Egészség

Szuperélelmiszerek: bombaként robbantja le a hasi zsírt a 10 legegészségesebb étel

A világ orvosai és dietetikusai sok élelmiszert szuperételnek hívnak. Miért? Mert minden nap ennünk kéne belőlük. Lássuk, miből is!

Áfonya

A világ egyik legerősebb antioxidánsa, vagyis fiatalít és elűz mindenféle betegséget. A legújabb kutatások szerint javítja a memóriát is, ezért időskorban kifejezetten jó minden héten, vagy ha tehetjük, még többször csemegézni belőle. Fontos, hogy frissen, ne sütve együk, mert különben elpusztulnak benne a vitaminok. Szintén nem egyenértékű a friss gyümölccsel, ha áfonyaaromával ízesített szörpöt veszünk.
Inkább dobjunk néhány szemet a limonádénkba!

Zabpehely

Regenerálja az idegeket, segíti az idegrendszer működését. Ha stresszesek vagyunk, és nincs kedvünk reggelizni, elég egy keveset megennünk belőle: magas tápértékű, rostban gazdag, ám nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet, főként, ha megfőzzük (vízben és tejben főve is finom)!

Acai bogyó

Sokak szerint a listán belül is első helyre kellene kerülnie! Nagyon erős immunerősítő hatása miatt szuperélelmiszernek tartják, a legtöbb krónikus betegnek ajánlják kiegészítő kezelésként. A fogyókúrát is segíti, mivel rövid idő alatt megtisztítja a testet a lerakódott méreganyagoktól.

Lencse

Izoflavonjai segítenek a hormonproblémák miatt kialakuló melldaganat megelőzésében, ráadásul egy gramm zsírt sem tartalmaz. Püréként is ehetjük hús mellé.

Alma

Milyen egyszerű, elérhető és fantasztikus étel! Nem hiába ajánlja annyi orvos, hogy naponta együnk meg egyet. Tele van emésztésjavító rostokkal, héja pedig gyulladácsökkentő quercetinnel, mely piros színét is adja. A legújabb hír, hogy a vércukorszint szabályozására is kiváló, cukorbetegek természetes kiegészítő „gyógyszere”!

Garnélarák

Serkenti a szénhidrát-anyagcserét és a vörösvértestek képződését. Sokkal jobbat tesz a szívünknek, mintha vörös húst ennénk, ráadásul könnyebben is emészthető! Próbáljuk ki tésztával, vagy csak pirítós mellé fokhagymás vajban kisütve.

Tök

Kevés benne a szénhidrát, így jó fogyókúrás étel, érdemes a magját is megenni, mert tele van esszenciális zsírsavval, szépítő E-vitaminnal, szelénnel és cinkkel. „Hamis” húslevest főzhetünk belőle, az ebben kioldódó szerves sókat nagyon jól hasznosítja a szervezetünk.

Avokádó

Oleicsav névre hallgató telítetlen zsírsava növeli a vérben a jó koleszterin szintjét, vagyis védi a szívet. Bár kissé kalóriadús, megéri a benne lévő tápanyagok miatt legalább hetente ennünk néhány szeletet. Kevesen tudják, hogy afrodiziákum.

Quinoa

Dél-Amerikából származik, az indiánok egykor a Magok Anyjának tartották. Igazi fehérjebomba, egy félcsészényi főzve 5 grammot tartalmaz, többet, mint bármely más gabonaféle. Rengeteg vas, riboflavin és magnézium van benne, vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlják. Készíthetünk belőle köretet, főételt, kását vagy desszertet, de öblítsük át főzés előtt, különben keserű lehet.

Édesburgonya

Noha semmi köze a krumplihoz, megfőzhetjük, majd megpiríthatjuk úgy, mint a burgonyát, így köretként is ehetjük, de főzeléket is készíthetünk belőle. Fehérje-összetétele leginkább a tojáséhoz hasonlít, úgyhogy akkor is érdemes rendszeresen ennünk, ha nem szeretjük a tojást.

Mintaétrend

Reggeli: Zabkása áfonyával, pár szem acai bogyó.

Tízórai: Reszelt alma egy csepp mézzel és citrommal.

Ebéd: Tökbélleves („hamis húsleves”), sovány csirkemell édesburgonyával.

Uzsonna: Quinoa fűszeres lencsepürével.

Vacsora: Fokhagymás vajban sült garnéla pirítóssal és avokádóval.

Fotó: pexels