Divat

Öt tipp a tökéletes dekoltázsért: egy jó almáspite hozzávalói feszesítik a bőrt

Itt a nyár, előkerültek a mélyebben kivágott ruhák. Szerencsére néhány házi módszerrel sokat tehetünk a csodaszép dekoltázsunkért.

Ne lepődjünk meg, ha a tükörbe nézve azt látjuk, hogy nyakunk és dekoltázsunk bőrén ráncok jelennek meg, miközben arcbőrünk még fiatal és feszes. Ezeken a helyeken ugyanis jóval vékonyabb a bőr, mint az arcon, így sokkal érzékenyebb a nap és a környezet káros hatásaira.

Hideg víz és gyengédség nem ellentmondás

Reggelenként hideg vizes szivaccsal dörzsöljük át a nyakat és a dekoltázst. Ezután kenjük be mindkettőt az arcunkra használt hidratálókrémmel, amit nagyon finom, paskoló mozdulatokkal juttassunk a bőrbe. Ha az arckrémünkben nincs fényvédő, akkor nyáron feltétlenül használjunk napkrémet is, ha lehet, legalább 10-es faktorút.

Este, amikor lemossuk arcunkról a sminket, töröljük át arctisztító tonikkal és arclemosó tejjel a nyak- és a dekoltázs bőrét is. Meg fogunk lepődni, mennyi szennyeződés jön le rólunk!

Ápolóolajok: legyen saját keverékünk

Az olajos pakolások lényege, hogy kézmeleg olajat kell használnunk. Már az egyszerű olívaolajas pakolás is csodákat tesz. De készíthetünk egyedi keverékeket, amikor fél csésze vivőolajba (avokádó, jojoba, mandula vagy olíva) néhány csepp speciális illóolajat keverünk.

Figyeljünk oda, hogy csak a valódi, százszázalékos olajak hatásosak. Ráncok ellen a legjobbak a sárgabarackmag, a rózsa, a mogyoró, a ligetszépe, a szantál, a mirha és a pacsuli illóolajai.

Só vagy cukor: természetes bőrradírok

Hetente egyszer érdemes megtisztítani a dekoltázs bőrét az elhalt hámsejtektől. Ehhez két gyorsan és könnyen elkészíthető természetes háziszert ajánlunk:

  • Sós bőrradír: Öntsünk a tenyerünkbe minél finomabb szemű tengeri sót. Nedvesítsük be a dekoltázs bőrét, majd óvatosan dörzsöljük át sóval, ügyelve, hogy mozdulataink finomak legyenek.
  • Cukros bőrradír: Ezzel a radírral nemcsak radírozzuk, hanem feszesítjük, ápoljuk is a bőrt. Keverjünk össze szőlőmagolajat és barna cukrot, majd a keverékkel finoman masszírozzuk át a dekoltázs bőrét. Ezt a bőrradírt olívaolajjal és finomított kristálycukorral is elkészíthetjük. Olcsóbb, és kevesebb az utánajárás.

Tejszín és hab – hatásos házi pakolások

Az alábbi pakolások magas ásványianyag-tartalmuk, bőrpuhító hatásuk és hidratáló, tisztító tulajdonságaik miatt hasznosak:

  • Tojásfehérje-tejszín: Állítólag ez a pakolás a fotómodellek kedvence. Egy tojásfehérjét kemény habbá kell verni, majd elkeverni egy evőkanál felvert tejszínnel. Negyedóra alatt gyönyörű bőr az eredmény.
  • Sütőtök-túró-méz: 1 evőkanál pépesített sütőtököt keverjünk össze 1 evőkanál mézzel és ugyanennyi túróval. Minimum 10 percig hagyjuk hatni.
  • Méz-túró: A recept ugyanaz, mint fent, de sütőtök nélkül. Célszerű másfél-másfél evőkanállal adagolni a hozzávalókat.
  • Reszelt alma-tejszínhab: Két evőkanál tejszínhabot keverjünk el ugyanennyi reszelt almával. 15 percig hagyjuk hatni, kiváló ránctalanító hatása van. Arcon is alkalmazható. És ha egy evőkanál almaecetet is teszünk hozzá, még pattanások ellen is jó.

Tudta?

Hiába vigyázunk rá, a bőrünk egy idő után megadja magát. Csökken a benne lévő kollagén és elasztin mennyisége. Ez a két fehérje felelős a bőr rugalmasságáért és feszességéért. Hiányuk miatt a bőr elvékonyodik, és érzékenyebb lesz. Sokkal jobban meglátszanak rajta az elszíneződések, és azokon a területeken, ahol a korábban feszes bőr rendszeresen mozgott, ráncok keletkeznek. Az évek múltával a bőr tovább vékonyodik, a ráncok tovább mélyülnek. Az izmok körüli részek különösen kitágulnak, ezért van, hogy ott a leglátványosabb a bőr megereszkedése.

3 gyakorlat, 6 perc torna

Naponta 6 perc igazán nem nagy áldozat a tartósan gyönyörű dekoltázsért.

Álljunk egyenesen, húzzuk ki magunkat, és próbáljuk meg a lapockáinkat hátrahúzni, minél jobban közelítve őket egymáshoz. Végezzük el a gyakorlatot kétszer 15-ször.

Feküdjünk a hátunkra felhúzott lábbal, vegyünk súlyzót (vagy ásványvizes üveget) a kezünkbe. Nyújtsuk ki oldalra a karjainkat, majd emeljük fel őket a mellkas előtt. Szintén kétszer 15 alkalommal végezzük.

A fekvőtámasz az egyik legjobb gyakorlat
a feszes dekoltázs érdekében. Minden nap csináljunk 10-et, ha nem megy a hagyományos, akkor női fekvőtámaszt, térdelőtámaszból.

Recept: Házi feszesítőkrém nyakra és dekoltázsra

A krém készítése közben ügyeljünk rá, hogy a hozzávalók ne forrjanak fel. A túlmelegítés ugyanis csomóssá teheti, kicsaphatja a krémet, és kezdhetjük az egészet elölről.

Hozzávalók:
1 ek. édesmandula-olaj
2 ek. szőlőmagolaj
1 ek. kakaóvaj (bioboltokban kapható)
2 ek. méhviasz
¼ ek. boraxpor (gyógyszertárban kapható)
3 ek. narancsvirágvíz (keleti fűszerboltokban kapható)
20 csepp keserűnarancs illóolaj

1. Vízfürdőben keverjük össze az édesmandula- és a szőlőmagolajat a kakaóvajjal és a méhviasszal. Csak addig melegítsük, ameddig a viasz és a kakaóvaj el nem olvad. Alaposan keverjük el.
2. Egy másik edényben melegítsük össze a boraxport és a narancsvirágvizet, ameddig a boraxkristályok el nem olvadnak.
3. Óvatosan öntsük a boraxos keveréket a másikhoz, folyamatosan kevergetve, ameddig egy krémes elegyet kapunk.
4. Hagyjuk kihűlni a krémünket addig, ameddig már kényelmesen bele tudunk nyúlni, és nem érezzük túl forrónak. Ekkor adjuk hozzá a keserűnarancs-olajat. Keverjük össze alaposan, majd töltsük át egy szép kis tégelybe.
5. A krém két hónapig őrzi meg a minőségét a fürdőszobapolcon, de ha hűtőben tároljuk, akkor 4 hónapig is felhasználható.

Fotó: profimedia