Címlapsztori

Détár Enikő: „Nagymamának lenni vagány dolog”

Ha ránézünk Détár Enikőre, a legutolsó dolog, ami eszünkbe jut róla, az a nagymamaság. Pedig már gyakorolhat a kis Zarának köszönhetően, aki új színt hozott a színésznő életébe!  
címlapsztori détár enikő magyar sztárok rivalda sztárok

 

Amikor szeretett unokahúga és egyben keresztlánya, Niki felhívta telefonon, és bejelentette, hogy kisbabát vár, Détár Enikő szívét azonnal átjárta a melegség. Egyrészt azért, mert annak idején ő maga is nagyon fiatalon lett édesanya, másrészt, mert esze ágában sincs titkolni: szívesen unokázna már.

Megfogadta, nem lesz erőszakos

„Az életkorom szerint már régen lehetnék nagymama – mondja Détár Enikő. – Tudom, vannak, akik erre hiúsági kérdésként tekintenek, és a nagyiságot rögtön az öregséggel azonosítják, ám én ezt másként látom. Inkább lepődjenek meg azon, hogy »Jé, nagymama, és még mindig milyen fiatal a megjelenése!«. Szerintem nagymamának lenni igenis vagány dolog. Amikor a keresztlányom, Niki majd’ két évvel ezelőtt felhívott, és elmesélte nekem, hogy várandós, biztosítottam arról, hogy számíthat a segítségemre, de megfogadtam magamnak, hogy semmi esetre sem leszek erőszakos, nem öntöm rá állandóan a jó tanácsaimat, mert velem ezt csinálták annak idején, és ettől teljesen összezavarodtam.” Enikő két saját gyerek után úgy érzi, a szülés utáni depresszió kialakulásában nagy szerepet játszik az, hogy a környezete nyomasztja az újdonsült anyukát. Például ilyen-olyan megjegyzésekkel: túl sovány ez a gyerek, vagy épp túl kövér, nem kellene annyi tápszert adnod neki, nem elég már az anyatejed, hozzá kell táplálni, hagyni kell sírni, ölbe kell venni – rengeteg ellentétes vélemény kész káoszt szül a lélekben, és ez vezet a rossz hangulathoz. „Ennek tudatában egyetlen tanácsot adtam az anyasághoz a keresztlányomnak, mégpedig azt, hogy csináljon, amit akar, úgy, ahogyan akarja, és ne hallgasson senkire. Amikor a saját lányom, Gigi kisbaba volt, összetörtem az elvárások súlya alatt, de amikor a fiammal, Zsigmonddal voltam otthon, a különböző vélemények az egyik fülemen be, a másikon ki. Csak így lehet boldog és elégedett anyukának lenni, ami nagyon jótékonyan hat a babára is” – vélekedik a színésznő.

„Mi ketten nagyon jóban vagyunk”

Ugyan tanácsot nem ad Enikő, de nagyon várta a kis Zara érkezését. Amint megkapta a hírt, hogy megszületett a baba, már száguldott is hozzájuk, a kórházba. „Amikor először a karomba vettem, Zara kinyitotta a hatalmas szemét, rám nézett, és a világ összes bölcsességét ott láttam a pillantásában – meséli Enikő. – Ahogy az arcomat pásztázta, olyan érzésem volt, mintha aranyló fénysugár hatolna a lelkembe, és úgy éreztem, ez a tündéri kicsi lány minden gondolatomat, és egyáltalán, a sorsomat ismeri. Első perctől tudtam, hogy mi ketten nagyon jóban leszünk. Még csak tíz hónapos, és nyilvánvaló, hogy ebben az életszakaszban az anyukája a világ közepe, de nagyon is látom magunkat, amint néhány év múlva már együtt megyünk kirándulni, játszótérre vagy nyaralni. Amikor az anyukája, Niki kicsi volt, családi hagyománynak számított, hogy miután véget ért a színházi évad, összetereltük a saját gyerekeinket a rokon gyerekekkel, és mindannyian együtt indultunk a vakációra. Az elmúlt években a lehetőségeim nem engedték, hogy ilyen nagy, családi üdüléseket szervezzek, de amint lesz rá módom, szeretném ezt a szép szokást visszaállítani. Már csak azért is, mert az év jelentős részében kész rohanás az életem a sok munka miatt, és a közös pihenés alkalmával van időnk igazán tartalmas együttlétre. Szeretnék minél jobban jelen lenni az én kis keresztunokám, Zara  életében, akit imádok, és mindig is nagyon fontos volt számomra, hogy összetartsam a családot.”

„Tartson sokáig ez a szép időszak!”

Talán nem gondolnánk róla, de a valóság az, hogy Détár Enikő tyúkanyótípus, aki szereti kényeztetni és vendégül látni a szeretteit. Ő főzi a legjobb lecsót, aminek minden családtagja csodájára jár. Szereti az otthonukat rendezgetni, és azt mondja, egyszer még a barkácsolást is szívesen megtanulná. Örömmel meséli, hogy ezt a hajlamát a lánya is örökölte, aki épp a napokban ad a kis Zarának egy nem mindennapi ajándékot.

„A lányom és Niki együtt festenek majd gyönyörű képeket a keresztunokám szobájának falára – meséli Enikő. – Annyira jó látni, hogy ilyen jól megvannak, és ennyit törődnek egymással. A lelkemben már látom magam előtt, milyen szép, nagy család leszünk pár éven belül, még több gyerekkel, és akkor talán már nemcsak keresztnagyi leszek, hanem igazi is. Csöppet sem fog zavarni a tudat, ahogyan a páromat, Pétert sem aggasztja majd, hogy egy nagymamával bújik ágyba esténként – nevet Enikő. – A mi kapcsolatunk egyébként sem mindennapi, ennek ellenére már négy éve, hogy boldogok vagyunk. Nagyon élvezem most ezt a békét, ami körülvesz, és noha tudom, hogy az élet maga folyamatos változás, de nagyon remélem, hogy minél tovább kitart nálunk ez a szép időszak.”

Szívesen lép ki a saját bőréből

Enikő nagy örömmel vetette bele magát a TV2 Sztárban sztár című műsorába. Mint mondja, óriási kihívásként tekint a feladatra, hogy hétről hétre más híresség bőrébe kell bújnia. „Szívesen alakítanék olyan dívákat, mint Cher vagy Amy Winehouse, de biztos vagyok abban, hogy a műsorkészítők jól megtréfálnak majd mindenféle férfikarakterekkel és olyan női előadókkal, akik a lehető legtávolabb állnak tőlem. Végül is ez nem baj, mert épp ettől kihívás és jó játék ez a műsor, hogy mennyire vagyunk képesek kilépni önmagunkból, és átlényegülni valaki egészen mássá. Remélem, a nézők szeretik majd a produkcióimat, és minél tovább versenyben maradhatok” bizakodik a színésznő.

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete