Konyha

Szilveszteri vendégváró falatok: 4 olcsó recept, ami megalapozza a buli jó hangulatát

Vendégséget fogadni szuper dolog, és nem is kell mindig flancos ételeket az asztalra tenni. Olcsón is ki lehet hozni a menüt!
szilveszteri vendégváró falatok receptek

Sajtkrémes tésztakosarak

HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 késhegynyi só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 evőkanál tejföl

a sajtkrémhez:

  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • forró tej
  • só, őrölt szerecsendió
  • 15 dkg füstölt sajt
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • piros húsú paprika

petrezselyem a tálaláshoz

A lisztet a vajjal, sóval összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a tejfölt, és egynemű tésztává gyúrjuk. Lefóliázva 1-2 órára hűtőbe tesszük, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kerek formával kiszaggatjuk, és kibélelünk vele egy-egy fém kosárkaformát. Megtöltjük szárazbabbal, és 190 fokos sütőben pirosra sütjük.

A krémhez besamelt készítünk és kihűtjük. Összedolgozzuk a 10 deka habosra kevert vajjal, sózzuk, megszórjuk őrölt szerecsendióval, és belekeverjük a reszelt füstölt sajtot. Habzsákból megtöltjük a tésztakosarakat, megszórjuk pirított szezámmaggal, és paprikával, petrezselyemmel, díszítjük.

Töpörtyűkrémes zakuszkik

HOZZÁVALÓK:

  • 1 fehér formakenyér
  • 25 dkg sertéstöpörtyű bőre nélkül
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kicsi kígyóuborka
  • 3-4 kisebb paradicsom
  • friss petrezselyem, kakukkfű a tálaláshoz

A kenyér minden oldalát egyenesre vágjuk, majd lapjával hat egyforma szeletet vágunk belőle. A töpörtyűkrémhez a töpörtyűt ledaráljuk, reszelt hagymával, mustárral, sóval, borssal ízesítjük, és jól összekeverjük. 3-3 kenyérszeletet egymás mellé teszünk, kettőt megkenünk töpörtyűkrémmel, majd egymásra fektetünk, és a harmadik kenyérszelettel befedjük. Lefóliázva 2-3 órára hűtőbe tesszük.

Tálaláskor a zakuszkikat 3×3 centis kockákra daraboljuk, kígyóuborka-, paradicsomszeletekkel, friss petrezselyemmel és kakukkfűvel díszítjük. Jól lehűtve kínáljuk.

Lencsekrokett sajtmártással

HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg főtt lencse
  • 2+1 tojás, só, frissen őrölt bors
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál mustár, zsemlemorzsa
  • 4 dl olaj a sütéshez

a sajtmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • forró zöldségleves
  • 1 dl 30%-os tejszín
  • 12 dkg füstölt sajt
  • só, őrölt bors

A főtt lencsét forrón pépesre törjük, hozzáadunk két tojást, sózzuk, borsozzuk, hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel, mustárral ízesítjük, és annyi zsemlemorzsát szórunk bele, hogy könnyen keverhető masszát kapjunk.

Vizes kézzel 4-5 centi hosszú kroketteket formálunk, majd felvert tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban 5-6 perc alatt pirosra sütjük, és szalvétával bélelt tányérra szedjük.

Az olvasztott vajon megfuttatjuk a lisztet, kevergetve felöntjük annyi forró zöldséglevessel, hogy tejszín sűrűségű mártásalapot kapjunk, belekeverjük a szobahőmérsékletű tejszínt, a reszelt füstölt sajtot, és megsózzuk, megborsozzuk. Ha felforrt, lehúzzuk a tűzről. A kroketteket tányérra halmozzuk, és külön tálkában kínáljuk melléjük a sajtmártást.

Csilis húsgolyók

csilis húsgolyók szilveszter recept

HOZZÁVALÓK:

  • 60 dkg darált sertéshús
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • só, őrölt bors, 2-3 csilipaprika
  • 2 tojás
  • kevés zsemlemorzsa

a pirított zöldségekhez:

  • 5 dkg vaj
  • 1 lila hagyma
  • 2 sárgarépa
  • 30 dkg sütőtök
  • 30 dkg kelbimbó
  • só, őrölt szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyem

A húst összekeverjük hagymával, fokhagymával, fűszerpaprikával, fűszerköménnyel, sóval, borssal, csilipaprikával, a tojásokkal és zsemlemorzsával. Vizes kézzel gombócokat formálunk, forró olajban pirosra sütjük.

A forró vajon a kockákra darabolt lila hagymát, sárgarépát, sütőtököt, a félbevágott kelbimbót megfuttatjuk, sózzuk, szerecsendióval, petrezselyemmel fűszerezzük, és lefedve, lassú tűzön roppanósra pároljuk.

fotók: pexels