Konyha

Mit főzz a sok szilvából? Ez a 3 legjobb és leggyorsabb receptünk őszre a lekváron túl

szilva nemcsak finom, hanem tele van vitaminokkal és rosttal. Ismerd meg, miért érdemes rendszeresen fogyasztani és készítsd el a 3 legjobb receptünket.
kékszilva tálban

Miért egészséges a szilva?

A szilva az egyik legkedveltebb őszi gyümölcs, amely nemcsak ízletes, hanem számos jótékony hatással is bír. Íme, miért érdemes rendszeresen fogyasztani:

  1. Tele van antioxidánsokkal

A szilva gazdag polifenolokban és C-vitaminban, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben, így csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.

  1. Rostban bővelkedik

A szilva és különösen az aszalt szilva kiváló rostforrás, ami támogatja az emésztést és segít a bélrendszer egészségének megőrzésében.

  1. Természetes vércukorszint-szabályozó

A szilva glikémiás indexe alacsony, így lassan emeli meg a vércukorszintet, ami kedvező a cukorbetegek számára is.

  1. Szívbarát gyümölcs

A benne található kálium hozzájárul a vérnyomás szabályozásához, ezáltal csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

  1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitamin és az antioxidánsok kombinációja támogatja az immunrendszer működését, különösen a megfázásos időszakban.

  1. Segíthet a csontok egészségében

Kutatások szerint az aszalt szilva rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a csonttömeg megőrzéséhez, így csökkentheti a csontritkulás kockázatát.

  1. Természetes méregtelenítő

Magas rosttartalma és víztartalma miatt segíti a szervezet tisztulását és az anyagcsere folyamatokat.

  • Tipp: Fogyaszd frissen, turmixban, salátában vagy akár aszalva – minden formában értékes!

Ezeket olvastad már?

  1. 10 gyönyörű évelő virág, amit szeptemberben szaporíthatsz egyszerűen: itt a lista
  2. Szebb, mint a hortenzia és a fagyokig virágzik: bármely előkert dísze lehet ez a pompás bokor
  3. Soha többé nem reped meg a piskótatekercs teteje, amikor felcsavarod: ez a titok

Áfonyás citromos pite

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 18 dkg vaj

a citromkrémhez:

  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
  • 15 dkg áfonya
  1. Kivajazunk és kilisztezünk egy 28 cm átmérőjű piteformát. A tésztához sima tésztává dolgozzuk a lisztet a cukorral, a felkockázott, hideg vajjal és 2-3 evőkanál jéghideg vízzel.
  2. Ha szükséges, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál vizet. Kb. 30 percre folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk. A krémhez kézi habverővel felverjük a tojást a sárgájákkal és a cukorral, majd vízgőz felett kis lángon, folyamatos kevergetés közben besűrítjük.
  3. Hozzáadjuk a vajat, belekeverjük a citromhéjat és levet, majd még pár percig kevergetve főzzük. Hagyjuk kissé hűlni. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, és a formába nyomkodjuk. Sütőpapírt helyezünk rá, ezt megszórjuk szárazbabbal (használhatunk lencsét is).
  4. 185 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A citromkrémet a tésztába töltjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tetejére szórjuk az áfonyát.

Őszi szilva- és szőlőleves

őszi szilvaleves
Ősz szilva-szőlő leves

Hozzávalók:

  • 8 dl víz
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 3 evőkanál forraltbor-fűszerkeverék
  • 2 rúd fahéj
  • 1 db narancs
  • 40 dkg szilva
  • 25 dkg szőlő
  • 4 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 1/2 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 dl 10%-os főzőtejszín
  • 15 dkg porcukor
  1. A bort és a vizet egy fazékban összeöntjük, hozzáadjuk a fűszereket, a karikázott narancsot, és a kimagozott, darabolt szilvát. Összeforraljuk, és körülbelül 15-20 percig főzzük.
  2. A tojások sárgáját fehéredésig verjük az 5 dkg cukorral, majd csomómentesre keverjük a pudingporral, és fokozatosan, hőkiegyenlítéssel adagoljuk a leveshez. Melegítve összefőzzük, épp csak annyira, hogy egyet forrjon.
  3. A sütőt 150 Celsius-fokra előmelegítjük. 2 db szobahőmérsékletű tojásfehérjét elektromos habverővel elkezdünk habnak felverni. Amikor már szép habos, de még nem kemény a fehérje, fokozatosan, evőkanalanként hozzákeverjük a porcukrot. Minden kanál között tovább verjük a habot 1-1 percig.
  4. A kemény habot nyomózsákba töltjük, a fehérjehabból sütőpapírral bélelt sütőlapra kis korongokat/kupacokat formázunk. A sütőbe tesszük, 10 perc sütés után mérsékeljük a hőfokot 120 fokra. 35-40 percig sütjük. Ekkor kikapcsoljuk a sütőt, konyharuhával résnyire kitámasztjuk a sütőajtót, és így hagyjuk kihűlni. A levest a habcsókkal kínáljuk.

Ez is érdekelhet

  1. Őszi balkoncsodák: 6 színpompás növény, ami novemberig virágba borítja az erkélyt
  2. Indukciós vagy hagyományos elektromos főzőlap: kiderült, melyikkel spórolsz többet otthon
  3. Mikor és hogyan kell metszeni a hortenziákat ősszel? 6 lépés a jövő évi virágözönhöz

Meggyes-szilvás cobbler vaníliafagylalttal

szilvás cobler
Szilvás cobler

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 25 dkg szilva
  • 30 dkg magozott meggy (fagyasztott is lehet)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 citrom
  • 2-2 evőkanál barna cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 dl natúr joghurt vagy aludttej
  • csipetnyi só
  • a tálaláshoz adagonként 1-1 gombóc vaníliafagylalt
  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A szilvát kimagozzuk, darabokra vágjuk, egy tűzálló tál aljára szórjuk. Rászórjuk a meggyet, a fahéjat, a szerecsendiót, megcsepegtetjük a citrom kifacsart levével, és összeforgatjuk 2 evőkanál barna cukorral.
  2. A lisztet elkeverjük 2 evőkanál barna cukorral, a sütőporral, a citrom reszelt héjával, csipetnyi sóval.
  3. Hozzámorzsoljuk a vajat, felöntjük a tej és a joghurt keverékével. Sűrű, kanalazható masszát kapunk. Ha túl sűrű, tejjel, joghurttal lazíthatjuk.
  4. A gyümölcs tetejére kanalazzuk, és előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűlve 1-1 gombóc fagylalttal tálaljuk.

Azért ne feledkezz el a szilvalekvárról sem, mert az is mennyei csemege. Ráadásul van egy lusta szilvalekvár receptünk is, ami szinte magától készül el a sütőben.

Fotó: Vrábel Kriszta, gettyimages