Konyha

Évbúcsúztató partifalatok: jövő szilveszterkor is ezekről beszél majd a vendégsereg

A szilveszteri vendégváráshoz tálaljuk a hagyományos hozzávalókat, a lencsét, a virslit és a többieket ezúttal kicsit újragondolva, különlegessé varázsolva!
szilveszteri lencsés virslisaláta recept

Lencsés caprese saláta virslichipsszel

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 15 dkg száraz, apró szemű, nem szétfövő lencse
  • 20 dkg mini mozzarella
  • 25 dkg koktél-paradicsom
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 fej lila hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 2 pár virsli
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  1. A lencsét sós vízben, kb. 25 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét! Leszűrjük, majd elkeverjük 3 evőkanál olívaolajjal és 2 evőkanál balzsamecettel. Hűlni hagyjuk.
  2. Ha a lencse kihűlt, hozzáforgatjuk a méretüktől függően félbe vagy negyedbe vágott paradicsomokat, az elfelezett minimozzarella-darabokat, a finomra aprított lila hagymát és a bazsalikomot. Összeforgatjuk a salátát, megsózzuk, és tálalásig hűvös helyen tároljuk, hogy összeérjen.
  3. A virslit vékony karikákra vágjuk. A karikákat tapadásmentes serpenyőben, kevés olajon ropogósra sütjük. Szalvétára szedjük, hogy lecsepegjen róluk a felesleges olaj. Tálaláskor pálcikára szúrjuk a virslidarabokat, és így kínáljuk a saláta mellé.

Tépett hús káposztás krumplisalátával

tépett hús savanyúkáposztás krumplisalátával szilveszteri malac recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kg körüli csontozott sertéslapocka vagy -tarja
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál só
  • 1 teáskanál frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kávéskanál csili
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 4 dl húslé
  • 1 dl paradicsompüré
  • 1 kg kifliburgonya
  • 30 dkg savanyú káposzta (lével együtt)
  • egy csokor petrezselyem
  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, és egy nagy vaslábosba vagy sütőtálba helyezzük. A cukrot elkeverjük a paradicsompürével és a fűszerekkel. Bekenjük vele a húst, felöntjük a húslével, hozzáadjuk a sertészsírt, köré tesszük a fokhagymagerezdeket és a feldarabolt vöröshagymát.
  2. Több réteg alufóliával lefedjük, hogy ne tudjon a gőz kiszabadulni, majd 160 Celsius-fokos sütőben 4-5 óra alatt, lassan omlósra sütjük a húst.
  3. Amikor megsült, a puha sültet kivesszük a keletkezett pecsenyeléből, és a levét félretesszük. Villával széthúzzuk szálakra, ettől lesz tépett. Tálba tesszük, és ráöntjük a pecsenyelevet.
  4. Amíg a hús sül, a megsikált burgonyákat héjastól puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk. Megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, és tálba rétegezzük a finomra aprított savanyú káposztával és petrezselyemmel. Ráöntjük a káposzta levét, és hagyjuk összeérni a salátát.

Kolbászkrémes csillaglepény

szilveszteri aprósütemény recept vendégváró

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 2 tekercs kész leveles tészta
  • 10 dkg zöldfűszeres krémsajt
  • 15 dkg lágy kolbász
  • egy 4-5 cm-es darab póréhagyma
  • egy kis csokor petrezselyem
  • 1 db tojás
  1. A krémsajtot összedolgozzuk a kolbásszal és az apróra vágott póréhagymával. Megsózzuk, és krémesre keverjük.
  2. Kitekerjük mindkét leveles tésztát. Egy tányér segítségével két azonos méretű, nagy kört vágunk belőlük. Az egyik kört megkenjük a kolbászkrémmel, és ráhelyezzük a másik tésztalapot.
  3. Sütőpapírra fektetjük a megtöltött tésztát, és sugárban éles késsel keskeny szeletekre vágjuk úgy, hogy a közepénél egy kisebb körből induljanak ki a szeletek (lásd a képen). Vékonyan megkenjük a felvert, megsózott tojással, majd minden szeletet 4-5 alkalommal megtekerünk maga körül.
  4. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Fotó: Vrábel Kriszta