Egészség

A dietetikusom árulta el a titkot: ezeket az ételeket nem szabad enni nőként 60 év felett

60 éves kor felett érdemes tudatosan kerülni bizonyos népszerű ételeket, mert komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek.
idős nő jóízűen eszik

Ahogy múlnak az évek, testünk és egészségünk igényei is változnak. Amit fiatalabb korunkban még könnyedén toleráltunk, az 60 év felett már komoly kockázatokkal járhat.

Robert W.B. Love idegtudós nemrégiben olyan ételekről beszélt, amelyeket az idősebb korosztálynak, különösen a hölgyeknek, ajánlott lenne elkerülniük. Bár ezek közül jó néhány finomság kedvencünk lehet, mégis jobb, ha fokozott óvatossággal kezeljük őket.

Sushi

Bár a sushi az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend, valójában komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A nyers tengeri herkentyűk könnyen lehetnek vírusok, paraziták és baktériumok hordozói, melyek akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. Ezek a paraziták átléphetik az agy-vér gátat, így veszélyeztetve egészségünket.

Ez is érdekelhet:

Felvágottak

Bár gyors és praktikus megoldás lehet a felvágott, hosszú távon komoly problémákat okozhat. Magas nátriumtartalmuk miatt jelentősen megnövelik a vérnyomást, ami hosszú távon szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Emellett a telített zsírsavak magas aránya a koleszterinszintet is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

idős nő jóízűen eszik

Édes péksütemények

A cukros péksütemények, édes tekercsek bármilyen ínycsiklandók is, jelentős egészségügyi kockázatokkal járhatnak. Magas gluténtartalmuk gyulladásokhoz vezethet, a nagy mennyiségű szénhidrát pedig drámaian megemelheti a vércukorszintet, fokozva a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Az édes máz pedig csupa zsír és cukor – ez már önmagában is figyelmeztető jel lehet.

Sültkrumpli

Ki ne szeretné a ropogós hasábburgonyát? Ám az olajban magas hőfokon sütött krumpli gyulladást okozó anyagokat, úgynevezett szabad gyököket termel, amelyek károsíthatják sejtjeinket. A magas szénhidrát- és sótartalom pedig cukorbetegséget és szívproblémákat okozhat.

Szénsavas üdítők

A hagyományos szénsavas üdítők rengeteg cukrot és felesleges kalóriát tartalmaznak, tápértékük viszont gyakorlatilag nulla. A bennük található savak ráadásul irritálhatják a gyomrot, refluxot és gyomorégést okozva. Rendszeres fogyasztásuk cukorbetegséghez vezethet.

Diétás üdítők

Bár kevesebb cukrot és kalóriát tartalmaznak, a diétás italok tele vannak mesterséges édesítőszerekkel és adalékanyagokkal, melyek több kutatás szerint is egészségkárosító hatásúak lehetnek.

Kenyérfélék

Bár gyakran fogyasztjuk őket, a kenyérfélék kalória- és szénhidráttartalma magas, míg tápértékük alacsony. Ráadásul sok nátriumot tartalmaznak, ami tovább növeli a vérnyomás-emelkedés kockázatát.

Ezeket az ételeket tehát érdemes elkerülni, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni fogyasztásukat, hogy hosszú éveken át megőrizhessük egészségünket és energiánkat!

Forrás 

Fotó: gettyimages