


