Egészség

A fogmosást kiváltja egy alma, az erős fogkefe jobban tisztít: tények és tévhitek a fogápolásról

Vannak olyan egészséggel kapcsolatos állítások, amelyeket alapvetésként kezelünk, hiszen már a nagymamáinktól is ezt hallottuk, és ők csak tudták… Ám mielőtt még mindegyiket készpénznek vennénk, érdemes egy kicsit kételkedni...

Akad több olyan népi hiedelem is, amely soha nem volt igaz – például, hogy a fogszuvasodást egy fogféreg okozza. Aztán vannak azok, amelyek a tudomány új bizonyítékai alapján elavulttá váltak az évek során, míg mások még ma is megállják a helyüket. Nézzük a 13 leggyakrabban elhangzó állítást – és cáfolatukat vagy éppen megerősítésüket!

Fogmosás helyett elég egy alma – TÉVHIT
Igaz, hogy ha valaki beleharap egy almába, akkor az megtisztíthatja a fogfelszínt. Ám a gyümölcs tartalmaz savat és cukrot, amelyek együttesen fogszuvasodást okoznak. Így semmiképpen nem igaz, hogy helyettesítheti a fogkefét és a fogkrémet.

Fogselymezni mosás után jobb – TÉVHIT
Általános vélekedés, hogy a fogselymet fogmosás után kell alkalmazni. Ez azonban nem egészen így van: szakértők szerint fogmosás előtt hatékonyabb a használata. Furcsán hangzik, de a magyarázat észszerű: a fogselyem ugyanis kiszedi a fogak közül az ételmaradékot, aminek egy része a szájban maradhat, éppen ezért fogmosás előtt nagyobb hasznát vehetjük.

Egy baba jön, egy fog megy – TÉVHIT
Ha a várandósság alatt teljesen rendbe hozatja a kismama a fogait, majd mindennap, helyesen ápolja őket, egészségesen táplálkozik, illetve rendszeresen jár ellenőrzésre, akkor nem kell a foghullástól félni. Bár a hormonális változások miatt kialakulhat úgynevezett terhességi ínygyulladás, ez azonban nem egyezik meg a nem megfelelő szájhigiénia miatti gyulladással, és a baba születésével általában magától rendeződik, és pusztán emiatt nem valószínű, hogy kihullik a fog.

A fogszuvasodás oka a cukor – RÉSZBEN IGAZ
Elsősorban a helytelen fogápolás következménye a fogszuvasodás, éppen ezért étkezések között nem ajánlott szénhidráttartalmú ételeket és italokat fogyasztani. De ugyanúgy veszélyes lehet a 100%-os gyümölcslé, a szénsavas üdítő, a kakaó is. Ezek fogyasztása ugyanis úgynevezett tejsavas erjedéshez vezet a szájban, amely fogszuvasodást okoz. E finomságokat inkább étkezések után fogyasszuk, majd fél óra múlva fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany következzen!

Az implantátumot nem kell ápolni, hiszen nem szuvasodik – NEM IGAZ
Ha pótolni kell a fogunkat, akkor a rendszeres fogmosásra sem kell olyan nagy gondot fordítanunk, hiszen a pótfog nem tud szuvasodni. Igaz? Tény, hogy a pótfog nem szuvasodik, ugyanakkor az implantátumba be tud ragadni az étel, aminek következtében el tudnak szaporodni a baktériumok a szájban, ami árthat a fogaknak és az ínyt is megbetegítheti. Éppen ezért a pótfogat is tisztítsuk, és használjunk fogselymet.

A méz is károsítja a fogat – RÉSZBEN IGAZ
Tény, hogy a mézben van gyümölcscukor, amely nem tesz jót a fogaknak. Ugyanakkor a sárga édesítő természetes antibiotikum, amely segít megelőzni a szájüregi betegségeket is. Fogyasszunk naponta egy kanál mézet, majd fél óra múlva mossunk fogat, és így sokat tettünk a fogaink egészsége érdekében.

Evés után egyből mossuk – TÉVHIT
Amint kiürült a tányérunk, egyből rohanunk a fogkeféért? Ne tegyük! Sőt, a fogorvosok szerint jobb, ha nem reggeli után, hanem ébredés után mosunk fogat, hogy eltávolítsuk a baktériumokat, amelyek éjjel a csökkent nyáltermelés miatt szaporodtak el a szájban. A savas ételek, italok fogyasztása után érdemes legalább fél órát várni a fogmosással, ellenkező esetben károsíthatjuk a fogzománcot.

Kimaradhat egy este? – IGEN
Aki lelkiismeretesen mossa a fogát, annak nem gond, ha például utazás során egyszer-egyszer kimarad az esti fogápolás. Sőt, néhanapján a cukormentes rágógumi is segíthet, hiszen a nyáltermelés növelésével semlegesíthetjük a baktériumok egy részét, de rendszeresen nem helyettesíthetjük ezzel a fogmosást.

A tejfogak ápolása elhanyagolható – ÓRIÁSI TÉVHIT
A tejfogak ápolása döntő jelentőségű a maradó fogak és a megfelelő szájhigiénia szempontjából, ezért nem igaz, hogy nem muszáj mosni, mert úgyis kihullik ez a fog. Gyakoroljuk együtt a gyerekkel a helyes fogápolást, és járjunk vele is fogorvosi ellenőrzésre.

A dohányzás csak ideiglenesen színezi el a fogakat – TÉVHIT
Tévhit! A cigaretta okozta sárgaság az egész fogat érinti, és bizony nem tűnik el, ha elhagyjuk a dohányt. A rossz lehelet és a sárga elszíneződés mellett a fogágy pusztulására és fogínysorvadásra is számítani lehet a káros szokás következményeként.

A fogkefén látszik, hogy mikor érett meg a cserére – NEM MINDIG
Elég váltani, ha már összevissza állnak a sörték? Tévedés! A megfelelő szájhigiénia eléréséhez érdemes 2-3 havonta cserélni a fogkefét. Ezenkívül magas lázzal vagy torok- és mandulagyulladással járó betegség után is ajánlott új fogápolási eszközt beszerezni.

Nem gond, ha vérzik az íny – TÉVHIT
Fogmosás során picit vérzik az ínyünk? Semmi gond, majd elmúlik – gondolják sokan. Ez azonban nem jó hozzállás, mert komoly betegséget is jelezhet a tünet. Éppen ezért fontos, hogy kiderítsük a vérzés okát, és kezeljük azt.

Minél erősebb a kefe, annál alaposabban mos – TÉVHIT
Sokan a kemény sörtére és az erős fogmosásra esküsznek, ez azonban nem helyes. Ha ugyanis túl erősen, kemény sörtével mosunk fogat, károsíthatjuk a fogzománcot és felsérthetjük az ínyünket. A közepes vagy soft feliratú fogkefe jobb választás.

Fotó: adobestock