Egészség

Színváltó diéta: centikben mérhető a fogyás 1 hét után – Mintaétrenddel

Kerüljön a tányérunkra minden nap más-más árnyalatú étel! Így nemcsak a hetünk lesz színesebb, hanem a szervezetünk is teljesen felpezsdül!

Bűvös árnyalatok

A diéta lényege, hogy minden egyes nap olyan fogásokat állítsunk össze reggelire, ebédre és vacsorára is, amiben egy-egy szín a domináns. A heti felsorolásban jól látszik, hogy mik azok az ételek, amiket érdemes előnyben részesíteni, és mik azok, amiket inkább csak mértékkel együnk. De mindegyik napon elég változatos
finomságokat készíthetünk a szivárvány minden színében!

A színek előnye

Nagy segítség a diétában, hogy nem kell a kalóriákat számolgatni, mégis fogyhatunk. Ám, ami a legfontosabb, hogy minden napnak megvan a maga hatása a szervezetre, mert rengeteg vitamint, ásványi anyagot és különböző hatóanyagokat tartalmaznak. Így nemcsak gyógyítjuk, erősítjük az immunrendszerünket, hanem a külsőnket is szebbé varázsolhatjuk.

Hétfő: fehér

Mi ajánlott?

Banán, mozzarella, tej, karfiol, hagyma, fokhagyma, karalábé

Mi engedélyezett?

Krumpli, rizs, spagetti, fehér húsok, halak, tenger gyümölcsei, tojásfehérje, tejföl

Miért jó?

Még szerencse, hogy pont a hétfő a legengedékenyebb a színváltós diétában, hiszen általában ilyenkor van szükségünk egy kis bűnözésre. A fehér ételek többségében sok a protein, ami segít az izomtömeg fejlesztésében. Az engedélyezett finomságokban ugyan van szénhidrát is, de legalább egész nap jóllakottnak érezzük magunkat. Míg a javasolt zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, ami az immunrendszerünket erősíti.

Kedd: prios

Mi ajánlott?

Paradicsom, alma, áfonya, cékla, kaliforniai paprika, piros szőlő

Mi engedélyezett?

Vörös bab, vörös hús, száraz vörösbor, cayenne bors, meggybefőtt

Miért jó?

A piros finomságok tele vannak flavonoidokkal, amelyek javítják a vérkeringést, de a bennük
rejlő likopin is segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Káliumtartalmuk miatt pedig a vízvisszatartás ellen küzdenek, tehát emiatt segítik a fogyást is.

Szerda: zöld

Mi ajánlott?

Uborka, kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó, uborka, alga, spenót, zöldbab, avokádó, kivi, fehér szőlő

Mi engedélyezett?

Zöldfűszerek, zöld tea

Miért jó?

Ami a legfontosabb, hogy ezek az ételek támogatják a szervezet hormonális egyensúlyát. Ezen kívül a zöld árnyalatú zöldségek klorofillt tartalmaznak, ami a legjobb méregtelenítő anyag. De rostban és vízben is bővelkednek, emiatt villámgyorsan szabadítják meg a testünket a méreganyagoktól, és tisztítanak.

Csütörtök: narancs

Mi ajánlott?

Sárgarépa, mangó, narancs, sütőtök, homoktövis

Mi engedélyezett?

Lazac, őszibarackbefőtt, cheddar sajt

Miért jó?

Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek a béta karotin magas koncentrációjának köszönhetik a színüket. Minél többet eszünk az ilyen finomságokból, annál többet teszünk a bőrünk és a hajunk szépségéért. Sőt, még a rosszindulatú daganatok megelőzését is segítik.

Péntek: lila

Mi ajánlott?

Padlizsán, sötét szőlő, szilva, füge, lila káposzta, cékla

Mi engedélyezett?

Mazsola, aszalt áfonya

Miért jó?

A lila és sötétkék színű ételeknek magas az antioxidáns-tartalmuk, emiatt feltöltik a szervezetet energiával. Az ilyen árnyalatú gyümölcsök és zöldségek pedig segítenek abban, hogy jobban tudjunk teljesíteni, koncentrálni, vagyis felpörgetik az agyat is.

Szombat: sárga

Mi ajánlott?

Citrom, körte, paprika, grépfrút, méz

Mi engedélyezett?

Trappista sajt, ananász, kukorica, aszalt sárgabarack, gabonapehely, tojássárgája, mustár, sör

Miért jó?

Ezek a fogások több kalóriát tartalmaznak, amik üzemanyagot jelentenek a testnek, csökkentik az étvágyat. Olyan tápanyagokban gazdagok, melyek a jó hangulatért felelősek. De a legfontosabb, hogy rengeteg B-, C- és E-vitamint rejtenek.

Vasárnap: színtelen vagy minden szín

Ezen a napon választhatunk, hogy tartunk egy tisztító napot, amikor csakis szénsavmentes ásványvizet ihatunk, legalább három litert, hogy a szervezetünk megtisztuljon minden méreganyagtól. De amellett is dönthetünk, hogy az összes színt felsorakoztatjuk, amivel a héten találkoztunk. Például készítsünk egy ínycsiklandó gyümölcsturmixot vagy pedig egy extra salátát legalább ötféle zöldségből!

Fotó: pexels