Címlapsztori Sztárok

Még a frizurának is van jelentősége: roma hagyományokról mesélt Bódi Margó, Nótár Mary és Völgyi Zsuzsi

Nemcsak a színpadon ragyognak, hanem a hétköznapokban is vibráló hangulatot teremtenek. Örömmel meséltek nekünk a családi hagyományaikról, vidéki gyökereikről és a tradíciókról, amelyek összekötik a három énekesnőt.

Margó tyúkanyóként figyeli Zsuzsit és Maryt, és ha jó szóra, tanácsra, vagy akár egy hagyományos receptre van szükségük, megígérte, hogy számíthatnak rá. A beszélgetés közben az is kiderült, a roma hagyományok a külsőségekben is megmutatkoznak náluk. Nem mindegy ugyanis, hogyan hordják a hajukat, hiszen minden frizurának más jelentése van.

„Aki még nem ment férjhez, vagy nincs párja, kiengedi a haját, ez mutatja, hogy még lány. Ha már asszonyka, akkor is leengedheti, viszont elöl össze kell fognia. Az ilyen korúaknak pedig mint én, nem illik leengedni a hajukat, ezért összekontyozva hordom” – magyarázza Margó, majd hozzáteszi, sokan már nem tartják ezeket a szokásokat, de neki fontosak a hagyományok. A 62 éves énekesnő öltözködésében ugyanígy megjelenik a roma kultúra. „Nem viselek térden felüli szoknyát, nadrágot és mély dekoltázsú felsőt.”

Nagymamaként a játszótéren

A Bódi házaspárnak öt unokája van, a legfiatalabb négyéves, a legidősebb huszonöt. „Gusztival igyekszünk átadni a roma tradíciókat, gyakran beszélünk róla a kicsiknek. Ha nem is tartják majd, legalább tudjanak róla. De azért bízom benne, hogy a hagyományaink beléjük ivódnak. Az unokák nevelésébe próbálok nem beleszólni, olyan nagymama vagyok, aki szereti, öleli őket, elmegyek velük fagyizni, a játszótérre, és ha a kicsi Lilien azt mondja, csússzak le a csúszdán, örömmel megteszem” – árulja el nevetve Margó.

Hogy Nótár Mary és Völgyi Zsuzsi miként tartja a roma hagyományokat, az eheti Meglepetés magazinból kiderül.

Részletekért keresd a Meglepetés magazint nyomtatott formában a boltokban, vagy fizess elő most:
fotó: Schumy Csaba
Smink: Pöpl Andrea • Haj: Györfi Anita • Stylist: Vadas Mariann