Divat Otthon

Otthon is lehet saját Sakuránk: ezek a cseresznyevirágok bírják az európai klímát is

Minden évben áprilisra esik a japán cseresznyevirágzás, ahogy ők nevezik, a Sakura-ünnep. Ennek a lenyűgöző díszfának számos fajtája nálunk is remekül megél.

A két kedvenc

Magyarországon a legismertebb és leg­elterjedtebb japán cseresznyefajta a telt, rózsaszín virágaival díszítő, nagyméretű fává fejlődő Kansan fajta, valamint az elterülő koronájú Kiku-shidare. Az előbbit sokszor útsorfaként, vagy magában, parkfaként ültetik. Az utóbbi, korlátozott növekedése miatt a saját kertünkben is jól érzi magát. Metszéssel folyamatosan kordában tarthatjuk, így nem nő túl a helyén. Termést azonban egyiktől se várjunk!

Vöröslombú csoda

Igazi kertészeti ínyenceknek való fajta a Royal Burgundy, amely nemcsak telt, rózsaszín virágaival gyönyörködtet, hanem a lombjával is, ami kihajtáskor, a virágzással egy időben fényes, vörös színű. Nagyméretű fa lesz, így hát kertben, parkban, önmagában állva is páratlan látványt nyújt.

Zöldes különlegesség

Nagyon érdekes az Ukon fajta, amely halványzöldes-rózsaszínes árnyalatú, telt virágaival díszlik ki a többi növény közül. Képes nagy méretű fává cseperedni, azonban a koronája nem nagyon ágazik el, ezért fiatal korában érdemes metszeni, hogy oldalhajtások nevelésére ösztönözzük. Termést ez a fajta sem hoz, dísznövényként tartjuk.

A terasz királynője

Dézsás növényekkel díszített teraszokon találkozhatunk a csüngő koronát nevelő Shidare Yoshino fajtával. Ez hasonlít leginkább a hagyományos, gyümölcsöt hozó cseresznyefákhoz, legalábbis ami a virágszínt és a felépítést illeti. Szirmai fehérek, porzó és termő is megtalálható bennük. Ezt a fajtát érdemes virágzás után metszeni, hogy esernyőre hasonlító koronaformáját meg tudja tartani. Végleges mérete attól függ, milyen oltási eljárást alkalmaztak hozzá – erről érdeklődjünk a kertészetben!

Így gondozzuk!

Minden díszcseresznye szereti a tápanyagban gazdag talajt, és a kezdeti időszakban az öntözést. A bőséges virághozamhoz tűző napra van szüksége, csak akkor kell extra vizet adni neki, ha nagyon száraz a nyár. Mivel gyökere mélyre hatol, tápanyag-utánpótlás sem szükséges. A tetvek és a monília néha megtámadja, de nem okoz nagy kárt benne.

Nyúlánk korona

Kis kertekben könnyen elhelyezhető az Amanogawa fajta is. Keskeny koronát nevel, olyan, mint egy oszlop, de ettől függetlenül a  fa képes magasra nőni. Halványrózsaszín, féltelt virágai nagyjából egy hétig díszítenek. Metszeni nem szükséges.

Kérdése van a növényeivel kapcsolatban? Tegye fel szakértőnknek a  [email protected] e-mail-címen!
Olvasóink leveleire csak a lap hasábjain válaszolunk.

Szakértő: Kiszel Péter, okleveles kertészmérnök

Fotó: Adobestock, Gettyimages

Balázs Klári címlapfotózás

Gidamentés

Szofi a gólya

Csomagolásmentes üzlet

Iain Lindsay Britt nagykövet üzenete