Címlapsztori

Anglia megbocsájtott a „Rottweilernek”: Károly mellett királyné lesz ma Kamilla – de ki ez a nő pontosan?

Ami még húsz éve is elképzelhetetlen volt, az ma megtörténik: Károllyal együtt megkoronázzák azt a nőt, akit egyidőben a fél világ utált, és aki felé végül megenyhültek  a britek, mert rájöttek, csak egyetlen bűne van: szeret egy férfit.

Ha megnézzük az utóbbi években a Kamilláról készült fényképeket, egy nyugodt, derűs, elegáns, humoros nőt láthatunk, aki mindig ott van férje, a király mellett, vagy inkább mögötte. Szinte hihetetlen, hogy nem rokkant bele abba a gyűlölet- és rágalomhadjáratba, amit 1992 óta el kellett viselnie, mióta kiderült, viszonya van az akkor még trónörökös Károllyal. Sőt, hozzáment, és vállalta a nyilvános életet, a királyi munkát annak minden előnyével és jelentős hátrányával együtt. Pedig nem erre a szerepre született.

Kamilla 1972-ben találkozott először Károllyal

Már négyszeres nagymama

A királyné 1947. július 17-én Londonban született, arisztokrata felmenőkkel büszkélkedő, jómódú családba, Camilla Shand néven. Apja háborús hős, katonatiszt, majd borkereskedő volt, anyja háztartásbeli. Nővérével és nemrég elhunyt bátyjával vidéken nevelkedett, ma is imádja a vidéki létet. Bentlakásos iskolába járt Angliában és Svájcban, végül lakberendezést tanult Párizsban. Dolgozott is egy ideig a szakmában. Családi kapcsolata révén bejáratos volt a felsőbb körökbe, 1972-be egy lovaspóló-mérkőzésen találkozott először az akkor 24 éves Károllyal. „A maga ükapja, VII. Edward király és az én dédanyám, Alice Keppel szeretők voltak, mit szólna a folytatáshoz?” – lépett a lány a herceghez. Akár így volt, akár nem, a cigarettázó, bulizó, nem éppen szűzies életet élő Kamilla egy életre megbabonázta Károlyt.

Kamilla első esküvője, Andrew-val

Ekkor kezdődött a szerelmük. Csakhogy Károly túl fiatal volt a házassághoz, katonai karrierje évekre a világ túlfelére szólította, és nem kérte Kamillát, hogy várjon rá. Ez volt életük legnagyobb baklövése. A nő pedig elfogadta Andrew Parker-Bowles házassági ajánlatát, és szült neki két gyermeket, akik mára négyszeres nagymamává tették Kamillát.

Öt év boldogság jutott Dianának

Károly és Kamilla szerelme valószínűleg nem múlt el, de ellentétben azzal, amit például a Korona című sorozat sugall, találkoztak ugyan, de házasságtörést nem követtek el. Károly tudta, hogy meg kell nősülnie, és amikor kiválasztotta Dianát, Kamilla félreállt. Diana tudott Kamilláról, tudnia kellett, hiszen Sandringhamben a királyi család szomszédjaként élt, nagyanyja az anyakirályné udvarhölgye és barátnője volt, apja a királynő udvarához tartozott.

Fred és Gladys néven becézik egymást, 18 éve házasok

Károly és Dia­na mindent megtett, hogy 1981-ben köttetett esküvőjük után szépen éljenek, ám túl nagy volt köztük a személyiségbéli különbség, másra vágytak, és ’86-ra már külön hálószobájuk volt. Károly és Kamilla – akinek szintén gallyra ment a házassága – ekkor újították meg viszonyukat, mely 1992-ben látott napvilágot abban a könyvben, melyet Diana diktált le egy újságírónak, és melyben önmagát áldozatként, Kamillát – akit csak Rottweilernek gúnyolt – pedig minden baj okozó­jának állítja be. De mi is volt a bűne Camilla Parker-­Bowlesnak? Az, hogy egy életen át szerette Károlyt, ő pedig Kamillát. Soha egyiküknek sem volt más szeretője, ellentétben Dianával.

Soha nem teregette ki a szennyest

Kétség sem fér hozzá, hogy Diana anyaként és a jótékonyság területén maradandót alkotott, de talán mert személyiségének és ragyogó megjelenésének köszönhetően mindig a központban volt, akaratlanul is elhalványította férjét, a királyi család tagjait és azok munkáját. Kamilla ezt soha nem tette, nem tolakszik előtérbe, nem vágyik arra, hogy jótékonysági és közfeladatai közben sztárként kezeljék, hogy idegen vagy akár beteg gyermekeket, embereket ölelgetve fotózzák, ajnározzák. Tudja, hogy a figyelem a férjének, az egykori trónörökösnek, ma királynak kell, hogy szóljon. Diana számos interjúban teregette ki a magánéletét, ócsárolta Károlyt, Kamillát, megkérdőjelezte a monarchia létét.

Az utóbbi három évszázadban minden koronázáskor használták az aranyhintót

Annak az intézménynek a létét, melynek elsőszülött fia és ma már unokája, György herceg az öröksége. Kamilla ilyet soha nem tett, nem beszélt a magánéletéről, nem kritizálta Dianát, sem a királyi rendszert. De teszi a dolgát, felhívja a figyelmet alapítványokra, felkarol nemes ügyeket, pénzt és támogatókat szerez azoknak, gyakran elkíséri férjét annak útjaira. Pedig maradhatott volna elvált nő, kényelmesen élhetne nagymamaként, közben találkozgathatna diszkréten Károllyal. De 18 éve hozzáment a szeretett férfihoz, Károly miatt vállalta a királyi életet, a rivaldafényt, az őt nem ismerő emberek gyűlöletét. Akiknek nagy többsége mára tudja, a 75 éves Kamilla szeretete, csendes támogatása nélkül Károlyból nem lenne az a kiegyensúlyozott és főleg boldog király, amilyet a nép szeretne.

II. Erzsébet királynő koronázása 1953-ban

Szöveg: Szabó Csaba

Fotó: Handout/Hugo Burnand/Buckingham Palace via Getty Image, Gettyimages, profimedia

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete