Címlapsztori Sztár

Cooky következetes apuka, Vajtó Lajos gondoskodó: csemetéiknek a nyári szünetben mindent szabad

Hogyan neveli Cooky a fiait? És mire tanítja Vajtó Lajos a kislányát? Amíg Elza a vagány Kevinnel és Nátánnal játszott, az apukákat faggattuk a családi életükről.

A két kis bajkeverő, Kevin és Nátán imádnak szerepelni és bohóckodni, de persze tudják, hogy hol a határ.

„Nem vagyok szigorú apuka, de vannak dolgok, amiket megkövetelek tőlük – kezdi a rádiós műsorvezető. – Például a lányokkal udvariasnak kell lenniük. A közös játék sem durvulhat el, és szerencsére nem is szokott erre példa lenni. Az ötéves Nátán felnéz a bátyjára, aki szeptembertől kezdi az első osztályt az iskolában.”

Vajtó Lajos és Fésűs Nelly közös lánya, a 9 és fél éves Elza már nagynak számít Cooky fiai­hoz képest, s talán ezért is bújt ki belőle rögtön az anyai ösztön, a gondoskodás. „Én is mindig olyan voltam, hogy a kisebbeket, gyengébbeket védelmeztem – meséli Vajtó Lajos. – Ezt a tulajdonságot Elza tőlem örökölte. Jó látni, hogy a lányom hasonlít rám, és a gyerekeink azonnal egy hullámhosszra kerültek.”

A családok két éve barátkoztak össze

Miközben az édesapák a szemük sarkából figyelik a párnacsatázó gyerekeket, arról mesélnek, milyen fontosnak tartják, hogy a srácok rendszeresen sportoljanak. „Kevin óvodás kora óta focizik, jelenleg a Fradiban. Az edzők tehetségesnek, nagy reménységnek tartják. Örülnék, ha profi labdarúgó lenne, mert én szenvedélyesen rajongok a fociért. A kisebbik fiú, Nátán a nyugodtabb. Ő muzikális, szépen rajzol és szereti a logikai játékokat” – árulja el Cooky.

Lajos lánya is sokoldalú. Színésznő édesanyjától, Nelly­től örökölte a szép hangját, amatőr teniszező édesapja révén pedig a mozgás szeretetét.

„Elza művészi iskolában tanul, kitűnően zongorázik, szeret szavalni, délutánonként pedig jégkorongra viszem, és a kajakozás is érdekli. Most még nem tudjuk megmondani, hogy a művészi véna vagy a sport­vonal lesz-e nála dominánsabb, de szeretnénk a lehetőségeket megmutatni neki. A végső döntést azonban teljes mértékben rábízzuk” – mondja a sikeres üzletember, aki a két évvel ezelőtti Farm VIP tévéműsorban ismerte meg jobban Cookyt, és azóta is tartják a kapcsolatot egymással.

„A beszélgetéseink közben rájöttünk, hogy a családjaink hasonlóképpen működnek. Náluk és nálunk is matriarchátus van, vagyis az anyukák szava a döntő. Bár mindketten szeretjük azt hinni, hogy mi irányítjuk otthon a dolgokat, valójában nem így van. Az én feleségem, Nelly és Cooky párja, Debóra is nagyon erős egyéniség és mindketten csodálatos édesanyák.”

A gyerekek még a szekrénybe is bebújtak. Szülői engedéllyel rosszalkodhattak

Lajos édesanyja küldte Elzát

Az őszülő halántékú Vajtó Lajos későn lett apuka. „Talán ebből is adódik, hogy nagyon intenzív a kapcsolatom az egy szem lányommal, hiszen a mi közös időnk véges, éppen ezért minőségi időt töltünk együtt. Sokat beszélgetünk, játszunk együtt, és az is az én napi feladatom, hogy Elzát hozom-viszem az iskolába, a különórákra.”

A 65 éves családfő úgy érzi, a néhai édesanyja küldte számára Elzát. „Anyukám elvesztése után három hónappal fogant meg a lányom. Őt látom Elza szemében, arcában, gesztikulációjában és hangjában is. Amikor a kislányomra nézek, elolvadok. Olyan mintha az édesanyámmal találkoznék, ami sajnos már nem lehetséges…” Elza nem ismerhette az apai nagymamáját, de mégis őriz tőle egy személyes tárgyat.

„Anyukám szegény ápolónő volt. A halála után két nagyon kedves dolog maradt rám. A karikagyűrűje és az imalánca. Az ékszer most Nelly ujján van, az imaláncot pedig Elza elkérte tőlem. Boldogan adtam neki, pedig korában mindig velem volt, a szívem feletti ingzsebembe tettem, mert lelkileg olyan erősen kötődtem hozzá.”

Cooky édesanyja Franciaországban él. Kevin és Nátán évente csak kétszer-háromszor találkoznak a nagymamájukkal, Violettával. „Anyukám 87 éves, de szerencsére jó egészségnek örvend, ellátja magát egyedül is. A borzasztó hőségben azonban nem vállalta az utazást Magyarországra, ezért augusztusban mi látogatjuk meg őt.”

Medencés buli lesz júliusban

Lajos lánya és Cooky fiai egy családi wellnesshétvégén barátkoztak össze, májusban a gyereknapot töltötték együtt, hamarosan pedig sort kerítenek egy kerti zsúrra. „A legutóbbi közös program olyan jól sikerült, hogy meghívtuk magunkhoz Lajosékat – mondja a leendő vendéglátó, Cooky. – Amíg mi, felnőttek beszélgetünk és grillezünk a teraszon, a gyerekek élvezhetik a medencét, kedvükre pancsolhatnak a vízben. Az érdi házunk gyerekbarát. Nem kell strandra menni, hiszen nálunk minden adott az önfeledt bolondozáshoz. Megígértem nekik, hogy az a nap olyan lesz, mint egy gondtalan nyaralás. A vakáció alatt mindent szabad, engedéllyel rosszalkodhatnak.”

fotó: Sándor Berill, Schumy Csaba, Privát