Egészség

Miért fáj a hasam? Súlyos betegségeket is jelezhet a gyakori görcs és szúrás

A kínzó hasfájással már mindannyian találkoztunk. De mi van akkor, ha rendszeresen szenvedünk tőle? Okozhatja helytelen táplálkozás, de akár komoly betegséget is jelezhet.

Kihez forduljak?

„A hasfájást három fő probléma okozhatja. Nőgyógyászati, belgyógyászati vagy sebészeti. Ha nőgyógyászati gondok vannak, akkor jó, ha pontosan el tudjuk mondani az orvosnak, hogy mikor menstruáltunk utoljára, rendszeresek-e a havi vérzések, és ahhoz képest mikor jelentkezik általában a fájdalom.” – mondta szülés-nőgyógyász szakértőnk.

Nőgyógyászati okok:

Terhesség
„Ha egy beteg hasfájással fordul a nőgyógyászához, akkor elsőként egy terhességi tesztet kell csinálni, mert gyakran terhesség – akár méhen kívüli – okozza az erős görcsöket.”

Menstruáció
„Bármilyen hihetetlen, a fájdalom nem csak a menstruáció alatt, de akár előtte is jelentkezhet. Ez teljesen normális, de ha a görcsök rosszabbodnak vagy a görcs hirtelen kezdődik, hányással, székrekedéssel jár együtt, vagy a ciklus rendszertelenné válik, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!”

Felfázás
„A felfázás inkább a nőket érinti, és nagyon gyakori betegség. Kellemetlen és fájdalmas tünetekkel jár, de szerencsére viszonylag könnyen kezelhető.  Okozhatja a hideg és az alulról történő megfázás, de kiválthatják bakteriális fertőzések is.”

Endometriózis
„A nők mintegy 20 százalékát érintő, titokzatos betegség az endometriózis, mely hónapról hónapra komoly fájdalommal jár. Jóindulatú elváltozás, mely gyógyítható, ám kezelés nélkül akár meddőséghez is vezethet. Görcsös havi ciklusoknál, krónikus hasi, deréktáji fájdalmaknál, valamint olyan esetekben, amikor a szervezetünk nem reagál a hagyományos fájdalomcsökkentő gyógyszerekre, érdemes erre a betegségre gyanakodni.”

Petefészek gyulladás
„A petefészek gyulladás tünete a láz, a hányinger, szédülés, elesettség, heves szúró vagy görcsös fájdalom. Az állandó hasi fájdalom akár a vállba, epehólyagba, combba is kisugározhat.”

Belgyógyászati okok:

Crohn-betegség
„A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek egyik típusa. Súlyos hasmenéshez és erős hasi fájdalomhoz vezet. Különböző terápiás beavatkozások segítségével a betegség tünetei enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség is elérhető.”

IBS
„Az irritábilis bél szindróma egy rendkívül gyakori betegség, egyes felmérések szerint ötből egy felnőtt küzd vele. Okait nehéz meghatározni, de alapvetően a bél izomzatainak túl erőteljes és hosszabb ideig tartó összehúzódásai váltják ki a vele járó kellemetlenségeket. Rendkívül nehéz diagnosztizálni, Az IBS  okozhat görcsös hasi fájdalmat, puffadást,  gyakori hasmenést.”

 Fekély
„Az erős hasi fájdalommal járó fekélyek azért alakul ki, mert a nyálkahártya folytonossága valamely okból – legtöbbször egy baktérium miatt – megszakad. Ennek jellegzetes tünete az éhgyomornál jelentkező erős fájdalom, mely étkezésre ugyan gyengül, de utána pár óra múlva újból megjelenik. Ha ezt tapasztaljuk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz, mert szövődmények is felléphetnek.”

Cukorbetegség
„Vizsgálatok szerint a cukorbetegek körülbelül egyharmada gyakran szenved puffadástól, hasmenéstől vagy épp székrekedéstől és erős hasi görcsöktől.”

Nem bírja a pocakom!
„Az emésztőrendszerünk az egyes ételféleségek bevitelére különböző reakciókkal válaszol. Ez lehet görcs is, ami a helytelen működés jele. Általában a magas zsírtartalmú, erősen fűszeres ételek megterhelik a tápcsatornát.”

Ételintolerancia
„Előfordul, hogy a szervezetünk bizonyos élelmiszereket nehezen, vagy egyáltalán nem tud megemészteni. Ennek különböző tünetei lehetnek, mint például az ekcéma, hasmenés, de szinte minden esetben hasfájástól is szenvedünk. Leggyakrabban a tejtermékek és a gabonafélék okoznak gondokat.”

Sebészeti okok:

Vakbélgyulladás
„A vakbélgyulladás viszonylag gyakori betegség, a lakosság mintegy 10 %-át érinti. A név félrevezető, mert nem az egész vakbél, hanem csak egy részének, a féregnyúlványnak az elváltozása ez, mely sürgős műtéti beavatkozást igényel. Első jelei a rossz közérzet, étvágytalanság, köldöktáji fájdalom, mely egyre erősödik, és görcsössé válik.”

Sérv
„Erős hasi fájdalmat okozhat a sérv is. Ez lehet szerzett vagy veleszületett rendellenesség, műtét útján lehet kezelni. A sérv a bőr alatt kitapintható duzzanat, mely sok esetben fizikai megterhelést követően jön elő. Ha felismerjük, rögtön forduljunk orvoshoz, mert kezdetben a sérv könnyen visszahelyezhető, később azonban rögzül, és még több kellemetlenséggel jár együtt.”

Tudta?

A hasi fájdalom nagyon gyakori panasz és minden életkorban előfordulhat. Az orvos könnyebben megfejti, hogy mi a baj, ha pontosan el tudjuk mondani, hogy hol, milyen fájdalmat érzünk, milyen kísérő tünetei vannak, és mi előzi meg a fájdalom jelentkezését.

Stressz is okozhatja!
„Viszonylag nehéz, sőt lehetetlen stresszmentesen élni, ám érdemes minél többet tenni érte, mivel akár súlyos következményei is lehetnek. Emésztési nehézségekhez, hasi görcsökhöz és egyéb problémákhoz vezethet. Próbáljuk megfigyelni, hogy milyen események váltják ki a hasfájást, és igyekezzünk azokat elkerülni.”