Húsvéti kaszásleves (250 Ft egy adag)

Ez is érdekelhet: Fél éves krumpli, két hetes banán: így tárold az élelmiszereket, hogy tovább maradjanak frissek
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 6 dl sonkafőzőlé
- 15 dkg főtt sonka, felkockázva
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg burgonya
- 20 dkg vecsési savanyú káposzta
- 20 dkg sárgarépa
- 15 dkg fehérrépa
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt piros-paprika
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 4 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt bors
- A tálaláshoz tejföl és snidling
- Két evőkanál olajon puhára dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket és a káposztát. Pár percig dinszteljük őket, majd felöntjük a sonkalével és 6 dl vízzel.
- Hozzáadjuk a főtt sonkát, és lefedve puhára főzzük a zöldségeket. Hagyományos fokhagymás-paprikás rántással besűrítjük a levest. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tejföllel tálaljuk.
Ez is érdekelhet
Tavaszi zöldséges-sonkás pite (300 Ft egy szelet)

Hozzávalók 8 szelethez:
- 25 dkg liszt
- 12,5 dk vaj vagy margarin
- 1 db L-es tojás
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 340 g csemegekukorica
- 20 dkg zsenge zöldborsó (ha fagyasztott, akkor előfőzve)
- 10 dkg felkockázott főtt sonka
- 1 fej lila hagyma
- 1 marék leveles spenót
- 4 db tojás
- 1 dl főzőtejszín
- 1 dl tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- só, frissen őrölt bors
- A lisztet elkeverjük a sóval, majd morzsásra keverjük a hideg, kockázott vajjal. Hozzáadjuk a tojást, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajas tésztát. 30 percre a hűtőszekrénybe tesszük.
- Közben elkészítjük a tölteléket. A zöldborsót lobogó, sós vízben néhány perc alatt puhára főzzük, és leszűrjük. Egy tálban összekeverjük a borsót, a lecsöpögtetett kukoricát, a felkockázott sonkát és lila hagymát, valamint a felcsíkozott spenótleveleket.
- A tojásokat enyhén felverjük, elkeverjük a tejszínnel és a tejföllel, megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és alaposan összeforgatjuk a zöldségekkel.
- A sütőt 200 Celsius-fokra előmelegítjük. 24-26 centiméteres piteformába nyújtjuk a tésztát, villával megszurkáljuk az alját, rásimítjuk a tölteléket, és 30 perc alatt készre sütjük.
Meggyes-mákos babka kalács (82 Ft egy szelet)

Hozzávalók 2 db kalácshoz (16 szelet):
- 50 dkg búzaliszt
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 2,5 dl tej
- 1 tasak szárított élesztő
- 2 evőkanál kristálycukor
- 2 db tojás (1 db a tésztába: L-es, 1 db a kenéshez: S-es)
- egy csipet só
A töltelékhez:
- 12 dkg darált mák
- 20 dkg fagyasztott, magozott meggy
- 3 evőkanál cukor
- A lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a cukorral, a csipet sóval. Hozzáadjuk a lágy vajat, a tejszínt, a langyos tejet és 1 db L-es tojást. Kézzel vagy elektromos mixer dagasztólapátjával ruganyosra dolgozzuk a tésztát. Lágy legyen, ha nem elég lágy, adjunk hozzá még folyadékot.Szobahőmérsékleten 50 percig kelesztjük.
- Közben egy lábosban a mákot elkeverjük a cukorral, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és összeforraljuk. Hozzáadjuk a meggyet, és tíz percig főzzük a mákos tölteléket. Hűlni hagyjuk.
- A tésztát kettéosztjuk, mindkét részét lisztezett felületen kb. 1,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a lapokat a mákos töltelékkel, majd a hosszabbik oldaluknál fogva feltekerjük őket, mint a bejglit. Nagy, széles pengéjű késsel hosszában kettévágjuk a megtöltött rudakat, majd kettesével összecsavarjuk az így kapott fél-fél tekercseket. Összesen 2 kalácsot kapunk.
- A kalácsokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük, megkenjük a felvert tojással, és 45 percig kelesztjük. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük őket.
Ez is érdekelhet: 9 fenséges babka húsvétra, az édestől a sósig
Fotók: Vrábel Kriszta