Címlapsztori Sztárok

Negyven éve hunyt el Máté Péter, lánya, Dorka mesélt: „Apu elvesztésével nagyon nehéz helyzetbe kerültünk”

Éppen negyven éve, hogy a legendás énekes itt hagyott minket. Dorkával idézzük fel a múltat, és bepillantást nyerhetünk abba is, hogyan él, mit csinál most Máté Péter családja.

Ez majdnem szerelem volt, Azért vannak a jó barátok, Ott állsz az út végén, Egyszer véget ér a lázas ifjúság, Elmegyek. Csupán néhány örökzöld sláger Máté Péter fantasztikus hagyatékából. A zenész korának kimagasló képességű előadóművésze volt, dalai a mai napig kedvelt szerzemények.

Mi nem úgy éltünk otthon, hogy apu hű, de nagy sztár! Szerettük a hangját, elismertük a tehetségét, de nem jött elő témaként a vasárnapi ebédnél, hogy ő egy híresség. Nem is várta el, hogy körülrajongjuk. Szerény ember volt, aki imádta a munkáját. Édesanyánk próbált nyugodt családi hátteret biztosítani nekünk, ami nem mindig volt egyszerű. Sok zenész megfordult nálunk, többek között Soltész Rezsőre, Vikidál Gyulára és S. Nagy Istvánra emlékszem. Éjszakába nyúlóan írták a dalokat, gitáron és pianínón kísérték egymást. Egy kis hangzavar mindig volt nálunk” – meséli nevetve Dorka.

A telkükön csapvíz sem volt

Máté Péter kétszer nősült. Első felesége a táncdalénekesnő Dékány Sarolta volt, a második Edit, akitől két lánya, Dorka és Mici született.

„A nővérem 1971-ben, én 1978-ban jöttem a világra. Apu akkor már népszerű volt, nagyon sokat utazott vidéki fellépésekre. Anyukánk háztartásbeliként gondoskodott rólunk, és az apai nagymamánk is velünk lakott. Először a Krisztina körúton éltünk, később egy tanácsi lakásba költöztünk a Budafoki útra. Nem voltunk gazdagok, de szegények sem. Szerintem, átlagos szinten éltünk. Volt egy telkünk Pázmándon, de ne egy elegáns villát képzelj el rajta, hanem egy düledező parasztházat. Eleinte a csapvíz sem volt bekötve, a kútról hordtuk a vizet a fürdéshez, mégis imádtuk ott tölteni a nyarakat. Bográcsoztunk a kertben, együtt volt a család, és csak ez számított.”

Péter a telkükön. Idén február 4-én 77 éves lenne

Máté Péter özvegye korábban azt nyilatkozta, hogy a férje a két végén égette a gyertyát. „Az igaz, hogy apu nagy dohányos volt. Akkoriban a felnőttek a lakásban is cigarettáztak. Napi két dobozzal simán elszívott, és a konyakot is szerette. Nem volt alkoholista, de tudott bulizni. Ha túlzásba esett, egy időre szörnyen egészséges életmódra váltott, utána pedig elölről kezdte a szélsőséges életformát. Nagy amplitúdóval működött, igazi bohém művészlélek volt.”

Nehéz helyzetbe kerültek

A legendás énekes nem erőltette lányait a művészi pályára. Dorkából fotós lett, Miciből vendéglátós.

„A nővéremnek szép hangja volt. Apu egyik dalában, az Ébredj!-ben gyerekként énekelt is, de sem ő, sem én nem vágytunk a reflektorfénybe. Örülök, hogy akkor voltam gyerek, amikor még nem voltak celeb apukák, vagyis a sztárok hétköznapi módon éltek. Édesapám mindig egyszerű emberként viselkedett, sosem éreztette azt, hogy ő valaki. Mi sem csináltunk nagy ügyet abból, amikor a tévében láttuk szerepelni. Elfogadtuk, hogy ez együtt jár a munkájával.”

Az énekes özvegye, Edit ma már nyugdíjas

Dorka csupán hatéves volt, amikor az édesapja váratlanul elhunyt 1984-ben. „Apu elvesztésével nagyon nehéz helyzetbe került a családunk. Anyu azonnal elment dolgozni, mert valamiből ki kellett fizetnie a számlákat. A Madách Színház szervezési osztályán helyezkedett el, miközben minket nevelt, és két beteg idős emberről – a saját anyukájáról és az édesapánk anyukájáról – is gondoskodott.”

A gyenge szíve vitte a sírba

Unokája, Dani nagyon jól főz

Ha az énekes most élne, már háromszoros nagypapa lenne. „A nővéremnek van egy majdnem 18 éves fia, Gergő, nekem egy 21 éves fiam, Dani és egy 19 éves lányom, Kamilla. Az unokák kaptak zenei képzést, de csak a maguk örömére, nem akartak zenei pályára lépni. Sok minden érdekli őket, sportolnak, és jól is főznek. Például a fiam a Konyhafőnök Junior című tévéműsorban versenyzett pár évvel ezelőtt. Természetesen tudják, hogy ki volt a nagyapjuk, hallgatják a dalait is, de nem sztárként tekintenek rá, hanem családtagként. A nyugdíjas édesanyánk szerencsére még velünk van. Apu elvesztése után soha többé nem ment férjhez. A mindennapokban időnként szóba kerül valami vicces vagy kedves történet apukánkról. De mi nem a rajongói vagyunk, és az unokáival sem magoltatjuk be a nagypapa életrajzát. Egyszerűen csak velünk van úgy, ahogy bármelyik családban egy szeretett, de elveszített családtag.”

Unokája, Kamilla sportos életet él

Sokféle mendemonda kapott szárnyra az énekes váratlan halála kapcsán. „A legnagyobb hülyeség, amit olvastam, hogy sclerosis multiplexben is szenvedett. Apunak a szíve volt gyenge, és sajnos nem ment időben orvoshoz. Ha jobban törődött volna az egészségével, talán még most is élne, hiszen februárban töltené be a 77. évét. Az évfordulón mindig kimegyünk a sírjához a Farkasréti temetőbe, de a nővérem például utál kijönni. Számára apu nem ott van. Jó érzés nekünk, hogy az édesapánk slágerei nem fakultak meg, és a mai napig nagyon sokan szeretik őt.”

Az egész família lelkes állatvédő

Biztos büszke lenne a lányaira, Dorkára és Micire

Máté Péternek mindig volt kutyája, és a gyerekeinek is van. A családdal jelenleg hat eb él. Dorka szívügyének tekinti, hogy segítsenek a bajba jutott négylábúakon. „ A lovasberényi Kóborka Állatvédő Egyesület lelkes pártfogói vagyunk. Jelenleg 150 kutya keres örökbe fogadó gazdit. Minden támogatásnak nagyon örülünk, mert ennyi állatot etetni és megfelelő orvosi ellátást biztosítani számukra nem kis feladat” – mondja Máté Dorka.

Fotó: Mti, Archív

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete