Lencsés caprese saláta virslichipsszel
Hozzávalók 6 adaghoz
- 15 dkg száraz, apró szemű, nem szétfövő lencse
- 20 dkg mini mozzarella
- 25 dkg koktél-paradicsom
- 1 csokor bazsalikom
- 1 fej lila hagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 pár virsli
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- só
- A lencsét sós vízben, kb. 25 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét! Leszűrjük, majd elkeverjük 3 evőkanál olívaolajjal és 2 evőkanál balzsamecettel. Hűlni hagyjuk.
- Ha a lencse kihűlt, hozzáforgatjuk a méretüktől függően félbe vagy negyedbe vágott paradicsomokat, az elfelezett minimozzarella-darabokat, a finomra aprított lila hagymát és a bazsalikomot. Összeforgatjuk a salátát, megsózzuk, és tálalásig hűvös helyen tároljuk, hogy összeérjen.
- A virslit vékony karikákra vágjuk. A karikákat tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük. Szalvétára szedjük, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj. Tálaláskor pálcikára szúrjuk a virslidarabokat, és így kínáljuk a saláta mellé.
Tépett hús káposztás krumplisalátával

Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 kg körüli csontozott sertéslapocka vagy -tarja
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál só
- 1 teáskanál frissen őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál csili
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál barnacukor
- 1 evőkanál sertészsír
- 4 dl húslé
- 1 dl paradicsompüré
- 1 kg kifliburgonya
- 30 dkg savanyú káposzta (lével együtt)
- egy csokor petrezselyem
- só
- A húst megmossuk, szárazra töröljük, és egy nagy vaslábosba vagy sütőtálba helyezzük. A cukrot elkeverjük a paradicsompürével és a fűszerekkel. Bekenjük vele a húst, felöntjük a húslével, hozzáadjuk a sertészsírt, köré tesszük a fokhagymagerezdeket és a feldarabolt vöröshagymát.
- Több réteg alufóliával lefedjük, hogy ne tudjon a gőz kiszabadulni, majd 160 Celsius-fokos sütőben 4-5 óra alatt, lassan omlósra sütjük a húst.
- Amikor megsült, a puha sültet kivesszük a keletkezett pecsenyeléből, és a levét félretesszük. Villával széthúzzuk szálakra, ettől lesz tépett. Tálba tesszük, és ráöntjük a pecsenyelevet.
- Amíg a hús sül, a megsikált burgonyákat héjastól puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. Megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, és tálba rétegezzük a finomra aprított savanyú káposztával és petrezselyemmel. Ráöntjük a káposzta levét, és hagyjuk összeérni a salátát.
Kolbászkrémes csillaglepény

Hozzávalók 8 adaghoz:
- 2 tekercs kész leveles tészta
- 10 dkg zöldfűszeres krémsajt
- 15 dkg lágy kolbász
- egy 4-5 cm-es darab póréhagyma
- egy kis csokor petrezselyem
- 1 db tojás
- só
- A krémsajtot összedolgozzuk a kolbásszal és az apróra vágott póréhagymával. Megsózzuk, és krémesre keverjük.
- Kitekerjük mindkét leveles tésztát. Egy tányér segítségével két azonos méretű, nagy kört vágunk belőlük. Az egyik kört megkenjük a kolbászkrémmel, és ráhelyezzük a másik tésztalapot.
- Sütőpapírra fektetjük a megtöltött tésztát, és sugárban éles késsel keskeny szeletekre vágjuk úgy, hogy a közepénél egy kisebb körből induljanak ki a szeletek (lásd a képen). Vékonyan megkenjük a felvert, megsózott tojással, majd minden szeletet 4-5 alkalommal megtekerünk maga körül.
- 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Fotó: Vrábel Kriszta


