Divat Egészség

Traumafeldolgozás nyaralás után: 7 nap, 7 kényeztető rituálé a bánatos napokra

A nyaralás után nehéz visszarázódni a mindennapokba, ha pedig idén nem tudtunk elutazni, méginkább kijár a kényeztetés. Segítünk kikapcsolni a külvilág zaját egy órára a hét minden napján.

Hétfő: indiai fűszernap a testnek

Gondolatban kalandozzunk el a fűszeres aromák és a selymesen simogató olajok ázsiai országába! Az indiai jógik titka a természetesen ragyogó bőr elérésére a konyhában rejlik. Szerezzünk be néhány különleges magot és fűszert: sáfrányt, kurkumát, mandulát, szezámmagot, szárított mentalevelet. Őröljük meg a hozzávalókat egy kis mozsárban, és máris kész az egzotikus arcradíralap! Ha feszesíteni szeretnénk, néhány teáskanálnyit mézzel vagy tojásfehérjével, ha száraz a bőrünk, rózsavízzel, ha problémás, joghurttal, ha pedig normál, vízzel keverjünk ki úgy, hogy kenhető pépet kapjunk. Pakolásként tegyük fel az arc és a dekoltázs területére, majd hagyjuk szikkadni néhány percig. Ezután radírozó mozdulatokkal mossuk le, majd egy vattakoronggal töröljük át a felületet, így megújítva a bőrt. A rituálé befejezéseként langyos szezámolajjal kenjük át az egész testünket.

Kedd: „Az óceán ereje” méregtelenítő fürdő

A melegebb napokon is jólesik a bőrünknek egy nagy kád fürdővíz, no persze nem forrón! A méregtelenítő vízi kezelések titka, hogy kellemes, kézmeleg vízben érdemes végezni azokat, mellőzve a tisztítóanyagokat. Tehát tusolás utánra iktassuk be a fürdőt, hogy a kádba már ne kerüljön habzó anyag. Öntsünk egy kád tiszta vízbe 1 kg Himalája-sót, és abban lazítsunk 20 percig. A só megtisztítja a testünket a méreganyagoktól, ásványianyag-tartalma feltölti a bőrt.

Fontos, hogy a fürdő után legalább fél órára pihenjünk le, így hatékony a méregtelenítés. Eközben válasszunk a természet hangjai közül zenei aláfestésnek.

Az óceán hullámainak hangja: megnyugtat, ellazít. Az erdő hangjai: energetizál, feltölt.

A vízesés hangja: segít megtisztítani az elmét. Elképzelhetjük azt is, hogy alatta állunk, és végigmossa a hátunkat.

Szerda: Féldrágaköves hideg-meleg terápia

Mindig is egy különleges arcmasszázsra vágytunk, de nem szeretnénk ehhez kimozdulni otthonról? A mai nap kiváló arra, hogy egy igazán extra az érzékeinket kifinomító rituáléban részesítsük magunkat! Ehhez válasszuk a szeretetet és a szépséget képviselő rózsakvarc féldrágakövet vagy a tisztító, fiatalító hegyikristályt.

A legjobb, ha rálelünk néhány (összesen 4 db) hegyes végű vagy lapos, csiszolt kőre az erre szakosodott üzletekben, illetve az interneten. Két kristályt áztassunk hideg, két darabot pedig forró vízbe. Válasszunk bármilyen természetes olajat (pl. rózsaolajat), és miközben azzal masszírozzuk az arcot, végezzünk körkörös, simító mozdulatokat felváltva a hideg és a meleg kövekkel. A hegyes kristályok a szem környékének masszírozására, a lapos típusok az egész arc simítására alkalmasak.

Csütörtök: Lelki utazás

A hét közepén valószínűleg már fáradtabbak, ingerlékenyek vagyunk. Ez tehát kiváló időszak a mentális kényeztetésre, az elme megnyugtatására.

Tegyünk be bármilyen lassú zenét, vagy keressünk az interneten meditációhoz alkalmas dallamokat, és helyezkedjünk el kényelmesen. Lépésről lépésre lazítsuk el minden tagunkat, majd képzeljük el, hogy egy hatalmas, fehér fényt árasztó zuhany lemossa rólunk a haragot, a dühöt és minden egyéb rossz érzést. Majd gondolatban repüljünk el kedvenc pihenőhelyünkre, és időzzünk ott, miközben sorra vesszük minden álmunkat, és megerősítjük a megvalósításukhoz szükséges erőt és vágyat.

A nap lezárásaként nézzünk meg egy elgondolkodtató filmet, közben készítsünk bőrszépítő tálat C-vitaminban gazdag, a kollagéntermelést serkentő trópusi gyümölcsökből (pl. narancs, mangó), bőröregedést késleltető, E-vitaminban dús mandulából és omega-zsírsavakban bővelkedő pisztáciából.

Péntek: Fehér homokos part a fürdőszobában

Az egzotikus tájakat könnyen a fürdőszobába varázsolhatjuk a kókusz illatával! Reggel indítsuk a napot frissítő kókuszos vagy mentás zuhannyal, majd radírozzuk végig a testünket kókuszőrleménnyel és mézzel készült házi kenceficével, végül kenjük be magunkat tetőtől talpig szépítő natúr kókuszolajjal! Egész nap magunkkal visszük majd a fehér
homok és az azúrkék víz pezsdítő hangulatát!

Szombat: Izzasztó wellness

A mai nap a forróságé! Indítsuk a napot arctisztító gőzöléssel – ehhez beszerezhetünk erre a célra kifejlesztett gépet, vagy felforralhatunk egy fél liter kamillás vizet. Majd kenjük be az arcunkat tápláló nappali krémmel, melyet patikában kapható vitaminampullákkal gazdagíthatunk. Délután menjünk el kocogni, ez segít elűzni a feszültséget, majd kenjük be a combunkat narancsbőr elleni szérummal, és tekerjük be speciális, erre használható fóliával.

Vasárnap: Hétzáró tearituálé

Ha a teázás eddig kimerült abban, hogy a filtert forró vízbe lógattuk, majd a folyadékot mézzel és citrommal ízesítettük, fedezzük fel, milyen a valódi teázás! A kínai tearituálék 4 (!) órán át tartanak, de mi kezdhetjük egy félórás öntögetéssel. Szerezzünk be kínai barna rizses zöld teát és jázminos változatot. Helyezkedjünk el kényelmesen a kanapén a díszpárnák közt, gyújtsunk meg egy nyugtató, zöld színű gyertyát, és felváltva öntögessünk a különböző ízű teákból, egyszerre nem több mint fél decit! Lassan, kényelmesen kortyolgassunk, és fedezzük fel az aromákat ezúttal mindenféle édesítés nélkül.

Fotó: pexels